為下一代著想,請停止要求下一代以廣東話為母語

366 回覆
89 Like 4127 Dislike
繁體支那豬
樓主個邏輯

講廣東話做母語同學識其他語言有咩對立層面?
封鎖
完全封鎖
上一頁
封鎖
完全封鎖
上一頁

仲有負評
你都痴撚線

廿幾年後
你個仔係香港講廣東話俾支那人歧視
連正常少少既工都搵唔到果陣
你仲會唔會咁口響?

香港就係有你呢種戇鳩仔先會變成咁
我地既下一代其實無責任保存廣東文化
佢地唔係生而捍衛廣東話呢樣野

教識佢地講廣東話,佢地將會同我地一樣要承受廣東話被蝗話侵略既痛苦,而且果種痛苦將會比宜家更甚

與其係咁,不如俾佢地學英文法文西班牙文
等佢地以後不但無須承受自己母語滅亡之痛
更加可以面和國際,真正脫離香港同中國呢個垃圾地方

捍衛廣東話
我地呢一代做好啦
除非三年內有革命發生
否則廣東話必定會被支那貶為方言

你真係會希望我地呢代人既痛苦延續落去?

我唔想搞大佢,唔該死翻上大陸喇
妳冇錯,但係我咁睇,
我會教我d仔女唔係香港人,中國人。
用外國人既身份保育廣東話。
方言就唔撚講得呀? 好多大陸人都講緊鄉下話啦 樓主訓撚醒味呀
我懷疑陳小春個仔講英文同普通話仲多過廣東話

咁人地老母係台灣人 老母教個仔多啲 緊係講普通話多啦
宜家d 5毛真係弱智到極

你宜家即刻離開香港,你無資格留係度
你做得到以上邊種母語比你個仔?

英法文都可以

?
唔識講就收皮啦!
利申粵語捍衛者
等緊才子你上水呀
你下一更幾時開始?
冇得睇你啲小學雞鬧交搞到我好悶

出去食個晚飯返黎見你不停追住我黎咬真係得啖笑

食個飯食撚咗3粒鐘你呀伯嚟?
你老母識為世界著想,就唔應該生你
要消滅一個地方既文化 必須要從語言開始
當下一代唔識講講廣東話 好多舊有文化都冇辦法承傳落去

好心擴闊下自己眼界喇 冇一個地方既人係唔希望將自己本來既語言文化承傳落去 要幾撚無知先可以up得出上面堆野 戇鳩到咁都有

Btw樓主小學畢業未係咪老師唔比你講講東話啊

咁點解我地後代一生出黎就要承擔捍衛香港文化既責任?
你生佢之前有無問過佢想唔想?

既然你阿媽生你出嚟,你都無捍衛香港文化嘅意識,咁點解你認為其他人生,佢下一代就一定有,仲要好大負擔好大壓力呢?

根本就唔make sense

其實人生來就獨立於世上,從來無任何天生嘅義務,天生嘅責仼。

但點解作為母親會愛子女,點解作為香港人會想捍衛香港文化,點解我地咁堅持呀?

係因為愛呀哈利!你愛呢個文化就會有種情不自禁嘅心想守護佢

所以對住下一代,我地要教佢廣東話,因為呢個係佢上一輩嘅文化,多多少少都要知啲。至於佢會唔會因而愛上,為守護廣東話而好大壓力,呢樣我地就控制唔到啦。

到底星星之火,將會燎原,抑或漸漸熄滅,就睇佢嘅造化啦

教識佢地講廣東話,佢地將會同我地一樣要承受廣東話被蝗話侵略既痛苦,而且果種痛苦將會比宜家更甚

捍衛廣東話
我地呢一代做好啦
除非三年內有革命發生

仆街啦,屌你老母
隔離有鬼佬想學廣東話, 你就話滅廣東話, 你都痴撚線, 你咁驚俾大陸食埋咪唔好生咪得囉, 關講咩語言咩事, 定係你而家已經俾人封口緊
樓主個腦裝屎?
索性咪撚生仲好啦
一係就移左民先生直接做某國人

我自己就係咁諗
但總有人因某d 特別原因咁生左仔
我真係唔明點解仲要教佢地學廣東話
咁做同拉佢地上去一個接近尾聲輸得七七八八既戰場打仗有咩分別?

失敗主義既垃圾死撚開
我懷疑陳小春個仔講英文同普通話仲多過廣東話

呀旦個女唔識講廣東話
我登你老母悲哀
你有氣有力唔幫手
仲講負面說話
你算鳩數啦
係連登唔可以太老實
樓主我認同你

捍衛廣東話
我地呢一代做好啦
除非三年內有革命發生

香港既痛苦就係有樓主呢啲智障
樓主真係要令香港既痛苦延續落去?
教好佢廣東話加英文都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞