為下一代著想,請停止要求下一代以廣東話為母語

366 回覆
89 Like 4127 Dislike
要消滅一個地方既文化 必須要從語言開始
當下一代唔識講講廣東話 好多舊有文化都冇辦法承傳落去

好心擴闊下自己眼界喇 冇一個地方既人係唔希望將自己本來既語言文化承傳落去 要幾撚無知先可以up得出上面堆野 戇鳩到咁都有

Btw樓主小學畢業未係咪老師唔比你講講東話啊
如果你移民去歐美 你錯唔晒
但如果你香港生又唔教佢講廣東話
就戇天下之大鳩
你都痴撚線

廿幾年後
你個仔係香港講廣東話俾支那人歧視
連正常少少既工都搵唔到果陣
你仲會唔會咁口響?

你唔識英文?
一定要學狗話?

到時香港俾支那食曬
識講廣東話仲衰過唔識講

你既後代仲要睇住自己母語被一步步消滅
都係果句,佢同你有咩仇,要佢承受返比我地呢代更甚既痛苦?
如果你移民去歐美 你錯唔晒
但如果你香港生又唔教佢講廣東話
就戇天下之大鳩

我老西都唔會係香港生
但好多人唔係咁諗
你咁樣諗睇落好有邏輯好有道理

廣東話有一句說話叫 斬腳趾避沙蟲
講緊嘅就係樓主你

好心擴闊下自己眼界喇 冇一個地方既人係唔希望將自己本來既語言文化承傳落去 要幾撚無知先可以up得出上面堆野 戇鳩到咁都有

咁點解我地後代一生出黎就要承擔捍衛香港文化既責任?
你生佢之前有無問過佢想唔想?
廿幾年後
你個仔係香港講廣東話俾支那人歧視
連正常少少既工都搵唔到果陣
你仲會唔會咁口響?

你唔識英文?
一定要學狗話?

到時香港俾支那食曬
識講廣東話仲衰過唔識講

得啦 知你老師唔比你講啦
英文又唔識 得廣東話識講丫嘛
然後又同班支那同事傾唔埋嬲嬲豬
粵奸
你咁樣諗睇落好有邏輯好有道理

廣東話有一句說話叫 斬腳趾避沙蟲
講緊嘅就係樓主你

對我地黎講就係
但對我地後代黎講
只要佢一開始就唔係用廣東話做母語
佢地其實連腳毛都無斬過
你唔識英文?
一定要學狗話?

到時香港俾支那食曬
識講廣東話仲衰過唔識講

點呀,駁唔到就玩人身攻擊?
定打算廿幾年後你後代問你點解明知香港俾人咬到入曬都仲要生佢果陣先黎後悔?
仲有,我無反對過我地呢一代人要捍衛廣東話
到時香港俾支那食曬
識講廣東話仲衰過唔識講

點呀,駁唔到就玩人身攻擊?
定打算廿幾年後你後代問你點解明知香港俾人咬到入曬都仲要生佢果陣先黎後悔?
仲有,我無反對過我地呢一代人要捍衛廣東話

同埋有無諗過你後代將會自細就面對你講緊我既情況?

樓主搞野真係冇撚腦,點解教佢講=佢要承擔?

佢自己可以選擇點去處理問題,正如依家都大撚把00後,10後用殘體,講蝗語。

我要做既只係將我認為好既教比佢,佢大個都有權再學其他語言,而我所做既只係將承傳既火種傳落去,到時佢係火燒旺地定黯然熄滅都係由佢地自己決定。

掉轉講句,你又有咩資格取消佢地成為抗爭者既資格呀?

佢自己可以選擇點去處理問題,正如依家都大撚把00後,10後用殘體,講蝗語。

我要做既只係將我認為好既教比佢,佢大個都有權再學其他語言,而我所做既只係將承傳既火種傳落去,到時佢係火燒旺地定黯然熄滅都係由佢地自己決定。

生個仔出黎為左做抗爭者
被老豆老母推上港中之戰既戰場上
最鳩變態就係你呢種人

教鳩佢用廣東話做母語
佢地就必然要承受母語滅亡之痛

唔教佢
佢地直接用英文面向國際
即使香港玩撚完對佢既心靈傷害亦係最低
唔關我事架
到佢大左問你做咩咁既環境仲生佢出黎受都只係關你事姐嘛
以前大陸人黎香港要講廣東話
而家唔學廣東話算唔算讓步 ?
識少左一種語言對我地有乜好處 ?
母語話轉就轉到咩 ?

生個仔出黎為左做抗爭者
最鳩變態就係你呢種人

教鳩佢用廣東話做母語

唔教佢
佢地直接用英文面向國際

個仔生出黎係為左受呢d不必要既苦既
生佢果個直程係不負責任

我從來無反對過我地呢代應該捍衛廣東話
但如果過幾年都無大變既根本你都心知玩撚完啦
做咩要自己後代打一場輸鳩硬既仗?
唔關我事架
到佢大左問你做咩咁既環境仲生佢出黎受都只係關你事姐嘛

時事台大鳩把post都唔關開post條友事架啦
又唔見你逐個屌
白撚柒痴
以前大陸人黎香港要講廣東話
而家唔學廣東話算唔算讓步 ?
識少左一種語言對我地有乜好處 ?
母語話轉就轉到咩 ?

所以我set左期限
呢幾年繼續死守甚至反擊
都守唔住先行我個提議
生個仔出黎為左做抗爭者
最鳩變態就係你呢種人

教鳩佢用廣東話做母語

唔教佢
佢地直接用英文面向國際

生佢果個直程係不負責任

不必要? 輸鳩硬?
叫你教後生仔講廣東話有乜咁難?
你唔想後生認識政治嘅殘酷,就生都唔好生啦
一係咪困佢落個籠度囉,夠負責任未?
廣東話:咪撚搞鳩我啦
生個仔出黎為左做抗爭者
最鳩變態就係你呢種人

教鳩佢用廣東話做母語

唔教佢
佢地直接用英文面向國際

生佢果個直程係不負責任

我又唔明咩叫不必要既苦啵,咁你老豆老母生得你出夠預撚左你會死啦,唔問下佢地點解唔一出世就掐撚死你?
愛爾蘭當年都係咁
又唔見人哋話唔用愛爾蘭話
你放棄香港文化 咁人哋延續香港文化又關你咩事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞