為下一代著想,請停止要求下一代以廣東話為母語

366 回覆
89 Like 4127 Dislike
真心
呢個話贊成廢廣東話個啲係我一早block晒既五毛個個都有條橫線

想係連登打與論戰你估呢到鄉土咩傻閪五毛
真心
呢個話贊成廢廣東話個啲係我一早block晒既五毛個個都有條橫線

所以你完全表現到鍾意K POP 班人係無腦兼弱智
為下代著想,樓主快撚啲去死
原來又係五毛定on9仔

從一而終, 反支抗共, 好撚過你條垃圾半版娛樂台感情台叫春韓狗

從一而終做五毛麻
係喎係喎,原來廢廣東話就做到反支抗共鍵到國啦 梁天琦都唔夠你嚟啦,鍵國英雄

唔撚夠人講就人身攻擊
廿幾年後
你個仔係香港講廣東話俾支那人歧視
連正常少少既工都搵唔到果陣
你仲會唔會咁口響?

你唔識英文?
一定要學狗話?

到時香港俾支那食曬
識講廣東話仲衰過唔識講

你既後代仲要睇住自己母語被一步步消滅
都係果句,佢同你有咩仇,要佢承受返比我地呢代更甚既痛苦?

守護本土文化天經地義,就係因為啲文化先做就到一個地方人既性情,所謂風土人情,文化色彩,本土特色有幾咁重要

仲有你所謂既預視完全冇根據,香港比支那食晒就好大機會
但好似廣東咁,都仲有人識講廣東話,又有幾識講衰過唔識講?佢地又有幾痛苦?你真係9噏
真心

無相反意見就自己搵人開個谷圍爐就最撚好啦
真心

你講野可唔可以比返d point呀鍵國戰士人身攻擊就代表左你啱?

你鐘唔鐘意kpop都無腦架啦
真心

有相反意見都要有point呀大佬
而家你完全係潑婦罵街式
真心

你講野可唔可以比返d point呀鍵國戰士人身攻擊就代表左你啱?

自己起人底, 辛辛苦苦貼張圖出黎話人五毛ON9仔, 人地做相同嘅野就人身攻擊, 質素真高下立見
人天性黎
一代傳一代
好多野都無義務去識
但要求生存 就要去識啦
鬼叫你出生香港
不過你呢D無人性 講黎無謂啦
你咁為佢著想請回到祖國生育
14億同胞等你

而家你完全係潑婦罵街式

你眼中得五毛, 自然睇唔到我d point

而家你完全係潑婦罵街式

你自己睇下樓主點樣比人屌老母先啦

自己起人底, 辛辛苦苦貼張圖出黎話人五毛ON9仔, 人地做相同嘅野就人身攻擊, 質素真高下立見

我貼張圖出黎係講你連續幾個舖都反廣東話
你就只係話我kpop
kpop同廣東話有咩關係?

屌你係咪真係冇腦㗎
好心一年咁多維穩費就搵個質數高少少嘅五毛啦
Block
我地既下一代其實無責任保存廣東文化
佢地唔係生而捍衛廣東話呢樣野

教識佢地講廣東話,佢地將會同我地一樣要承受廣東話被蝗話侵略既痛苦,而且果種痛苦將會比宜家更甚

與其係咁,不如俾佢地學英文法文西班牙文
等佢地以後不但無須承受自己母語滅亡之痛
更加可以面和國際,真正脫離香港同中國呢個垃圾地方

捍衛廣東話
我地呢一代做好啦
除非三年內有革命發生
否則廣東話必定會被支那貶為方言

你真係會希望我地呢代人既痛苦延續落去?

廣東話屌打全世界各種語言

☝🏻👍🏻😂咁嘅言論都有兩百幾正評,連登真係精神病院

你可唔可以講下點好法,唔係話係母語就好
你都痴撚線

廿幾年後
你個仔係香港講廣東話俾支那人歧視
連正常少少既工都搵唔到果陣
你仲會唔會咁口響?

廿年後人類死哂喎
你唔快D去死?
ON9 LOGIC

而家你完全係潑婦罵街式

講得錯咪畀人吊老母囉
係人講錯都嘢都比人屌老母㗎啦
你第一日做香港人?
你係佢住隻狗呀? 出嚟護主呀?
人又窮,智商又低,思想又垃圾,唔該獻醜不如藏拙。
以色列亡國2000年猶太人都可以重新攞返啲希伯來文嚟講,你有冇攪錯?

猶太復國主義者敢搞軍隊,敢殺人玩炸彈,港喱係到咁做d咩?我好肯定連登d本土派係現實見到d五毛,莫講話拎枝槍射佢,掟炸彈炸佢,連打佢都唔敢。

我貼張圖出黎係講你連續幾個舖都反廣東話
你就只係話我kpop
kpop同廣東話有咩關係?

屌你係咪真係冇腦㗎
好心一年咁多維穩費就搵個質數高少少嘅五毛啦

你咁鍾意廣東話唔返去聽廣東歌?
如果反廣東話就等於五毛, 咁我係五毛囉, 可能你生活個圈子唔知, 但香港好多有錢dd嘅仔女都送去國際學校, 母語變左英文, 中文字唔識多隻,
不過人地有錢佬獨善其身, 唔會上黎呢d廢青討論區點醒你, 你話我無風骨無志氣, 係的話就唔會花咁多時間上黎講個真相你聽, 同屌醒你班人啦
明樓主用意 或者五毛式減弱地位
一方面少少認同 但覺得未行到依步
而家你完全係潑婦罵街式

講得錯咪畀人吊老母囉
係人講錯都嘢都比人屌老母㗎啦
你第一日做香港人?
你係佢住隻狗呀? 出嚟護主呀?

咁我而家屌返你老母, 因為你講得錯 ok? 咁你就唔好講咩潑婦罵街啦
我地既下一代其實無責任保存廣東文化
佢地唔係生而捍衛廣東話呢樣野

教識佢地講廣東話,佢地將會同我地一樣要承受廣東話被蝗話侵略既痛苦,而且果種痛苦將會比宜家更甚

與其係咁,不如俾佢地學英文法文西班牙文
等佢地以後不但無須承受自己母語滅亡之痛
更加可以面和國際,真正脫離香港同中國呢個垃圾地方

捍衛廣東話
我地呢一代做好啦
除非三年內有革命發生
否則廣東話必定會被支那貶為方言

你真係會希望我地呢代人既痛苦延續落去?

你老味 係都叫西班牙,法國閪去學廣東話啦

廣東話屌打其他語言
生仔係道德錯誤
Blocked
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞