為下一代著想,請停止要求下一代以廣東話為母語

366 回覆
89 Like 4127 Dislike
識中文, 一定無可避免被支那文化影響, 你睇下班人睇支那版倚天屠龍記睇得幾撚開心? 唔好同我講教育可以改變啦, 事實係大部分人係蠢人 同易受影響

我都有睇唔代表我反對漢人文化喎大佬

鄰國一樣有人反共
你傻撚左?
如果要守住香港唔比中共赤化,用英文去對抗普通話仲有有用過廣東話
你唔講廣東話下一代就唔識之後就會冇人識講
講要教下一代廣東話班人, 唔該你真係唔撚好生, 因為一睇就知你思維係窮人

全世界得香港講廣東話? 你都ON撚9
視野闊D啦,唔好咁井底啦好, 全世界除左香港大把地方有人講廣東話, 洗撚你守護咩, 唔好睇得自己咁高啦
你都痴撚線

廿幾年後
你個仔係香港講廣東話俾支那人歧視
連正常少少既工都搵唔到果陣
你仲會唔會咁口響?

咁在意人哋眼光做咩
屌你老母
當年母語教學真係痴撚線垃圾政策,搞到成班中中學生英文水平下降,好連入到U都差過人
你都痴撚線

廿幾年後
你個仔係香港講廣東話俾支那人歧視
連正常少少既工都搵唔到果陣
你仲會唔會咁口響?

咁在意人哋眼光做咩

你個仔比人歧視時, 我個仔已經流利英法文, 去左外國生活啦, 仲同你共享做支那人既榮耀咩
樓主頂住呀, 唔好理班傻西, 班廣東話撚根本係大粵語主義, 同支那狗無幾大分別
我唔撚柒鳩屌你個含撚笨柒個老母個生滋甩毛爛臭花粒白濁梅毒性冷感閪都唔撚柒得嘅
你係咪弱智?
學英法西文唔可以兼顧埋廣東話?
點解要自我放棄自己嘅言語?
個仔生出黎係為左受呢d不必要既苦既
生佢果個直程係不負責任

我從來無反對過我地呢代應該捍衛廣東話
但如果過幾年都無大變既根本你都心知玩撚完啦
做咩要自己後代打一場輸鳩硬既仗?

我又唔明咩叫不必要既苦啵,咁你老豆老母生得你出夠預撚左你會死啦,唔問下佢地點解唔一出世就掐撚死你?

咁你繼續係香港生
當一切如常囉
到時唔好後悔就得
受苦果個係你既後代唔係我後代

有冇覺得自己打完呢啲嘢好型
可以一屌百
想跟你學嘢點解可以鳩得咁徹底

我都唔係淨係講香港喎
樓主為下一代着想 上少啲連登
要消滅一個地方既文化 必須要從語言開始
當下一代唔識講講廣東話 好多舊有文化都冇辦法承傳落去

好心擴闊下自己眼界喇 冇一個地方既人係唔希望將自己本來既語言文化承傳落去 要幾撚無知先可以up得出上面堆野 戇鳩到咁都有

Btw樓主小學畢業未係咪老師唔比你講講東話啊

咁點解我地後代一生出黎就要承擔捍衛香港文化既責任?
你生佢之前有無問過佢想唔想?

所以照你意思所有文化都唔值得尊重嗰時,你自己身上都冇咩價值可言。
睇得明中文 = 有機會被支那文化涂毒, 大佬, 民族生死關頭, 你同我講守護語言?
為下一代著想,樓主應該切撚左條J佢
就唔洗驚害到下一代

我都唔係淨係講香港喎

我講緊香港呀 懵撚, 事實係香港個情況, 你識中文一定支那化
冇野做就早d訓啦,戇撚柒鳩
望下星加坡啦好心, 真正廢中從英, 咁咪亞洲第一大國囉
你英文唔識多隻, 你要港獨反攻共產黨, 去外國吹雞個陣講CANTONESE咩唔通?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞