其實馬會網係咪根本唔俾你做WEB SCRAPING?

52 回覆
2 Like 14 Dislike
唔洗scrape, 用按鍵精靈寫個script,直接係chrome 到cut圖,再用呢個插件做OCR
http://www.dmwebsite.net
巴打賣data
會唔會殺雞用牛刀呢
Cookies must be enabled 點搞? 有無人幫手
想問依家係咪用唔到
我照抄用唔到
估唔到隔咁耐仲有人會睇
應該用唔到架啦,我諗狗會會定期轉html去防止scarping
但大概logic都係根據佢既html堆tag去砌
做project要用
想知點搞
直接request 拎json都得啦, 邊洗慢慢拆html
Chrome debugger network tab 搵唔到
係咪要用第二隻software record
睇真d network每一條request url 有d url有getjson個名係度 禁入去response 就係
好 試下
直接拎JSON咩 data都有啦
馬會係有個網專放料
更新程度以1秒內計都算係咁
不過要畀錢申請
之前做報紙有參與過下
您好!我哋係香港理工大學嘅學生。我哋研究緊有關2019冠狀病毒大流行對賭博行為的影響。如果你願意用5分鐘時間完成以上問卷,將會對於我哋嘅學術研究好有幫助。多謝各位🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙏🏻🙏🏻

https://www.surveycake.com/s/rNzdB
之前試過想用 但係install都唔係好搞得掂 就放棄咗
但依招應該係治本方法,因為根本唔使care 佢個網堆code 做咗啲咩
新手想問個問題
開完bs4 之後 highlights 想既野 之後inspect
問題係 我點樣知 select class 係咩
當我想係連登搵其中一段留言 係div class=“xxxx”咁
我select(“.xxxxx”)
成日都係[] 睇唔到想既野
用XPath
Chrome有Copy XPath
上面咪有人post左個json
json 賠率小數點後 1 定2個位only
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞