[精神科故事] 危險已經過去了? - 歡迎提問精神科問題

88 回覆
24 Like 0 Dislike
好多病人實在係外國有護照
冇試過有病人話因為有病移唔到民。
聽你講個抑鬱幾嚴重
而磁力共振都係一個好合理嘅檢查。

至於會唔會完全唔洗食藥,要視乎好多因素,包括有冇復發過,家族史,有冇持續的壓力等等
家族史想講但唔方便係度講
pm我facebook傾?
我兩年前的兩個月有思覺失調,去咗青少年部,我覺得自己係嗰一成可以完全停藥嘅人,因為我有病果兩個月都冇食過藥,病就好咗。我直到而家都冇幻覺。
只喺我 幾日前 亂諗自己 係咪心理變態,諗左成日 知道原來自己 只係有paranoid.
想問我使唔使同個醫生講要check check我個腦
精神分裂同思覺失調有咩分別?
相信當時醫生的診斷係話佢係解離症.
Dissociative disorder
即係潛意識 令佢將一啲身體功能變得唔正常
不過依個診斷一定要喺檢查夠晒之後先可以斷定.
如果有擔心都要提早覆診呀
你講paranoid 意思係點?
以前只會講精神分裂病
Schizophrenia
但後黎覺得標籤太大, 而且果啲病人嘅精神唔係真係分裂咗
即係個字義唔準確, 所以就正名做思覺失調
但如果嚴謹啲講, 思覺失調泛指幻覺/妄想嘅病徵.
而精神分裂病只係其中一種.
精神疾病診斷與統計手冊 人格障礙 妄想型(paranoid)
如果有懷疑都可以同醫生傾.
舉例
好多時病人好返之後對病緊嘅記憶有啲模糊, 但又覺得問返屋企人難於啟齒. 我會鼓勵病人同醫生一齊睇返當時係點. 同埋傾下將來可以點.
即係點
解離症意思係一個人受到大壓力時, 將一啲身體功能潛意識地變得出問題. 而本人係唔知, 同埋覺好真.

不過都係果句, 做依個診斷要好小心, 如果錯過咗可以醫嘅嘢就大件事.
好耐冇見醫生po野但係有睇開你個page
潛意識咁勁?

咁點醫呀醫生
通常心理治療
但效果人人唔同
有佢地獨特角色
例如esketamine加速抑鬱症治療
但好需要留意濫用
有機會係焦慮症呀,有冇搵醫生睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞