一人n個"動保撚"奇怪邏輯

37 回覆
57 Like 4 Dislike
其實我都唔知應唔應該叫佢地動保撚
佢地唔應該叫動保撚,應該叫狗保撚/貓保撚
因為我見果幾個根本唔係愛護動物,佢地只係愛貓狗

1. 為左救疑似被"蟒蛇"吞落肚既狗BB而殺蛇,看到滿肚的狗B屍體,無懼觸犯"野生動物保護條例"
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2239237/%E3%80%90%E9%80%9F%E6%95%91%E6%AF%9B%E5%AD%A9%E3%80%91%E5%9C%B0%E7%9B%A4%E7%8B%97B%20%E8%A2%AB%E9%B7%B9%E7%8D%B5%E6%AE%BA%20%E4%B8%83%E9%9A%BB%E6%AD%BB%E5%9B%9B%E9%9A%BB

2. 貓殺野鳥就係弱肉強食,蛇殺貓就係殘忍,要捉走條蛇,明明郊區係蛇既屋企,貓係郊區入侵者

3.非常支持漁護署殺野豬,佢既原因係野豬搞到郊區d流浪貓狗無啖好食

4.有個餵流浪貓阿姐會帶打火機上山,原因係佢話會見一個蜘蛛網燒一個,連蜘蛛,因為蜘蛛網會搞到d流浪貓狗唔舒服

5.漁護署Facebook教生態知識,佢就不斷狙擊漁護署捉流浪貓狗,罵漁護署唔識生態,破壞生態平衡 (真係唔知邊個唔識生態)

仲有無
你自己都識講狗保撚/貓保撚
食狗肉係冷血,但食魚刺身無問題
哩個唔關動保撚事啦,只係大眾價值觀係狗=朋友
唔洗問點解咁唔公平,世界就係唔公平
咁樣此post已完
係呀殺狗殺貓殺雀就慘慘豬
牛羊馬魚全部就抵死既

最博愛啦滿意啦?
親疏有別就係咁
所有動物生來平等,但有些動物比其他動物更平等

動物保護,甚至生態保育嘅正當性向來都係依賴於人類嘅超然,超然而萬物,而唔係將人同動物放喺同等位置、同水平嚟考量,如果唔係超然又憑咩講保護?

簡單講就係人要動物點就點,動物冇權揀被點對待,所以不論人嘅選擇係咩都係可以自圓其說,例如有人要捉隻獅子返去「保護」,隻獅子反抗只會畀人用麻醉針射,而唔會得到意願上嘅尊重

人嘅思路就係各種動物嘅生死都係由最優秀(有能力)嘅物種,即係人,控制。

所謂動保撚嘅宗旨唔係維持生態自然,而係保障部分動物嘅超然地位,超然自然唔係自然原貌,正如狼食羊係應份,唔通叫狼食草咩,但係睇下套喜羊羊,哈哈,例如貓被人類賦與高於老鼠嘅地位,呢種超然都係依賴於人嘅超然

人有生殺大權,呢點不論係認為某啲動物比其他動物更有生存權利嘅人,或者認為人唔應該干預自然界原本生態嘅人都會某程度上認可。

前者好易理解,例如蛇吞貓要剖蛇救貓,或者瀕臨絕種嘅動物應該得到特別對待都係前者。

至於後者較難理解,點解唔干涉都係控制生死呢?因為有能力,假如有個雨林有動物就嚟絕種,你有能力救佢,你選擇唔救,噉同你選擇殺佢又有咩分別?

當然仲有一種強調自己係「平衡生態,還原生態」嘅主張,於我所見,都係同樣自命有能力控制生態發展啦。

只要人依然超然,噉不論點樣看待自然界嘅行為都會有充分理據支撐,所以唔洗認真思考所謂動保撚嘅邏輯喇
就係偏愛貓狗 吹
偏愛唔緊要 但好心你班友仔就唔好搶道德高地啦
大大聲認左佢咪算
貓狗係佢哋眼中先係動物
其他垃圾都不如
Sad but true
有好多人鐘意貓狗(特別係貓),好似鐘意到癲左咁睇下fb啲group就知
我都鐘意貓,但會理性

我見好多人愛貓狗愛到唔理性,愛到破壞其他生物,夾硬話流浪貓狗係生態大自然物種,我覺得好噁心
其實好合理
鍾意嘅就保
唔鐘意嘅就wfc
有冇人又討論狗肉節
我見有人淨係識逐個留言負評,唔敢出嚟講下?
基本上你接受倒貓狗比其他動物高一級,就一切都無問題。
問題係好多狗保撚/貓保撚都係以動保撚自居
話自己愛動物,但其實只愛貓狗
唔知野狗咬死野貓, 班動保撚會點睇
隻狗喺條街屙尿,拎支水”茲”就當清潔咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞