為下一代著想,請停止要求下一代以廣東話為母語

366 回覆
89 Like 4125 Dislike
真係block左
屌你老母啦
為香港著想,應該屌死樓主條仆街
真係block左
屌你老母啦

BLOCK啦BLOCK啦, 費事塞錢入你條垃圾袋, 記住生個仔教佢廣東話, 最好咩外語都唔好學, 做個完整嘅香港人, OK?
樓豬 縮返入你老母個閪度啦
廣東話咁撚正 咁多粗口
雖然英文做到國際語言
但點解why not both呢
Btw 好在有廣東話 樓主 屌你老母臭閪
連登仔不願面對
真係block左
屌你老母啦

BLOCK啦BLOCK啦, 費事塞錢入你條垃圾袋, 記住生個仔教佢廣東話, 最好咩外語都唔好學, 做個完整嘅香港人, OK?

人地講母語要廣東話
你就上綱上線話咩外語都唔好學
九唔撚八
毒撚係咪真係特別多幻想?
做乜撚野呀樓主
係咪痴撚左線
原來又係五毛定on9仔
又一隻支那畜
教樓主個漢文四字成語:「削足就履」
想有競爭力點解唔從細就教佢地英文
咁咪識多種語言
我見好多家長都係親自由細教佢英文 有啲仲教得好過出面啲老師
而唔係好似樓主啲廢鳩要放棄香港係廣東話母語
btw 窮就唔好生仔啦 出來咪又係折磨
屌你老母仆街樓豬,早D死返上大陸啦
起碼人地有ira武力抵抗
英國人唔敢對佢地硬推消滅文化既政策先

對住文明人都已經要搞到咁,對住野蠻人支那我諗唔到有咩更合理既方法

你答咗呢樣先
你放棄香港文化 咁人哋延續香港文化又關你咩事?

只要有文化就可以連亡國後都可以重建
猶太人我就唔講
元朝係蒙古族統治
要講蒙古語嫁
咁樓主係果個年代係咪要"為下一代著想,請停止要求下一代以漢語為母語"

愛爾蘭都係有文化基礎先有Irish Republic
如果學你咁放棄埋愛爾蘭語 講咩本土意識 收咗皮十世啦

講緊大文化同小文化嘅角力, 你七百萬人(仲要窮人唔生仔下) 抵擋到十三億人文化入侵? 真係得啖笑, 香港個人口唔容許你咁做, 同埋香港同支那 用相同文字, 更加難守

你放棄香港文化 咁人哋延續香港文化又關你咩事?

自稱才子一啲風骨都無
樓主請先翻譯你篇嘢做英文法文西班牙文 唔好用online translate
原來又係五毛定on9仔

從一而終, 反支抗共, 好撚過你條垃圾半版娛樂台感情台叫春韓狗
屌你老母
你一啲骨氣都冇
講得出呢啲野你面對到自己嗎?

廣東話源遠流長,又博大精深,當中仲有古文,普通話永遠都取代唔到呢啲野,將來變成點冇人知,但一日未死,廣東話一日都係第一母語,仲要教識我個仔,叫佢教我個孫,一代傳一代,唔係學其他語言唔得,但廣東話永遠係根
你都痴撚線

廿幾年後
你個仔係香港講廣東話俾支那人歧視
連正常少少既工都搵唔到果陣
你仲會唔會咁口響?

真係block左
屌你老母啦

人地講母語要廣東話
九唔撚八

條友見到人支持廣東話就上哂鋼真NDS
鬼唔望你班人第日個仔娶個支那女人返黎你嘆下
屌你老母仆街01
死假膠又收錢做野???

人地講母語要廣東話
九唔撚八

條友見到人支持廣東話就上哂鋼真NDS

好過你咁多人見到話廢廣東話就亂咬人, 起碼我仲用緊理性去解釋你聽點解要廢廣東話, 而唔係訴諸你隻民族情緒
鬼唔望你班人第日個仔娶個支那女人返黎你嘆下

好快架咋, 身邊同學仔個個講支那話, 大家識中文同聲同氣,
你做老豆老母會教佢? OK 你老母都未管得掂你啦, 你咁肯定你食得住你D仔女?
你諗住做幾多姓家奴?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞