為下一代著想,請停止要求下一代以廣東話為母語

366 回覆
89 Like 4125 Dislike
其實有能力教,學多幾種語言有咩問題?
我有個朋友仔,日本人,老婆係空姐,西班牙人,住香港,佢個仔今年8歲,日文西班牙文英文同廣東話一樣都講得咁好,平時用廣東話同我講野,同老豆就日文,老母就西班牙文,一家人一齊就英文,我知呢d係好難要求嘅事,但都有人做到,佢個小朋友跟本唔洗去咩興趣班學咩咩咩,根本大把學校要收佢,第時做翻譯一樣無問題

我支持下一代要保衛廣東話,但都要學多幾種語言,唔明白有咩衝突
點解一定要非黑即白
為下一代著想,請用 linux
乜撚嘢道理嚟?
個腦係咪坐撚住咗

好過你論點都無, 柒下柒下話人坐住個腦

5毛真係全部都冇撚腦
因為驚手機俾人偷
所以唔撚帶手機出街
呢個比喻夠唔夠駁你嘴呀?
真係坐撚住咗個腦
一睇都知唔make sense
仲要俾point你去counter argue?
自己起人底, 辛辛苦苦貼張圖出黎話人五毛ON9仔, 人地做相同嘅野就人身攻擊, 質素真高下立見

我貼張圖出黎係講你連續幾個舖都反廣東話
你就只係話我kpop
kpop同廣東話有咩關係?

屌你係咪真係冇腦㗎
好心一年咁多維穩費就搵個質數高少少嘅五毛啦

你咁鍾意廣東話唔返去聽廣東歌?
如果反廣東話就等於五毛, 咁我係五毛囉, 可能你生活個圈子唔知, 但香港好多有錢dd嘅仔女都送去國際學校, 母語變左英文, 中文字唔識多隻,
不過人地有錢佬獨善其身, 唔會上黎呢d廢青討論區點醒你, 你話我無風骨無志氣, 係的話就唔會花咁多時間上黎講個真相你聽, 同屌醒你班人啦

我聽完廣東話歌要同你報告呀原來?
唔識本地語言都可以為榮
真係正宗傻閪

你認係五毛就好啦一早認就唔使搞咁多啦

其實我都覺得你幾慘, 開個po打咁大篇嘢出嚟反廣東話, 點知冇人理
反對我既人只係強調要下一代守護廣東話
但無諗過今世代先係最大責任
甚至連提出點守護既方法都無

當我提出武裝革命有極少可能性
你地第一個反應卻係反對
我睇唔出你地有幾大義,只係睇到你地想將責任推卸俾下一代人
真係block左
屌你老母啦

BLOCK啦BLOCK啦, 費事塞錢入你條垃圾袋, 記住生個仔教佢廣東話, 最好咩外語都唔好學, 做個完整嘅香港人, OK?

人地講母語要廣東話
你就上綱上線話咩外語都唔好學
九唔撚八
毒撚係咪真係特別多幻想?

傻人發現
你自己睇下樓主點樣比人屌老母先啦

講得錯咪畀人吊老母囉
係人講錯都嘢都比人屌老母㗎啦
你第一日做香港人?
你係佢住隻狗呀? 出嚟護主呀?

咁我而家屌返你老母, 因為你講得錯 ok? 咁你就唔好講咩潑婦罵街啦

你啲鍵盤戰士係網上就兇狠
你咁撚有心推廣廢除廣東話
咁要行動先得㗎
希望快啲見到你會出嚟爭取市民支持啦😂👍👍
唔好得個講字

你到時唔好清算我呀,我好驚呀
明樓主用意 或者五毛式減弱地位
一方面少少認同 但覺得未行到依步

如果我係五毛
就唔會開n個post撐槍權啦
只有政府一方先會最怕槍權
乜撚嘢道理嚟?
個腦係咪坐撚住咗

5毛真係全部都冇撚腦
因為驚手機俾人偷
所以唔撚帶手機出街
真係坐撚住咗個腦

假如我話,
因為驚用支付寶會比人偷個人資料, 比支那監控,
所以唔撚用支付寶,

根據你邏輯你應該要否定我句說話?
明樓主用意 或者五毛式減弱地位
一方面少少認同 但覺得未行到依步

如果我係五毛
就唔會開n個post撐槍權啦
只有政府一方先會最怕槍權

其實佢地先最五毛, 共產黨先最怕人唔用中文
其實有能力教,學多幾種語言有咩問題?
我有個朋友仔,日本人,老婆係空姐,西班牙人,住香港,佢個仔今年8歲,日文西班牙文英文同廣東話一樣都講得咁好,平時用廣東話同我講野,同老豆就日文,老母就西班牙文,一家人一齊就英文,我知呢d係好難要求嘅事,但都有人做到,佢個小朋友跟本唔洗去咩興趣班學咩咩咩,根本大把學校要收佢,第時做翻譯一樣無問題

我支持下一代要保衛廣東話,但都要學多幾種語言,唔明白有咩衝突
點解一定要非黑即白

贏在起跑線

5毛真係全部都冇撚腦
因為驚手機俾人偷
所以唔撚帶手機出街
真係坐撚住咗個腦

假如我話,
所以唔撚用支付寶,

點同?
支那寶係咪必需品?
個類比錯撚晒
搵個個point啦柒頭
有書唔讀走去做5毛

5毛真係全部都冇撚腦
因為驚手機俾人偷
所以唔撚帶手機出街
真係坐撚住咗個腦

假如我話,
所以唔撚用支付寶,

仲話自己才子
企開d啦屌你老母
5毛真係全部都冇撚腦
因為驚手機俾人偷
所以唔撚帶手機出街
真係坐撚住咗個腦

假如我話,
所以唔撚用支付寶,

點同?
支那寶係咪必需品?
個類比錯撚晒
搵個個point啦柒頭
有書唔讀走去做5毛

原來電話係必需品, 又原來廣東話係必需品
自己母語都唔捍衛
等同自己老母俾人屌緊都唔出聲,仲要拍案叫絕

去玩單機啦死傻仔
假如我話,
所以唔撚用支付寶,

點同?
支那寶係咪必需品?
個類比錯撚晒
搵個個point啦柒頭
有書唔讀走去做5毛

喺香港生活嚟講唔係?
其實同你呢啲垃圾講嘢真係晒9氣
5毛真係全部都冇撚腦
因為驚手機俾人偷
所以唔撚帶手機出街
真係坐撚住咗個腦

假如我話,
所以唔撚用支付寶,

點同?
支那寶係咪必需品?
個類比錯撚晒
搵個個point啦柒頭
有書唔讀走去做5毛

香港大把鬼佬唔識廣東話一樣位高權重
證明廣東話都唔係必須品

論個必要性點都係英文重要d
所以先提出下一代唔用廣東話做母語
以宜家香港教育水平最有機會取而代之既就係英文
以膠人黎講你都算成功
點同?
支那寶係咪必需品?
個類比錯撚晒
搵個個point啦柒頭
有書唔讀走去做5毛

喺香港生活嚟講唔係?

駁唔到發爛渣
其實樓主知唔知宜家全世界講廣東話嘅人口,比起講德文、日文嘅更加多?廣告話又點會有滅亡嘅一日呢?
其實樓主知唔知宜家全世界講廣東話嘅人口,比起講德文、日文嘅更加多?廣告話又點會有滅亡嘅一日呢?

正解,咁仲守護乜鳩野呢? 廢廣東話完全無問題
自己母語都唔捍衛
等同自己老母俾人屌緊都唔出聲,仲要拍案叫絕

去玩單機啦死傻仔

我無任何一句講我地呢代唔捍衛
只係講下一代無責任繼承我地捍衛既責任

喺香港生活嚟講唔係?

駁唔到發爛渣

唔係你咩?
自己駁唔到 就喺度轉移視線講埋呢啲垃圾話
喺香港生活嚟講唔係?

駁唔到發爛渣

唔係你咩?
自己駁唔到 就喺度轉移視線講埋呢啲垃圾話

我原句還比你就得啦, 你d野一睇都知唔make sense 仲要俾point你去counter argue? 你個類比錯撚晒 搵個個point啦柒頭 有書唔讀走去做5毛
如果你移民去歐美 你錯唔晒
但如果你香港生又唔教佢講廣東話
就戇天下之大鳩

傻啦,好多華裔係個邊出世都識得講廣東話
好多時都係靠睇tvb劇學
我個班表兄弟姊妹平時出街都係英文溝通,但有時都會用廣東話,雖然口音唔正聽上去幾好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞