為下一代著想,請停止要求下一代以廣東話為母語

366 回覆
89 Like 4127 Dislike
其實樓主究竟明唔明 母語係乜
你身處係香港 普遍人都係用 粵語溝通
個環境已經係限制住 下一代母語
除非 你係海外區民 同你屋企溝通已經係用英文
唔係其實上一代母語唔變 下一代都係用返粵語㗎啦
搞咁多野不如直接移民到仲快
Hide Blocked User - 咪撚搞鳩我啦

謝安琪張繼聰d 仔女咪英文交流
你知唔知你上緊 連登 .cn
連登仔唔撚係日日話要焦土咩撚樣
放棄自己文化 令香港人盡快醒覺喎
負乜皮啫柒閪 雙重標準呀
收皮啦樓主
自己地方自己語言都唔珍惜走去叫人屈服
你自己死去大灣區啦,你呢啲垃圾香港一個都嫌多
反對我既人
係咪認為自己仔女一生出黎就要承擔起守護香港文化之類既責任?有無諗過佢地無責任去受返我地呢一代要受既野?

下一代負唔負擔起個責任係佢自己嘅選擇
但係將我地而家擁有嘅嘢守護同傳承落去就絕對係呢一代人嘅責任

咁呢一代人做左d咩去守護?

講緊廣東話咪守護緊囉
同埋以廣東話為母語唔代表講其他外語會差啲
下一代負唔負擔起個責任係佢自己嘅選擇
但係將我地而家擁有嘅嘢守護同傳承落去就絕對係呢一代人嘅責任

講緊廣東話咪守護緊囉

宜家係中共有形之手硬攻過黎
單靠自己講廣東話去守同不斷放鐵馬擋坦克無分別
只係拖慢廣東話死亡時間,唔做改變一樣係死

謝安琪張繼聰d 仔女咪英文交流

所以咪話不如直接移民仲快
就算上一代啲父母識講英文 由細到大都係用英文同個仔溝通
但係香港依個環境 個個都用粵語 為主要溝通語言
其實啲母語點變 都係要學返粵語
除非成個語言環境都改變曬
所以樓主不如鼓勵下一代學好啲國際語言仲實際
始終比下一代學多幾樣 先係為佢地著想
為下一代著想,樓主唔好生仔

離開唔到香港既我一定唔會生

你唔好咁撚多幻想啦屌你以為去到邊可以改變你人生變成功人士呀?你以為外國唔洗講人脈唔洗學歷?
去完底發覺佢係傻鳩,大家block左佢就得
為下一代著想....一係唔生...一係移民...
收皮啦樓主

講緊廣東話咪守護緊囉

宜家係中共有形之手硬攻過黎
單靠自己講廣東話去守同不斷放鐵馬擋坦克無分別
只係拖慢廣東話死亡時間,唔做改變一樣係死

當一個小眾語言受到一個大眾語言衝擊嘅時候,壓力係有但唔代表會令講小眾語言嘅人生活痛苦,因為就好似講廣東話嘅我地咁,都會識講其他語言,一樣都可以生活得好好。我唔明點解見到一個語言有機會式微嘅時候唔俾自己仔女學。

我有同學係佛山人,佢廣東話流利程度同普通話無別,又無大陸口音。英文又好。佢話因為佢父母唔俾佢係屋企講普通話。由此例我想講即使母語係小眾跟本唔會好似你咁講令一個人感到痛苦,因為人總會有辦法適應其所在環境,包括語言。
宜家連身在國內嘅廣東人都無好似你咁諗為咗適應周邊語言環境唔教自己下一代講廣東話,人地反而努力教。睇嚟你真係諗多咗
普教中都係呢幾年既事
未來最少50年 香港都肯定用廣東話溝通
樓主你咁快叫人唔好學廣東話
變相想害死班細既

除非個仔出世 老豆老母就移民
咁你學咩話都唔關香港人事
等緊才子你上水呀
你下一更幾時開始?
冇得睇你啲小學雞鬧交搞到我好悶

出去食個晚飯返黎見你不停追住我黎咬真係得啖笑
雖然樓豬話唔想下一代痛苦先放棄廣東話其實我係唔認同, 放棄嘅原因對我黎講係單純反支那化同走向國際
Are you on9?
有班人好鍾意話, 中英可以兼顧, 其實根本得個講字, 望下家下班後生d英文水平先講啦
你收撚柒皮啦 冇鳩野冇資格?
咁你條柒頭皮又好撚有資格用廣東話咩?
唔撚你呢篇撚屎野打殘體?
我屌你老母
樓豬快撚啲死啦
完全諗唔明樓豬乜撚嘢思維
屌你老母
愛字無心, 字型無義。 普通話同埋唔係漢族嘅語言, 佢只係清朝北京話嘅進化

即使簡體字方便啲我都會寫繁體字 因為我希望粵語和繁體字文化仲有得救嘅時候能夠保存下去, 唔係戇鳩鳩喺度坐以待斃, 由得嗰啲蝗侵入我哋嘅文化仲要幫佢開埋度門請佢入屋
愛字無心, 字型無義。 普通話同埋唔係漢族嘅語言, 佢只係清朝北京話嘅進化

即使簡體字方便啲我都會寫繁體字 因為我希望粵語和繁體字文化仲有得救嘅時候能夠保存下去, 唔係戇鳩鳩喺度坐以待斃, 由得嗰啲蝗侵入我哋嘅文化仲要幫佢開埋度門請佢入屋

成班盲人 叫你用英文呀人地 邊有叫你用殘體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞