有冇泰拳/boxing班唔係齋操體能?

91 回覆
1 Like 36 Dislike
上左幾個月泰拳班
每堂9成時間都係操體能
做push up sit up burpees 等等
淨番少少時間先會企定定打沙包
係就係體能好左 d fd都話我望落fit左
亦都明體能對打拳好緊要
但感覺上再上多N堂都唔會"識"打拳
變左純粹係練體能
所以想問有冇邊到學拳係會多番d教技術 sparring
唔係齋體能 鳩打包

定真係要俾多d錢上一對一果d先會學到野
利申 而家俾緊$550/4堂
最好屯元天上堂
出聲同個教練講想練sparring
一般都會俾你打下
無乜拳館既教練會主動叫人上台sparring
所以要自已出聲
你依家係拳館定健身中心學?

拳館你咪同導師傾吓
健身中心就算啦
有冇試過上台打sparring?
如果有你應該明技術係建基於體能
間野冇sparring
我明體能好緊要
冇體能 咩技術都發揮唔到
但而家我上果到似c9減肥班
每堂淨係fing下手腳 唔會有d咩drill去練拳
一來間野冇sparring
二來就算有
平時上堂都唔係教打拳
就咁掉我上去同送死有咩分別
gym黎?會有拳館無sparring架咩
咩叫"教打拳"先你expect係點
平時打包個d combo咪可以sparring個時用
power boxing
之前玩過,基本上唔操體能淨係打技巧,一上去就步法同練閃避
屯天元?邊間呀 我玩過幾間都唔會咁
https://www.youtube.com/watch?v=fVWCFssd6bA
而家我上堂個情況就類似咁
似係d c9減肥班
企定定打沙包

https://www.youtube.com/watch?v=4RfvzJB4VYk
如果真係想學到野
係咪應該要類似咁?
即係d training係同真係打拳動作movement有關
模仿番真係比賽果時d動作去練
感覺上我企定定打一世沙包都唔會好似條片咁
擺明呃錢.......
普通push-up sit up之類自己做都得
上到館梗係練技術野
終於有人明我講咩
感覺上而家操d野完全唔係打拳specific
雖然係體能好左

btw 有冇咩好介紹
首先泰拳同boxing既movement係唔同
你po條片係boxing
屯元天係咪冇
我知唔同
係俾個例子姐
你而家打緊邊間
泰拳無呢d movement
基本上學識點出拳腳膝同埋擋已經可以打sparring
屯天唔清楚,打開旺角東泰呢方面幾好,會每堂由泰仔埋靶,佢地荃灣都有間。
邊間唔開名啦
廢事好似唱衰人咁
只係我唔係佢地o既target customer
直接問教練有冇得打,無就轉第二間

正常拳館都要出拳手一定有得練打,除非你太弱操你都廢事
我有一間想介紹
一係就減肥班
一係就aim上台比賽
有冇得冇咁極端
你直接講啦
鐵虎囉,專出打仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞