為下一代著想,請停止要求下一代以廣東話為母語

366 回覆
89 Like 4125 Dislike
為下一代著想,無視樓主呢個柒頭
斬腳趾
我係度出世係度長大 我講既係廣東話 點解我唔可以捍衛自己既母語去遷就人地 屌你老母

無叫你唔講
但你後代有得揀
要佢落場打一場輸硬既仗
定係脫離呢個九反地
選擇權係你手上
我係度出世係度長大 我講既係廣東話 點解我唔可以捍衛自己既母語去遷就人地 屌你老母

無叫你唔講
但你後代有得揀
要佢落場打一場輸硬既仗
定係脫離呢個九反地
選擇權係你手上

為下一代著想,無視樓主呢個柒頭
不知所謂 屌你老母 你自己冇用就縮埋一角 唔好響度危言聳聽
你要移民就快 好行唔送
唔係要佢唔認識政治既殘酷
而係唔想佢承受呢d可以避免既痛苦
咁撚有型要佢地打
又唔見你地做過乜喎

打乜撚
講廣東話咋
咁都做唔到唔係啞撚就係腦殘啦

日日150隊曬落黎
除非香港人持續武力抵抗
否則廣東話將會由主流變小眾 小眾變異類
我地呢代成年人都無咁做到
下一代守條柒?

屌你老母你真係弱鳩智
block 撚咗你算

仲有你咪撚生仔
咪撚成日開膠post啦 太悶去打飛機算鳩數好嗎
香港好比 三姓家奴

廣東話 英語 普通話

香港人 有自我嫁咩???

香港人只係妓女 任何人有錢 有權力 就可以屌
負皮 上一頁
文化係點嚟?係個一代一代承傳落嚟
面對一種文化嘅衰微,你唔係諗點樣去保護佢,壯大佢,而係諗點樣去用消極嘅方法去「保護」下一代令佢哋唔使承受母語消亡嘅痛,咁樣除咗令你自己心理上好過啲,對件事係完全冇幫助

你咁諗看似好理性咁將「一張白紙一樣嘅下一代」,同我哋「已經洗濕個頭用咗廣東話做母語嘅呢一代分開」,睇落冇違背邏輯,佢哋有佢哋發展,我哋有我哋悍衛,好似冇矛盾,但係你咁樣其實係一開始已經假定咗「廣東話會滅亡」,咁唔使分開我哋兩代啦,我哋呢代直接放棄抵抗咪仲嚟得痛快

唔好講到咁中立,有啲嘢分唔開就係分唔開,好似你講到兩代分開計,咁好呀我哋呢代好努力去維護廣東話,然後我哋下一代係唔需要識廣東話,咁我哋談何維護?唔需要維護啦,現今世上識得廣東話嘅人圍威喂咪得囉,反正你講到分得咁開,咁我哋都學識咗廣東話啦,使乜維護姐,唔通有日你瞓醒會唔記得廣東話點講?既然你覺得我哋呢一代有責任維繫,咁你就諗下維繫背後嘅意義係乜嘢

有樣嘢叫承傳,呢樣野唔可以講係一種責任,而係對自己嘅一種身份認同,廣東話或者有一日真係會消失,但係最可悲嘅唔係俾支共文化侵略而消失,而係自己放低武器舉起雙手投降。或者你會覺得苦苦維護嘅嘢最後都係消失好可惜,亦都令到自己好難釋懷,但由一開始就唔教下一代廣東話,呢樣野係更加愚蠢。因為佢哋冇機會接觸呢種富有文化內涵嘅語言,直頭冇得揀佢去唔去維護。

講咁多都係唔想你諗到咁悲觀,因為一種語言一旦出現斷層,就好難再發展落去。

除非香港持續出現武裝革命
否則我唔認為有任何贏面

贏面低就代表要投降?投降之餘仲要自己殺曬自己啲仔女,幫敵方斬草除根?
或者你覺得不戰而敗係好光榮嘅事,起碼唔使苦苦掙扎最後落敗咁柒,
但送死難道唔柒?

唔係低,係除左武裝革命有0.00001%機會外,所有其他方法都係零

所以我一開post咪講除非呢幾年內有武裝革命
否則唔教好過教
你真荒謬,把自己想得那麼高
我講廣東話=要捍衛廣東話?
我都識講英文普通話,仲識好多野,唔通我要捍衛晒咁多野?
識還識,捍衛還捍衛,兩樣野黎
你同你個名,同你嘅諗法一樣咁廢
我話你知,你唔搵政治,政治會搵你
唔好以為逃避真係會有用
你散佈失敗主義,唔會影響到我地,只會話俾人知你有幾廢
你學乜人養下一代,廣東話都唔敢教下一代講,你移民出去俾人歧視你,你下一代喺學校俾人欺凌,你都係會跪低奶人鞋底,唔敢同人撐,成世鳩縮
做豬做狗臨死都會叫,會反撲。你真係豬狗不如
我明樓主講咩

類似香港農業息微,農夫唔應該迫個仔繼續落田咁樣

其實重點係如果我地呢一代搞唔掂捍衛廣東話
咁我地就唔好預期仔女嘅主要語言會係廣東話,可能係英文或者普通話
廣東話就只會係留番同你老人家傾計用

佢地以為我反廣東話
反對我既人
係咪認為自己仔女一生出黎就要承擔起守護香港文化之類既責任?有無諗過佢地無責任去受返我地呢一代要受既野?

下一代負唔負擔起個責任係佢自己嘅選擇
但係將我地而家擁有嘅嘢守護同傳承落去就絕對係呢一代人嘅責任
你真荒謬,把自己想得那麼高
我講廣東話=要捍衛廣東話?
我都識講英文普通話,仲識好多野,唔通我要捍衛晒咁多野?
識還識,捍衛還捍衛,兩樣野黎
你同你個名,同你嘅諗法一樣咁廢
我話你知,你唔搵政治,政治會搵你
唔好以為逃避真係會有用
你散佈失敗主義,唔會影響到我地,只會話俾人知你有幾廢
你學乜人養下一代,廣東話都唔敢教下一代講,你移民出去俾人歧視你,你下一代喺學校俾人欺凌,你都係會跪低奶人鞋底,唔敢同人撐,成世鳩縮
做豬做狗臨死都會叫,會反撲。你真係豬狗不如

你教完唔好俾佢用黎做母語
佢就無捍衛既必要啦
反對我既人
係咪認為自己仔女一生出黎就要承擔起守護香港文化之類既責任?有無諗過佢地無責任去受返我地呢一代要受既野?

下一代負唔負擔起個責任係佢自己嘅選擇
但係將我地而家擁有嘅嘢守護同傳承落去就絕對係呢一代人嘅責任

咁呢一代人做左d咩去守護?
講左好耐啦, 你同班除左廣東話乜鳩都唔識嘅廢柴講有鳩用咩, 自己做起咪算
你都智撚障 邏輯極度有問題
你呢啲叫斬腳趾避沙蟲
「自己消滅咗佢咪唔驚會俾人地消滅」
wohooo你好撚醒呀
仆街,其實樓主你幾有道理
香港根本守唔住,主流、上層精英唔會care所謂本土文化
只係草根一代香港後生仔先會死守所謂本土文化
現實世界香港中產,社會上層,由細到大逼個仔講英文
因為佢地知道要做上流人士就一定要英文好
可能有人話咁做好功利,連自己文化都唔care
事實就係擺在你眼前,主流香港人就係唔撚care
搵到錢咪得囉,買到樓咪得囉,香港係一個冇文化,人食人既社會
有錢𠴱班搵夠就移民,因為佢地心知肚明香港係守唔住,亦好清楚香港人d性格,就係冇骨氣
我明樓主講咩

類似香港農業息微,農夫唔應該迫個仔繼續落田咁樣

其實重點係如果我地呢一代搞唔掂捍衛廣東話
咁我地就唔好預期仔女嘅主要語言會係廣東話,可能係英文或者普通話
廣東話就只會係留番同你老人家傾計用

佢地以為我反廣東話

我知 好多人都唔睇題目就 覆覆覆
討論果d野都冇point
支持定反對都應該放d貼題或者有價值嘅野出黎傾下
一開波就離晒題 唔想睇落去
我都明
我係樓主既話咁撚驚我會縮返入你老母個閪到
識中文, 一定無可避免被支那文化影響, 你睇下班人睇支那版倚天屠龍記睇得幾撚開心? 唔好同我講教育可以改變啦, 事實係大部分人係蠢人 同易受影響
全民英語
咁點解我地後代一生出黎就要承擔捍衛香港文化既責任?
你生佢之前有無問過佢想唔想?

樓主搞野真係冇撚腦,點解教佢講=佢要承擔?

佢自己可以選擇點去處理問題,正如依家都大撚把00後,10後用殘體,講蝗語。

我要做既只係將我認為好既教比佢,佢大個都有權再學其他語言,而我所做既只係將承傳既火種傳落去,到時佢係火燒旺地定黯然熄滅都係由佢地自己決定。

掉轉講句,你又有咩資格取消佢地成為抗爭者既資格呀?

生個仔出黎為左做抗爭者
被老豆老母推上港中之戰既戰場上
最鳩變態就係你呢種人

教鳩佢用廣東話做母語
佢地就必然要承受母語滅亡之痛

唔教佢
佢地直接用英文面向國際
即使香港玩撚完對佢既心靈傷害亦係最低

姐係你諗住用你唔咸唔淡既英文教佢地英文 希望佢地可以用英文做母語?
哎呀 樓主呀......你收皮啦
仲有呀 你離開到香港都咪撚生呀拜託 棧影衰華人
垃圾就block 9佢啦
仲覆到佢上熱門on99
人地外國鬼知你乜繁體字殘體字, 廣東話支那話咩, CHINESE就CHINESE LA, 學星加坡全英就最撚好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞