★J慧中時間又到了!(64)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
隨咗冇乜價值嘅服務物品,冇乜嘢有價值嘅物品會用佢,亦唔會大規模,我淨係知哥倫比亞毒犯收美金cash
任何產品服務係咪有用,都要由市場用錢投票,簡單啲講做生意賺到錢係因為產品或服務令人方便咗,生活條件改善咗

以前古代冇抽水馬桶,冇冷氣,皇帝痾屎大熱天時一樣標晒汗,而今日大多數城市人係基本設備,呢啲生產就係改善到人類嘅生活條件,有價值所以咪賺錢
任何炒賣都係炒供求,冇呢點支持冇end user, 最終只係音樂櫈遊戲,個個會覺得音樂一停自己實坐到櫈,所謂搏傻理論,實有下家傻佬接
有幾多連登仔買過完整一個bitcoin?

定入啲垃圾shitcoin咋
atm啦
平台入銀行可能煩啲
所以連登仔大多數時間都燈嘅,越係大鑼大鼓理論多多越燈,通常係選擇性接收資訊+自己幻想得出結論,細注坐佢對家,贏面通常唔差

最近測試完賺咗M記加大
連登仔最鍾意懶醒

股市專收呢啲叻仔㗎啦
老貓 work work work
炒賣就係炒供求,當求過於供,炒場,炒錶,炒波鞋,炒iPhone就有利可圖,炒家花費時間、尋找較平嘅貨源同買家嘅成本,呢啲就係炒價嘅溢價,end user認為付出嘅溢價比佢自己做更便宜,就會俾錢,相反end user認為唔值得購買炒家付出嘅成本,就會蝕水

如果今日勞力士冇人喜愛,市場隨時可以官價買到,就唔會有炒家

炒賣唔係實賺,存在風險,呢類市場出現主要係供求失衡,市場價唔能夠反映真實價格

炒家係做緊尋找物品服務嘅真正市場價,從而達到資源有效率

老貓hate蓋清rich係冇知識亦冇道德

期貨市場嘅功能之一
老貓唔會駁到4獸,只會留下負皮及貼見鑊打鑊gif

老貓成日話rich = evil
咁佢點解釋自己又poor 又evil?
老貓黑心、兼且牆頭草,係真正嘅evil
計我話發財立品

日日乞4千有咩人格可言
投機者靠市場失衡揾錢 = smart

對社會貢獻 > lazy pig
黑客勒索

少部分毒品買賣
唔會成為規模經濟,亦冇數據顯示「成交」及數量,唔算係有用嘅服務或物品

大量使用bitcoin換到勞力士先嚟講
交易媒介難啦
價格太波動
所以所謂「用途」,點知唔係莊家傳出嚟嘅嘢? 咁上下出現少年bitcoin神,揸跑車、屌美女、住豪宅、食好西之類,同少年股神火尿滲/弊少有幾大分別?
老貓可能rip咗,睇12:00上唔相水
講到明都係cash唔值錢

啲人咩都炒

唔好成日呃自己blockchain可改變未來就得
記賬方面應用會有用,或者可以應用係合作社,好似做會嗰類,或者係將某啲物品證券化股份制,減低交易費用

例如一個建築物拆散成某個股數,每份佔幾多權益,用blockchain記賬難以竄改紀錄,同減低登記嘅交易費用
眾籌投資買樓

老貓都可以做業主
或者可以留意吓美股發展blockchain應用嘅公司,小注留伏兵輸咗當飲茶使咗,話唔定他日有驚喜

不過我唔知邊啲公司做緊
事實外國有住宅REits好耐,幾十年,早就證券化,blockchain可以應用喺記賬方面,睇上去係合適嘅
blockchain醫療技術都可以有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞