男人的最痛 (22) Nokia Connecting People

1001 回覆
23 Like 4 Dislike
未買過nokia機 7.1有無封條 衛訊買機鬼唔鬼?
7.1 1700蚊抵唔抵玩
有冇試過重新做CALIBRATION?

你買2手機?

7.1 行貨無乜所謂,都係去代理保養,間間一樣
6.1 plus(x6) 水機香港賣緊1050
諗緊7.1 定 8.1
差既性能好似唔值1500
x7 無nfc?
慳個幾百蚊買無保養水貨支版無google services,刷rom又要remote俾人搞,又無nfc
真正贏粒糖輸間廠
其實裝得到google play無人叫你用返黨個apps store

btw nokia會backup用戶資料上黨係人都知,新聞都出過
係裝得google play但之前已經有巴打講過係要俾錢人remote你部desktop去整,為咗慳個幾百要咁樣俾人搞部機,點計都係唔值
係啊之前有呢個醜聞,芬蘭當局會check,但因為咁就要買支版?國際版會出patch fix呢個問題,支版有冇?你話佢國際版一定會過資料上支那,咁點解美國唔禁佢賣街先,用美國作準好過聽一啲無謂人鳩up掛
直接裝google play就得唔洗remote

美帝唔會禁賣,小米/華為都未禁,幾時輪到投共既北歐機
小米無喺美國上市喎,華為就得返舊機,mate 20系列都無喺美國上市喎,你唔係唔知掛

總之買水貨支版嘅就自己睇路啦,部機有咩問題要整嘅就麻煩啦
android q逃生門
PIE-ROLLBACK POSSIBLE FOR NOKIA 8.1 RUNNING ANDROID Q BETA
https://nokiamob.net/2019/05/11/pie-rollback-possible-for-nokia-8-1-running-android-q-beta/

部N9可以影到咁真係算係咁…
係raw檔?
jpg咋,當然有人會話好唔掂
聽聞raw檔會更靚
raw檔出個雜訊好似少啲
覺得好唔好用
有咩缺點
性能上都係咁,我少打機
係影相、拍片明顯地比較食電,可能之前用zenfone3同5都好慳電
我都唔打機
所以考慮緊佢
有無d致命野搞到好失望
暫時無,係個指紋解鎖時得時唔得,不過第一次更新後已經好左好多
我大部份時間都係原生jpg,因為懶
raw檔本身啲會暗多少少,一定要你後期再執執,但佢就真係原汁原味一啲,你要校曝光校色準個彈性都會大啲
raw 用lightroom 直出jpg

原生jpg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞