真心想問pan鏡問題,其實呢種相點先影得好?

30 回覆
4 Like 7 Dislike

呢種相
1.應該點setting
2.點解可以做到咁smooth, 好似我試過影火車, 快門係20分1, 但bg都拉唔到並smooth, 真係好癲
3.呢種smooth可以靠咩software去後制?
Ig jungraphy_

見到啲相應該sony機黎 想知咩tune黎 好撚靚...
Tone
跑到同架車一樣咁快
55 very funny thx
屌 一請教攝影skill 班大師就潛晒
似係photoshop com出嚟
的士個張 地下班馬線唔係打橫去
點pan鏡可以保留到地下班馬線無blur 面背景blur 呢?

同樣相似嘅修圖技巧呢張都用咗

如果唔後製 如何令倒影成為咁嘅直線 究竟個水面要幾唔平靜 仲要啲水波點郁先做到
如果單單講個背景 要咁嘅話 唔靠後制
應該落條軌 部機100%唔震 水平方向同主體100%相同移動 理論上 可以做到好相似嘅
岩岩睇左youtube 有人教ps執到pan鏡
照咁講我快快門影到靚仔再ps執都得啦🤦🏻‍♂️
即係手影做唔到啦 仲諗緊點解咁定
我20分1快門條線都無拉咁闊
LM
咁條架仔觸覺 composition,再加埋後製都出色既
睇第二張相條斑馬線就知係ps
呢一類pan鏡,香港嘅Brian Ching,Cornad Yu都pan唔少。以第二張"的士"為例: 張相除咗色調之外,係一take過,地下唔係斑馬線而係光影。至於點影...你首先要決定手頭上有乜嘢鏡,咁先可以試出的士同後面背景要pan幾快。後面佢離越遠,你就可以pan慢啲。

地點: 你睇背後嘅光條,就估到pan嘅幅度唔多,只係大約半個車身。你要花時間去搵一個location,背景係一粒粒光源嘅,試到某一個速度就等車入鏡。要咁啱車速係夾返pan速。就咁睇我估的士同背景有50-100m距離。
photoshop motion blur?
釣到大神
用 sigma. 一定影到,反正100iso
Sorry我只得支batis
你咁樣大巴大巴咁車落上面個巴打到又何必呢....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞