[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (8)

1001 回覆
12 Like 8 Dislike
佢係直頭成個6月份都唔開 去程同回程都冇
其實佢又冇話明坐JR出博多去機場
可以坐巴士既
所以要坐JR, 就一定要計埋18啦
坐巴士但係又問JR洗唔洗包
我諗得你咁好人答佢
比我早D睇到條問題一野就屌佢ON9唔好去旅行
Overseas branches and authorized travel agents of JTB, Nippon Travel Agency, Kinki Nippon Tourist (Kintetsu International), TOBU TOP TOURS....

但我見佢話jtb authorized 都得 而kkday 畀我既voucher 係寫住
Travel agent name : JTB
Ticket agent name :kkday

其實原來係唔可以?
住福岡 即日來回長崎會唔會好反智?
又咁講
日本全國都有好多唔同種類pass
有啲計exact day, 有啲計24hours當1日
可能佢想問清楚啫
你有無入錯no. ?
or travel agency果記無記錯係唔使簡任何野
首先長崎你想去邊,點玩先

鳩hae, 食下野即日來回完全無問題,只係傻

2,車程來回計,最少4個鐘

要出軍艦島而又要去長崎其他景點既,建議留一晚
無咁趕

反唔反智,自己衡量啦

唔好就咁問,即日來回可唔可以
KKDAY都有寫
指定席預約:透過 KKday 訂購此票券之旅客,可透過網路事先預約座位,但需支付額外費用,詳情請至 JR 九州鐵路株式會社官網查看:

不過JR無KKDAY
首先需要在指定的旅行社購入九州鐵路周遊券。
首次登入系統的乘客請點選「登記」設置密碼。
※注意:除日本旅行(或與日本旅行有合作關係的旅行社)發行的
MCO 紙本,其他旅行社發行的 MCO 紙本不可於網上預定指定席。
同屋企人去

去長崎嘅話就想去原爆資料館,哥拉巴公園,稻佐山

我地去五日,全部都住福岡,早排考試搞到冇詳細plan就book咗酒店,所以諗緊喺福岡周邊玩好,定去遠少少好
稻佐山
你要諗諗想留到幾夜,要唔要食晚餐或JR解決

返博多要兩粒鐘
你同行人會唔會太辛苦

講過幾次
下載乘換apps
查下交通班次,時間
特別想即日來回,更加要

九州地方班次唔算太密
留夜咗,無車就
乘換apps down咗諗住入黑冇耐就會走,返福岡食野

本身想去長崎係因為福岡周邊好似玩唔到五日,諗緊day4去熊本好定長崎好

Day1: 3點半落機,應該市內行下食下野
Day2: 能古島+Marinoa city
Day3: 太宰府+柳川
Day4:長崎/熊本?
Day5:小倉+門司港+唐戶市場 晚機走
個人意見會buy長崎
多地方睇
但車程長,同程人係順得人會較好
另稻佐山, 千奇唔好用香港標準去比
蚊比同牛比架,事先聲明
同行人埋怨就屌柒你都似

熊本,城仍然維修,只睇外圍
Or想睇熊本熊就去部長室
或去阿蘇? 我未去,unknown車程
單單去熊本市,博多去只要40分鐘左右,遠比長崎近
本身都想去阿蘇火山
但係google完,呢排好似係2級,唔俾人上去

所以如果去熊本嘅話就唔會去阿蘇

如果唔去熊本/長崎,day4淨係行下福岡會唔會冇咩睇,好快行完
Eg 天神地下街 運河城 福岡塔個啲
中洲屋台
Shopping, 買藥妝
其實又唔一定要坐由布院之森,就咁特急由布都可以去由布院,行車時間都一樣
Book左軍艦島tour, plan左即日來回長崎福岡
因住被呢度巴打/同行人話chur
我獨遊
同埋我book左下午團
淨係去軍艦島都唔會唔夠時間
博多出發去朝早團要倒塔咁早出發就真
我book果間得下午團
Tour早or下午?
下午
淨去軍艦島一定夠時間,即日來回
你要去埋其他景點,食埋飯,會趕
個人獨遊又唔同有同行人一齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞