搵工時可以察覺到的3個伏工徵兆,見工面試時 HR不會告訴你的事實!

82 回覆
189 Like 38 Dislike
香港人必入,搵工時可以察覺到的3個伏工徵兆,見工面試時 HR不會告訴你的事實!
https://www.youtube.com/watch?v=NB28IUvnk64
想同大家分析下3個搵工時遇到既伏工徵兆
1. 同一份工經常出post請人?
2.呃你個人資料?
3.假求職陷阱?
4.面試官不斷壓你價?

大家見工面試時又有冇遇到一些麻煩事麻煩人可以分享下?

集思廣益等大家少d中伏

有,我有遇過西hr
冇,全部都好好
屌你d乞衣咁叻就自己做老細唔好搵工啦
用你既logic
屌你d乞衣咁叻就自己搞個論壇唔好上黎啦
屌你d乞衣咁叻就自己xxx唔好xxx啦
換左把聲先啦
咁鬼難聽冇人想聽你講野
仲要成廿分鐘
我用左調音器,真係好難聽?唔該您先
第一個point 請左人 仲出廣告 你諗下伏唔伏
之前係未有個網可以check公司係唔係狂出post請人
David co
Headhunt搵我,上左佢公司賣左表
返去等消息, 冇update
問佢,佢話「間公司話你之前in過,所以唔考慮」
但我完全冇in過嗰個group入面任何公司
條友直頭唔覆
youtuber 已經進化到要上來乞view
不一定的,公司有時買左廣告plan,假設佢好快請左人,求職網仍然會不停出廣告,以我所知係咁

如果有其他睇法請多多指教
轉聲先啦,聽一陣已經頂唔順
出廣告好似要人手按,間公司為左唔浪費個廣告plan 咁得閒上去 要用哂佢,好似有d 反智,除非個廣告係自動出,但如果係咁,一間有責任的的公司都應該上去停左佢, 減少制造垃圾數據
冇問題,呢個我改善下,thx
如果公司規模有咁上下
同一個post需要請多幾個好出奇咩
請:
會計文員
採購文員
採購經理
打字員
跟單文員
營業部文員
秘書

全部都係做打單 (出貨單)
講到明要幫其他人手
佢講到full 左 headcount 仲出post
Online platform一擺就擺一段時間,擺完就唔會理佢full or not
條片佢好似話算請係請左人 ,見到仲有得出廣告 唔好浪費,走上去出埋佢
仲有d hr on9 到 出d廢 廣告炸自己email ,間公司好打極有限
D errrr 倒抽氣聲 好鬼難頂
依家阿豬阿狗都做youtuber
係見工果陣? 就咁聽即係間公司都係姑寒冇錢,你做黎搵銀既空間都唔會好

唔介意你講多少少睇下點幫你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞