★J慧中時間又到了!(64)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
老貓疑心太大
注定一世唔會幸福
講返移民
四獸點睇移台灣退休
醫療好,物價一般,環境都叫好?
My fd ask me
X2
台灣OK,幾年前我考慮過移民過去退休,老婆唔想走,就算,家陣香港退休

台灣融入社會容易,天氣似香港唔差遠,選擇生活成本低嘅地方如台南,節奏慢算幾好,啱啱呢次喺台灣旅行同條當地的士佬吹水,佢話嫌悶可以揸幾粒鐘的士,學佢,同客吹吓水

香港今日計有2皮嘢以上被動收入過去退休得喇,預2球投資(買樓)移民,新北平啲,多半球生活費坐11個月移民監

醫療嗰邊唔差,費用低,或免費
唔使驚甚麼共匪攻台喎,只要唔係做總統嗰個突然喺電視台自己宣佈投降,一啲問題都冇

共匪攻台嘅話,台股必大跌,直接買台股唔得,嗱嗱聲睇吓有冇ETF,或者股票,美股有台積電TSM,買落去唔使諗,好快發財
當美國佬死㗎?
台灣啲的士佬好似好鍾意撩人吹水
我搭幾次啲的士佬不停撩我吹水
到我退休都唔知咩環境了
啲老嘢都幾勁
條友睇落都50-60
推胸都推到130磅
我都係做呢個重量咋
退休去生活成本高嘅地方叫玩自己,即降低生活質素,如果只不過係香港生活成本高想走佬,香港搵夠錢過去唔使做先係皇道,甚麼讀博士搏做slave移民,簡直錯嘅,嗱嗱聲用嚿錢投資累積多啲資產,產生可觀被動收入,走佬唔使做先啱,未來AI世界,你識嘅佢都識,你唔識佢都識,唯一你有佢冇嘅嘢,叫資產。

香港2皮嘢好普通,擺喺台灣泰國已經過緊唔錯生活,我去台灣退休仲爽過香港

嗰喥以呢喥嘅錢去使,雙倍享受起碼
就是了
你有筆大數
就代表你有選擇權
好過一味怨天怨地吖
台灣要預2球半港幣移民用,之後每個月有2皮嘢港幣被動收入,嗰邊非常好使,半個皇帝,仲做條毛

現今社會資訊流通,跨境買賣費用低廉,唔買港股、台股咪買美股收息,係要打30%比美帝冇香港咁抵,買美股Reits有啲個個月出糧,APLE好似就係,唔係嘅自己整個組合,每2個月唔同股票派息咪得
AI唔回搶到2類人飯碗

1. 老貓類,食老綜嘅怕佢條毛
2. 4獸類。有資產唔做有得食,怕佢條毛

就係咁
奶波魔魔就大劑啲
其實收租收兩皮真係唔難
Ai 幫手自動覆埋
Forum都唔使上
退休唔係要65歲,35歲都得,足夠被動收入夠生活就得,台灣36歲後免當兵,38-40歲過去退休就係,重點係有目標持之以恆有筆移民費用,同可以跟通貨膨脹上升嘅被動收入生活,達到唔使做,隨心所欲隨時隨地都可以狙擊老貓,咁做掂喇
好似老貓咁點
有6球左右5厘股息股票已經有,總之移民完仲要做嘅唔係諗咁易,中年失業包喺當地實有得撈?
讀master轉行做搵食科先有錢途
佢有得啃老,唔怕
我估好多港豬喺台灣開茶記燒銀紙
中年失業問題,無論去到邊個地方都有機會面對,唔記得睇過邊套美國電影,主角被公司炒魷,中年失業,搵唔到工扮返工,結果頂唔住壓力拎支槍報復社會,最後被差佬打瓜咗

當地人都有生活難題大把,你一個外來人憑乜嘢覺得自己去到人哋地頭反而出人頭地? 擠身中產階級呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞