[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (8)

1001 回覆
12 Like 8 Dislike
八月頭至中去福岡 喺鹿兒島走
中間有十日時間想請問咁多位巴打絲打有咩建議可以點分配啲時間
特別想去由布院 stay兩日會唔會太誇張
北九,南九大約分成幾多日
心目中想去地方呢
講多少少,其他人先幫到

由布兩日?少少誇,日半差唔多
我買5日版用得6次預約指定席
就係揸唔定主意
七三?定八二?
想去博多食下野 去由布院浸下温泉
唔知去唔去長崎好
都想去熊本行下食下野 但係宮崎就應該未必去 好似得高千穗峽
另外去鹿兒島食下黑豚肉 得十日應該就去唔到與論島嗰啲啦
揸唔定就將你想去嘅擺出嚟
其他巴絲先幫到你睇點執,點玩

就咁睇,由布想2天
博多,熊本預你2-3天
長崎1天

南九,only鹿兒島可能1,2天
夾夾埋都7,8天
佢話想食嘢喎
淨係福岡都食到唔止十日啦

十日由北到南都係走馬看花嘅啫
十一月同老媽子去4日剩玩福岡但去九州就會想搭jr
買張3日pass瘋狂坐JR
無問題噃
但我娘親唔諗住咁佢生日 我出錢 佢話事唯有下次再去瘋狂jr
其實本來都諗住主要玩北九州後尾見鹿兒島返香港仲平先諗住玩埋落去
食嘢都係想周圍都試下嘅未必會係一個地方stay咁耐
我諗頂到盡可能stay兩三日

Btw博多同熊本加埋兩三日就夠? 睇書好似講有好多景點咁

所以話預算
有人可以全個trip淨去福岡
4,5日無問題

旅遊書一定列曬旅遊景點,食店任你pick
揀啲你要去嘅,再計日子啦
正如長崎
其實都唔止1天
原爆地,平和公園
天主教堂
軍艦島
稻佐山
中華新地街
眼鏡橋
出島
食長崎牛
等等......
唔該哂巴打
仲有想問係唔係好多嘢都要book定?
因為好可能會睇下有咩地方想玩耐啲而突然stay耐啲所以未必定到個行程咁死 廢事要追行程
但係都知有啲好受歡迎啲温泉旅館或者地方要早啲book定
巴打會建議有咩要一早book?
最近有個係3000yen /2日jrpass福岡夠用 可能再買幾程西鐵地鐵啦

另一款係jr站買 3060jpy 1日 兩程 去小倉門司 包1000jr 隔離商場cash coupon

岩岩係福岡番 去到先有得買 好似係
唔該晒巴打
十一月同老媽子去4日剩玩福岡但去九州就會想搭jr
最近有個係3000yen /2日jrpass福岡夠用 可能再買幾程西鐵地鐵啦

另一款係jr站買 3060jpy 1日 兩程 來回小倉或門司港來回博多 包1000jr 隔離商場cash coupon

岩岩係福岡番 去到先有得買 好似係
我尾二個日先搵到個兩day pass 個日去門司所以用下面個款 不過就唔係任搭
我同男朋友拎左個2000黎食 都幾抵屌

上面兩日就好似任搭 你研究下條link
https://www.jrkyushu.co.jp/sp/chinese/widepass/info/
你係11月 佢呢兩個係到8月31 可能你9月再睇下有冇優惠啦
由布院之森
特色食店?
住宿
行程/景點有提及要booking就要
兩日又好似hea咗啲
利申hea緊
每個人把尺都唔同
內容只供參考啦
鍾意睇歷史嘢應該幾正
尋日去二十六聖人記念館都比想像中多嘢睇

本身想落天草睇個海邊歌德教會,但係一來一回似乎要三日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞