為下一代著想,請停止要求下一代以廣東話為母語

366 回覆
89 Like 4127 Dislike
冇人捍衛咪要教人捍衛囉
屌你老母
個仔生出黎係為左受呢d不必要既苦既
生佢果個直程係不負責任

我從來無反對過我地呢代應該捍衛廣東話
但如果過幾年都無大變既根本你都心知玩撚完啦
做咩要自己後代打一場輸鳩硬既仗?

不必要? 輸鳩硬?
叫你教後生仔講廣東話有乜咁難?
你唔想後生認識政治嘅殘酷,就生都唔好生啦
一係咪困佢落個籠度囉,夠負責任未?

唔係要佢唔認識政治既殘酷
而係唔想佢承受呢d可以避免既痛苦
咁撚有型要佢地打
又唔見你地做過乜喎
愛爾蘭當年都係咁
又唔見人哋話唔用愛爾蘭話
你放棄香港文化 咁人哋延續香港文化又關你咩事?

愛爾蘭人開埋軍隊反抗
香港人連槍權都反
守乜柒
即係強姦唔應該反抗 要用其他方式黎配合強姦你果個人?

你無錯。 錯在你老豆老母生到你咁弱智

樓豬個腦漏咗喺佢老母個閪入面
慘在佢無機會見佢老母拎返個死人腦
生佢果個直程係不負責任

不必要? 輸鳩硬?

咁撚有型要佢地打
又唔見你地做過乜喎

打乜撚
講廣東話咋
咁都做唔到唔係啞撚就係腦殘啦
你咁樣諗睇落好有邏輯好有道理

廣東話有一句說話叫 斬腳趾避沙蟲
講緊嘅就係樓主你

對我地黎講就係
但對我地後代黎講
只要佢一開始就唔係用廣東話做母語
佢地其實連腳毛都無斬過

文化係點嚟?係個一代一代承傳落嚟
面對一種文化嘅衰微,你唔係諗點樣去保護佢,壯大佢,而係諗點樣去用消極嘅方法去「保護」下一代令佢哋唔使承受母語消亡嘅痛,咁樣除咗令你自己心理上好過啲,對件事係完全冇幫助

你咁諗看似好理性咁將「一張白紙一樣嘅下一代」,同我哋「已經洗濕個頭用咗廣東話做母語嘅呢一代分開」,睇落冇違背邏輯,佢哋有佢哋發展,我哋有我哋悍衛,好似冇矛盾,但係你咁樣其實係一開始已經假定咗「廣東話會滅亡」,咁唔使分開我哋兩代啦,我哋呢代直接放棄抵抗咪仲嚟得痛快

唔好講到咁中立,有啲嘢分唔開就係分唔開,好似你講到兩代分開計,咁好呀我哋呢代好努力去維護廣東話,然後我哋下一代係唔需要識廣東話,咁我哋談何維護?唔需要維護啦,現今世上識得廣東話嘅人圍威喂咪得囉,反正你講到分得咁開,咁我哋都學識咗廣東話啦,使乜維護姐,唔通有日你瞓醒會唔記得廣東話點講?既然你覺得我哋呢一代有責任維繫,咁你就諗下維繫背後嘅意義係乜嘢

有樣嘢叫承傳,呢樣野唔可以講係一種責任,而係對自己嘅一種身份認同,廣東話或者有一日真係會消失,但係最可悲嘅唔係俾支共文化侵略而消失,而係自己放低武器舉起雙手投降。或者你會覺得苦苦維護嘅嘢最後都係消失好可惜,亦都令到自己好難釋懷,但由一開始就唔教下一代廣東話,呢樣野係更加愚蠢。因為佢哋冇機會接觸呢種富有文化內涵嘅語言,直頭冇得揀佢去唔去維護。

講咁多都係唔想你諗到咁悲觀,因為一種語言一旦出現斷層,就好難再發展落去。
生佢果個直程係不負責任

我又唔明咩叫不必要既苦啵,咁你老豆老母生得你出夠預撚左你會死啦,唔問下佢地點解唔一出世就掐撚死你?

咁你繼續係香港生
當一切如常囉
到時唔好後悔就得
受苦果個係你既後代唔係我後代
為左防止女性被性侵犯
所有男人必須切J
( Show Blocked User - 咪撚搞鳩我啦 )
又block多件on9
望一望文,再望一望會員編號,果然係五毛新account
為下一代著想 請你離開香港 離開呢個世界啦
屌你老母臭閪
愛爾蘭當年都係咁

愛爾蘭人開埋軍隊反抗
香港人連槍權都反
守乜柒

乜Irish Literary Revival有用槍咩
你咁樣諗睇落好有邏輯好有道理

廣東話有一句說話叫 斬腳趾避沙蟲
講緊嘅就係樓主你

對我地黎講就係
但對我地後代黎講
佢地其實連腳毛都無斬過

面對一種文化嘅衰微,你唔係諗點樣去保護佢,壯大佢,而係諗點樣去用消極嘅方法去「保護」下一代令佢哋唔使承受母語消亡嘅痛,咁樣除咗令你自己心理上好過啲,對件事係完全冇幫助

你咁諗看似好理性咁將「一張白紙一樣嘅下一代」,同我哋「已經洗濕個頭用咗廣東話做母語嘅呢一代分開」,睇落冇違背邏輯,佢哋有佢哋發展,我哋有我哋悍衛,好似冇矛盾,但係你咁樣其實係一開始已經假定咗「廣東話會滅亡」,咁唔使分開我哋兩代啦,我哋呢代直接放棄抵抗咪仲嚟得痛快

唔好講到咁中立,有啲嘢分唔開就係分唔開,好似你講到兩代分開計,咁好呀我哋呢代好努力去維護廣東話,然後我哋下一代係唔需要識廣東話,咁我哋談何維護?唔需要維護啦,現今世上識得廣東話嘅人圍威喂咪得囉,反正你講到分得咁開,咁我哋都學識咗廣東話啦,使乜維護姐,唔通有日你瞓醒會唔記得廣東話點講?既然你覺得我哋呢一代有責任維繫,咁你就諗下維繫背後嘅意義係乜嘢

有樣嘢叫承傳,呢樣野唔可以講係一種責任,而係對自己嘅一種身份認同,廣東話或者有一日真係會消失,但係最可悲嘅唔係俾支共文化侵略而消失,而係自己放低武器舉起雙手投降。或者你會覺得苦苦維護嘅嘢最後都係消失好可惜,亦都令到自己好難釋懷,但由一開始就唔教下一代廣東話,呢樣野係更加愚蠢。因為佢哋冇機會接觸呢種富有文化內涵嘅語言,直頭冇得揀佢去唔去維護。

講咁多都係唔想你諗到咁悲觀,因為一種語言一旦出現斷層,就好難再發展落去。

除非香港持續出現武裝革命
否則我唔認為有任何贏面
生佢果個直程係不負責任

我又唔明咩叫不必要既苦啵,咁你老豆老母生得你出夠預撚左你會死啦,唔問下佢地點解唔一出世就掐撚死你?

咁你繼續係香港生
當一切如常囉
到時唔好後悔就得
受苦果個係你既後代唔係我後代

駁唔到就覆垃圾,咁你不如一開始就叫人鐘意生咪生,扮乜撚野討論啫
愛爾蘭當年都係咁

愛爾蘭人開埋軍隊反抗
香港人連槍權都反
守乜柒

on鳩咩槍權

唔好話反唔反
點解要有槍權

你咁款肯定係第一個出街射死人報復社會先囉

潑婦咁 你老母生到你精神有問題?
生佢果個直程係不負責任

不必要? 輸鳩硬?

咁撚有型要佢地打
又唔見你地做過乜喎

第一句同你講既野 屌你老母
第二句再講因為輸硬所以要教人逃避 再屌你老母

香港母語就係廣東話 所有講普通話既都係支那狗 支那狗隻雜種
不必要? 輸鳩硬?

咁撚有型要佢地打
又唔見你地做過乜喎

打乜撚
講廣東話咋
咁都做唔到唔係啞撚就係腦殘啦

日日150隊曬落黎
除非香港人持續武力抵抗
否則廣東話將會由主流變小眾 小眾變異類
我地呢代成年人都無咁做到
下一代守條柒?
唔講文化認同既話 廣東話根本冇誘因去保留同比下一代學
對我地黎講就係
但對我地後代黎講
佢地其實連腳毛都無斬過

否則我唔認為有任何贏面

革到得返一個香港人

你估鄰蟈有野會做唔出?
武裝革命都唔代表有贏面
愛爾蘭當年都係咁

愛爾蘭人開埋軍隊反抗
香港人連槍權都反
守乜柒

乜Irish Literary Revival有用槍咩

起碼人地有ira武力抵抗
英國人唔敢對佢地硬推消滅文化既政策先

對住文明人都已經要搞到咁,對住野蠻人支那我諗唔到有咩更合理既方法
我係度出世係度長大 我講既係廣東話 點解我唔可以捍衛自己既母語去遷就人地 屌你老母
我明樓主講咩

類似香港農業息微,農夫唔應該迫個仔繼續落田咁樣

其實重點係如果我地呢一代搞唔掂捍衛廣東話
咁我地就唔好預期仔女嘅主要語言會係廣東話,可能係英文或者普通話
廣東話就只會係留番同你老人家傾計用

否則我唔認為有任何贏面

革到得返一個香港人

你估鄰蟈有野會做唔出?
武裝革命都唔代表有贏面

武裝革命對你地黎講都已經都無贏面
其他方法更加係0
That’s why我認為輸硬
對我地黎講就係
但對我地後代黎講
佢地其實連腳毛都無斬過

否則我唔認為有任何贏面

贏面低就代表要投降?投降之餘仲要自己殺曬自己啲仔女,幫敵方斬草除根?
或者你覺得不戰而敗係好光榮嘅事,起碼唔使苦苦掙扎最後落敗咁柒,
但送死難道唔柒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞