其實馬會網係咪根本唔俾你做WEB SCRAPING?

52 回覆
2 Like 14 Dislike
初階者
已經係用最原始+ON9既EXCEL GET EXTERNAL DATA FROM WEB去攞野
佢都係彈出句"JavaScript must be enabled in order to view this page."
定係我諗得太簡單
依家又OK, 唔知點解會一時時
你諗得太簡單,你應該冇/極少寫web
冇錯,點解咁講?
share code先有得傾
uipath=.=
selenium webdriver +bs4輕鬆解決
利伸:新手
用過嚟做auto front end testing 幾好
Selenium 好慢
要搵JavaScript 既用scrapy splash
表情撚屌你老母
雖然唔算快 但係如果本身已經有開左driver 淨係計get()其實都唔係好慢 用埋mp.dummy再快啲
攞咩資料?波賠率?波定馬?
賽事資料
賠率?咩項目?獨贏同連贏應該就咁用excel無咩問題喎。
自己寫左個好簡陋,有興趣可以睇下
https://github.com/itnerd-here/jc-web-scraping
記得係有api
金金學識用php session未?
馬匹資料,例如賽績,獎金,馬主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞