為下一代著想,請停止要求下一代以廣東話為母語

366 回覆
89 Like 4127 Dislike
你早啲訓啦 連自己母語都排斥 返上去 做個大灣區居民
我地既下一代其實無責任保存廣東文化
佢地唔係生而捍衛廣東話呢樣野

教識佢地講廣東話,佢地將會同我地一樣要承受廣東話被蝗話侵略既痛苦,而且果種痛苦將會比宜家更甚

與其係咁,不如俾佢地學英文法文西班牙文
等佢地以後不但無須承受自己母語滅亡之痛
更加可以面和國際,真正脫離香港同中國呢個垃圾地方

捍衛廣東話
我地呢一代做好啦
除非三年內有革命發生
否則廣東話必定會被支那貶為方言

你真係會希望我地呢代人既痛苦延續落去?

作為五毛嘅你 請你自重 專業一點
時刻需用簡體字 請勿使用繁體字
方便大家block 鳩你
戇撚鳩
廣東話好撚傳神喎唔講廣東話唔通講蝗語
要消滅一個地方既文化 必須要從語言開始
當下一代唔識講講廣東話 好多舊有文化都冇辦法承傳落去

好心擴闊下自己眼界喇 冇一個地方既人係唔希望將自己本來既語言文化承傳落去 要幾撚無知先可以up得出上面堆野 戇鳩到咁都有

Btw樓主小學畢業未係咪老師唔比你講講東話啊

咁點解我地後代一生出黎就要承擔捍衛香港文化既責任?
你生佢之前有無問過佢想唔想?

所以照你意思所有文化都唔值得尊重嗰時,你自己身上都冇咩價值可言。

我幾時有講文化唔值得尊重
你地成日屌上一代養兒防老
咪就係因為認為上一代人老奉要仔女養佢地

到今日
我地呢代根本乜野撐粵語既實際行動都無
又老奉咁要下一代去承受母語滅亡既痛苦同承擔捍衛文化既責任?
負評,上一頁
要消滅一個地方既文化 必須要從語言開始
當下一代唔識講講廣東話 好多舊有文化都冇辦法承傳落去

好心擴闊下自己眼界喇 冇一個地方既人係唔希望將自己本來既語言文化承傳落去 要幾撚無知先可以up得出上面堆野 戇鳩到咁都有

Btw樓主小學畢業未係咪老師唔比你講講東話啊

咁點解我地後代一生出黎就要承擔捍衛香港文化既責任?
你生佢之前有無問過佢想唔想?

你第一句野套用係咩情況上都可以用到
你講得出咁既說話 代表你個人咩責任都冇
連自己講開既母語都唔願意去捍衛 你唔好再係到打廣東話口語喇 打英文喇
地球好危險趕快回火星吧!
根本人地話廢廣東話就發撚晒癲就係情緒化睇問題
冇語境下學嘅只會係 2nd language
精神病,死全家
乜撚嘢道理嚟?
個腦係咪坐撚住咗
樓主行得太前, 比人打做五毛, 又要比人咒死全家, 真係慘
乜撚嘢道理嚟?
個腦係咪坐撚住咗

好過你論點都無, 柒下柒下話人坐住個腦
愛爾蘭人開埋軍隊反抗
香港人連槍權都反
守乜柒

乜Irish Literary Revival有用槍咩

起碼人地有ira武力抵抗
英國人唔敢對佢地硬推消滅文化既政策先

對住文明人都已經要搞到咁,對住野蠻人支那我諗唔到有咩更合理既方法

你答咗呢樣先
你放棄香港文化 咁人哋延續香港文化又關你咩事?

只要有文化就可以連亡國後都可以重建
猶太人我就唔講
元朝係蒙古族統治
要講蒙古語嫁
咁樓主係果個年代係咪要"為下一代著想,請停止要求下一代以漢語為母語"

愛爾蘭都係有文化基礎先有Irish Republic
如果學你咁放棄埋愛爾蘭語 講咩本土意識 收咗皮十世啦
為下一代著想,樓主唔好生仔

以前我都唔信統戰部俾錢人玩連登
今日不得不信了
咩邏輯,應該限制弱智出Post
逃避現實
各位何必同佢咁多口水
你都痴撚線

廿幾年後
你個仔係香港講廣東話俾支那人歧視
連正常少少既工都搵唔到果陣
你仲會唔會咁口響?

廿年後嘅事年廿年後先講,不過好地地有人唔做走去做五毛,我依家就擺明歧視你垃圾五毛,垃圾
一個人文化的根必然在母語,在文字。
一個人無根 一係女人 一係無撚用嘅
咁又太過分
但要教識佢地普通話係必須
其實唔係冇道理,只不過係呢刻我唔會認同
做乜撚野,樓主on99
乜Irish Literary Revival有用槍咩

起碼人地有ira武力抵抗
英國人唔敢對佢地硬推消滅文化既政策先

對住文明人都已經要搞到咁,對住野蠻人支那我諗唔到有咩更合理既方法

你答咗呢樣先
你放棄香港文化 咁人哋延續香港文化又關你咩事?

只要有文化就可以連亡國後都可以重建
猶太人我就唔講
元朝係蒙古族統治
要講蒙古語嫁
咁樓主係果個年代係咪要"為下一代著想,請停止要求下一代以漢語為母語"

愛爾蘭都係有文化基礎先有Irish Republic
如果學你咁放棄埋愛爾蘭語 講咩本土意識 收咗皮十世啦

講緊大文化同小文化嘅角力, 你七百萬人(仲要窮人唔生仔下) 抵擋到十三億人文化入侵? 真係得啖笑, 香港個人口唔容許你咁做, 同埋香港同支那 用相同文字, 更加難守
見到個標題即刻入來留低個負皮
一個人文化的根必然在母語,在文字。
一個人無根 一係女人 一係無撚用嘅

你下一代母語只可以係廣東話? 變左英文就唔係母語 ?你訓醒未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞