大家睇唔睇好Sony部Xperia 1?

397 回覆
450 Like 172 Dislike
今次個mon同相機講到好勁
都好想試下嘅
最大問題都係21:9比例實在太長
初時用應該會唔習慣

同埋冇拿拿cut咗無線叉電
21:9係標準黎
點都好過18:9/19.5:9
youtube睇左外國網試個cam
同佢以前d機一撚樣窒下窒下,大佬2019年啦,仲柒過小米點搞呀?!

仲有,個前cam點解會得返8百萬像?
仲話自己洗心革面,點知整舊咁既野出黎
留明等睇dxomark photo超低分成績

利辛:最後一部sony機係xzp,已經死心
像素8Mpx 其實夠用,唔好比個爛鏡片 其實分分仲好過 1200Mpx。唔好比d 0.8um 就得。。。。
祈求生生性性tune 好d......

21:9 多工黎講好似好好用咁
像素8Mpx 其實夠用,唔好比個爛鏡片 其實分分仲好過 12Mpx。唔好比d 0.8um 就得。。。。
祈求生生性性tune 好d......

21:9 多工黎講好似好好用咁

個問題係...
xzp=1300萬
xz2=500萬
xz3=1300萬
而家1又倒退番去800萬
sony係咪永遠都鍾意留一手?
2019年重有人追像數

小米有48mp啱你

btw, Sony聲稱21:9分screen可以分做2個16:9,但睇片又好似太細
其實要睇埋pixel 大小。
比你40Mpixel ISO 低 一暗就denoise 要開到最大,係要平衡唔係越大越好。
呢個係錢,手機空間(module 高度), ISO,Pixel count 互相競爭的結果。
老老實實 通常 係marketing 黎講 一定pixel count 為主,容易promote.
所以有好多高pixel但ISO唔實用的產品出現。。。
同埋無殘廢Moon,好重要
又m額又開窿,毫無美感
巴打講得岩
但有d傻仔當人唔識咩叫pixel大細
仲話人地追像素

左至右睇X1、XZ3、XZP

8百萬,1/4" CMOS,同樣1.12um
咁樣叫進步?
咁你想要個額頭大d?
錢同厚度呀。
Pixel大小唔變 多左pixel sensor 咪大左。
Sensor 大左正常 鏡又要大返同高左。
唔想高左咪鏡頭加多塊鏡lor.
==> 最終都係錢呀。
你估mobile dept 攞sensor 會有特價?
係弱勢下分分鐘只可以食豬頭骨。。
根本之前d改革不停泵錢去promote, 無改善到根本問題。

淨係旗艦比返2sim + micro SD , 唔係現在1.5 sim....
差果2mm 唔好話做唔到。。。。
部機要咁薄除左打飛機外有乜用!!!!
三年前1.12 同今年1.12 技術差幾撚遠。。。
咩3年呀?
XZP都係2年貨仔姐,仲有得上9.0既
Sensor 呀
唔好講到咁誇張
對上果部XZ3都做到
反而X1做唔到?
如果部機賣7000蚊,要求一粒好d既CMOS都唔撚得?
我都唔想同小米比,但人地小米9 4000有找都用晒最撚好既CMOS啦
呢個完全唔係技術既問題
sony自己出既CMOS,唔通會無技術?
根本就係慳成本又留一手
用左sony咁多年乜鳩招數都睇撚化晒啦
咁你咪用小米lor.
小心到你買到時用左其他廠sensor .
又不是第一次
其實你都幾死忠
衰d講我買S10、Pixel 3都唔會買X1
唔samsung 唔apple 仲有得揀咩。
Sony 算有良心仲有得update ......
不過慢lor
老老實實佢再唔生性真係轉去三星無咁嬲。
S10系列 好得下
先唔講忠誠度,呢樣永遠冇得講
其實淨係唔係機背/機面嘅指紋解鎖已經夠殺食
根本無論擺機背定機面都唔就手
屏下指紋係有技術呀,但為左技術遷就方便真係不了
21:9 睇電影應該幾正
但有幾可電話睇足全套戲用都用Tablet啦

用超廣角鏡頭果時取景可能有用
但係太長 放褲袋好勉強
單手控唔晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞