[I/A] AFK Arena 活動正式開波 3

1001 回覆
4 Like 1 Dislike

AFK Arena

亞服公測無耐 隻Game分咩ser唔重要 一樣做到朋友入到會
偏歐美畫風 放置類手機Game 類放置英雄/奇兵玩法
巴打評價:

唔使肝/平衡好/獎勵多/副本針對大眾
0課、輕課、中課無大分別,只有極重課可大幅拉開距離

評分都幾高 核心玩法其實都係差不多 但又唔係一成不變

iOS: https://itunes.apple.com/hk/app/afk-arena/id1375425432?l=en&mt=8

現有兩個公會:
Lihkg
Lihkg2
請各位睇下邊個有位就申請(歡迎有義士開lihkg3)

Tier-list
https://www.afkarena.net/tier-list
Reddit 攻略
https://www.reddit.com/r/afkarena

Code: (設定-》兌換碼)
BunnyFuFuu (1000石)
afklaunch (有10抽)

Q&A:(歡迎大家幫手改)
https://docs.google.com/document/d/1h1XtrGQC5kaSBH5eUTAhPvSbaun89bvTEF1D2yyJxos/edit
Q&A
歡迎各巴打修改

首抽:
呢隻驚無特別要首抽,如果你一定要刷首抽下面有推薦。只是前期比人好行少少!!
頭獎
[img][/img]
二獎

三獎:
所有傳說級英雄(圖鑑有寫係咪傳說英雄,所有傳說級英雄必定係紫色卡,但係紫卡不一定係傳說級要留意!!!)

特獎:(重課金會好勁,0課只夠你去到100lv)
[img][/img]

前期可以參考https://www.afkarena.net/tier-list 睇下邊隻前期入隊好
PS:唔好一開波就睇中期/後期人物評級,你有命過到前期先!!

注意:未過到第五關時唔好係咁問問問邊隻英入唔入隊,因為你根本無英可以換(除非你重課)如果唔係你就跟上面分級表入隊,可以不停試組合,試試下你就知邊隻岩入隊

角色:
每隻英雄都有簡稱 以下係常見稱呼
-Brutus 布魯特斯 稱:獅子 -Nemora 妮莫拉 稱:羊/喜羊羊/奶
-Saveas 薩葦斯 稱:狗頭/羊頭
-Shemira 雪米拉 稱:女妖
-Fawkes 弗克斯 稱:棺材佬
-Lucius 盧修斯 稱:白盾
-Estrilda 愛絲特瑞達 稱:女騎
-Belinda 貝琳達 稱:女法
-Tasi 塔西 稱:精靈/精0/妖精
-Lyca 萊卡 稱:精靈女弓/妖精女弓
-Hogan 霍根 稱:坦/根/巨根
-Vedan 葦旦 稱:吸血鬼
-Ira 伊拉 稱:弓手/女弓
-Angelo 安吉洛 稱:詩人
-Ankhira 昂凱拉 稱:蜘蛛女
-Athalia 阿塔利婭 稱:神族/半神/女神/天使
強化:
呢隻驚強裝係好公道,裝食裝係100%點數回饋而且計埋本身裝備值既點數俾你。有鎚仔幣不仿卡關時先去沖一沖裝再去打副本(需要充足既錢幣)
可推薦前期升裝(不建議升藍裝)(詳程可睇返"水晶石介紹")
ps:鼓勵裝備升到二星就夠

重抽:
呢隻game唔洗del完再開重抽,轉ser即可重抽,按你profile pic->Setting就可轉ser

水晶石:
前期用黎十抽(首十抽必中紫),你用黎買裝備成本係非常之高,而公會幣則可以用黎買裝。
如果要短時間沖關卡可以去商城購買金/紅裝(最快都要係第7關開始先買) 前提係英雄已經比較齊及石有多既情況下 ps: 課金推薦
(每人玩法都唔同,大家自行決定)

Arcane Labyrinth(迷宮):
1樓 打哂全部怪,盡量拎buff
2樓 拎英雄,如果有Nemora一定要拎
3樓 基本上就係打怪打到無血就補/拎buff
(請注意暫時只有3層,盡能力過晒佢,有豐富獎勵)
PS:每48小時重置副本及獎勵

商城:
升裝備係短時間內提升戰力嘅好方法,緊記配帶一樣陣營嘅裝備,會有30% Bonus,前期升裝成本好低。
有錢可以儲定英雄粉末,對於你升英雄有重大既作用!!
見到時間沙漏可考慮購買,卡關時可使用。

分解:
你可以去馬車分解綠色英雄(暫時只限綠色英雄可分解),但每個陣營留番兩件做任。

隊伍:
每隊都有同族buff,AAAAA,AAA+BB,AAAA+B,AAA+C+B,AAAA+C,AAA+B+D,AA+BB+C (A=某族, B=其他族,C=神族 D=非A/B種族 粉紅色表示有會有buff加乘)

唔好升多過5隻主要英雄,主要升5隻英,解鎖咗Resonance Crystal (水晶神殿)之後就可以令其他英雄升到平均等級

戰鬥:
唔夠打可以試下轉下英雄排位,有時會有奇效,有時僅僅打唔過某d關可以不斷試,如果唔係差太遠都有機會成功。有時手動放技都會有奇效
PS:如果真係完全唔夠打,你都係認命訓搞啦,訓醒收成話唔定過到。

收成:
最大領取時間係12個鐘,記住最耐12個鐘上一次線喇

強化:
藍色英雄食兩張同樣英雄(同階級+同人物)=藍色+
藍色+英雄食兩張同種族英雄(同階級+同種族)=紫色
紫色英雄食一張同樣英雄(同階級+同人物)=紫色+
紫色+英雄食兩張同種族英雄(同階級+同種族)=金色
金色英雄食一張同樣英雄(紫色+階級+同人物)=金色+
金色+英雄食一張同種族英雄(同階級+同種族)=紅色
紅色英雄食一張同種族英雄(金色+階級+同種族)=紅色+
紅色+英雄食二張同樣英雄(紫色+階級+同人物)=鉑金
鉑金英雄食一張同樣英雄(紫色+階級+同人物)=鉑金1/2/3/4/5星
PS:可以用藍色卡黎堆肥料

朋友係呢隻game非常重要,特別係有勁英嘅朋友,可以加大量嘅buff俾你(libaray圖書館) 。
記得送心心同收好友心心,可以用黎抽卡。

任務:
Bounty board係可以upgrade,只要你做夠一定數量嘅任,所以記住每日清任。

公會:
有新手巴打要入會暫時得四個公會。請在post留名/自行apply,不限任何ser都可以入會(退會要1小時冷卻先可以再入會)
請自行搜索:lihkg/lihkg2/lihkg3/lihk4
內有完善既聊天系統(可以貼j圖)

Tier-list
https://www.afkarena.net/tier-list

Reddit 攻略
https://www.reddit.com/r/afkarena

Code: (會持續更新)
(設定-》兌換碼)
BunnyFuFuu (1000石)
afklaunch (有10抽)
copy唔到啲顏色
想問 攻略唔建議升藍裝 但我又未去到第7關買勁裝 卡緊關都唔升藍裝?
有冇人知第2個神器點拎
藍裝升啲成本咁低 升幾下都無所謂
我下次再執一執d色
盡量升紫
你升紫好過升藍
除非你有好多肥料升裝
有冇公會收人
一隻金都冇點搞
好似5會收緊人
搵有金色的朋友巴打毒到連驚都無朋友
竟然3
要自己都有?
啱啱search好似全部都冇位
唔使都得
巴打可以入住其他會先 因為聽日有活動 唔入會會好浪費
我下面個角色介面係自己架,我當然有金色角既fd,但佢要我都有呀。使唔使打個機都要人生攻擊拎優越感
要一自己,一好友。
想問下有冇人都係咁,升到懸賞lv3都要金角,係咪恰鳩無課玩家
使唔使咁敏感呀
咁講得笑既
同你好熟咩,恰我毒撚冇朋友
sorry羅
但我未有紫裝 已經卡緊關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞