攝影新手應該點學影相?

42 回覆
3 Like 1 Dislike
報course?睇書?睇utube?
影多啲囉自己試先得
報course 睇書都無用

學左基本原理先,影多d,俾人評下,但又要肯接受意見
建議 先看 youtube,因為 最方便,而且有真人解說,生動啲。

我上年開左個post。
https://lih.kg/655488

同一時間 / 之後,需要睇書,因為講解會更系統化。可以留意 Bryan Peterson, Michael Freeman ,出過一個系列,例如講構圖,講如何捕捉時機 等等,有中文翻譯版本。圖書館有得借!

不論是邊種方法,聽完 未必會理解得好多/深,要多嘗試實踐,先可以輔助理解。

隔一排再翻睇,吸收和理解會更多!
買canon送技術
個人都有睇書,有d唔多明
自己覺得好/靚/有MOOD就影
得閒睇下人地D相 又得閒REVIEW下自己D相
甚至有D你自己覺得炒左既相 拎D SOFTWARE CUT下佢/拉下唔同色 睇下救唔救到 救到你就知自己既口味
創作既野就好主觀既 除非你係博LIKE為先 唔係既話 張相靚定醜 有無意思 係你自己話事
另外你係覺得人地個D相靚 場地/道具/角色都齊既話 初期可以模仿下既
影影下就會自己就會識就
BTW 好多靚相 都有後期執 唔好介意有時需要執相
可以講下 睇緊咩野書,邊方面唔明,一起探討下
好認同 需要 定期 把之前嘅 相片
攞出黎 review,
因為經驗 多左 或 品味變左,
執相 / 拍攝 嘅 方式會唔同,
要 思考下一次再拍攝嘅話,有咩野要改善!

自我反思是攝影一個好重要嘅環節。

同樣,模仿 / 參考 別人都是必經階段,
一開始可能係照抄,逐漸要培養出自我風格,
問自己究竟中意乜。
想問下景深係咪一定要鏡頭對近個主體先影到?
其中一個原因,另外光圈越大越淺
咁景深同散景既關係?睇書唔太明
可以話係差唔多既野,你當同一樣野黎都ok
睇黎你真係好新手

可以睇依段 關於 景深 嘅片
https://youtu.be/IGIQ-C_S5d8

youtube 好多好嘅資源都是 英文,
乘機學下英文啦
依個解釋得更詳細

https://youtu.be/OUYuUs1aaCU
部機前日先到手

附上新手作
1. 鏡頭與主體越近/
2. 焦距越長/
3. 光圈越大,
淺景深效果越強

eg 對焦對50cm強過對落2m
85mm 強過35mm
f/1.8 強過 f/4
正確黎講,以下面幅圖為例

景深係指清晰既前後範圍,即係窗台去到窗簾前後10cm(紅色線),其他位都係矇既

所以有分淺同深 景深,前後清晰既範圍越窄,就係叫越淺既景深

散景就係指景深清晰範圍外好矇既位 (藍圈)

焦距係咪即係zoom近定遠?
景深- 物件與背景之距離
散景- 就係景深個背景
另外 淺景深係焦距同光圈影響
焦距 即係好似長度距離咁,無分遠近

10mm (wide)--->10000mm(tele,即係遠)
依個post 好有愛,幾位都有心 回復
連登有愛
即係焦距講緊個鏡頭?
yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞