攝影新手應該點學影相?

42 回覆
3 Like 1 Dislike
所以除左換鏡頭唔係就控制唔到
Btw 可唔可以俾d意見?
先用Iphone影相
手機已經好夠
焦距長係zoom近
焦距=focal length
xx mm 數值越大,焦距越長, 淺景深效果越強

當然要睇構圖&主體距離大小限制,唔會為左淺景深而zoom得太近。
https://dofsimulator.net/en/
景深
自己試下
如果第一張,我會對焦係呢幾朶花,而唔係後面

係wor

多謝賜教
等我練多d
坦白,好普通嘅 記事相片(photo logging),
一個鐘之後就唔記得。

思考下幾個問題,
1。相片內嘅場景,有咩野吸引到你?

2。你想透過照片,表達啲乜? 1和2未必是一樣。

3。你依家用緊嘅表達手法 (例如 鏡頭係幾多 mm,光圈和景深運用,構圖方式),係咪能 充分表達出 第二點?
其實都係想練下d skill
練好skill之後會影d有主題d既相
炒多d相就知唔好點影
不斷影 睇人地啲相就會發現自己要改嘅地方
如果零知識嘅就去讀下基本知識然後就影
重點 影影影影
加油~~ 期待未來嘅作品。
認真 抄人地
你見到啲相好靚就諗下人地點影到咁靚 然後試下影番一模一樣 影得到你就學到嘢
我覺得要上網睇資料/片/書,起碼知道唔同構圖,咁你先再睇下人哋影嘅相,先知點解靚
感謝大家意見

本身諗住今日入長洲影下
點知又落雨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞