為下一代著想,請停止要求下一代以廣東話為母語

366 回覆
89 Like 4125 Dislike
愛字無心, 字型無義。 普通話同埋唔係漢族嘅語言, 佢只係清朝北京話嘅進化

即使簡體字方便啲我都會寫繁體字 因為我希望粵語和繁體字文化仲有得救嘅時候能夠保存下去, 唔係戇鳩鳩喺度坐以待斃, 由得嗰啲蝗侵入我哋嘅文化仲要幫佢開埋度門請佢入屋

成班盲人 叫你用英文呀人地 邊有叫你用殘體

連自己母語都唔用就用人哋嘅真係好戇鳩囉, 明明自己都有民族語言都唔學
希望樓主係曲線令大家關注香港未來問題
如果係真心嘅樓主真係要落地獄
你都痴撚線

你都痴撚線
廣東話係正式方言呀
蚑共講乜都係大話
你都痴撚線

廿幾年後
你個仔係香港講廣東話俾支那人歧視
連正常少少既工都搵唔到果陣
你仲會唔會咁口響?

俾蚑那蝗歧視咪唔喺蚑那搵工囉
我都認真講句
呢代小朋友佢母語係咩都可以,但同時要學普通話
你唔俾佢喺學校學
佢就會俾人送去集中營學
一個人文化的根必然在母語,在文字。
一個人無根 一係女人 一係無撚用嘅

你下一代母語只可以係廣東話? 變左英文就唔係母語 ?你訓醒未?

母語係你老母個語呀 定係你天生無老母所以我地講乜你都唔明?
根本同樓主講咩都冇用佢只係死牛一面頸
屌你老母 你咁講 不如叫大家唔好撚生啦 下一代要捱ot 捱貴租 捱貴樓 捱香港d濕尻生活。
一個人文化的根必然在母語,在文字。
一個人無根 一係女人 一係無撚用嘅

你下一代母語只可以係廣東話? 變左英文就唔係母語 ?你訓醒未?

母語係你老母個語呀 定係你天生無老母所以我地講乜你都唔明?

所以用中文學野咪學到你個人鳩鳩下囉,
英文mother tongue字典都係寫 'the first language that you learn when you are a baby, rather than a language learned at school or as an adult' 仲有係可以叫first language 同你老母真係半點關係都無, 多謝你完美表現用中文生活思維可以有幾大缺憾, 你柒完可以捐返入個窿啦
屌你老母呀樓主
以為逆向思維好醒?
得罪講句 人地話廢廣東話就即刻刺激到你 令你連理性都無埋去亂屌 只能講你思維太chinese
我真係對呢d以普教中既人好撚反感 政府可以係增加普通話科既內容而唔撚係以普教中
我真係對呢d以普教中既人好撚反感 政府可以係增加普通話科既內容而唔撚係以普教中

屌你老母 九唔搭八 睇左正文先屌啦 on9仔
請及早治療

樓主醫得返都浪費錢
為左人類著想
樓豬即刻冚家鏟
樓主一係假膠 一係中學未畢業比人洗左腦嘅on9仔
為咗唔想小朋友承受痛苦 而唔用廣東話已經好搞笑啦成件事
定抑或你啲語言能力高到可以教到小朋友做其他語言嘅native speaker
唔係嘅 咁就無謂搞到小朋友變做四不像啦
自己語言又唔識講 講其他語言又講到一Pat屎咁
你個小朋友大個咗溝通都唔掂 真係多撚謝你
為香港下一代好,就唔好有香港人既下一代

你睇開子華定巨人
為下一代著想,係唔好生下一代出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞