為下一代著想,請停止要求下一代以廣東話為母語

366 回覆
89 Like 4127 Dislike
屌你老母
乜撚嘢叫冇責任
佢地乜撚責任都冇架
你第日有子女 佢都冇責任孝順你個柒頭

佢地的確無責任孝順我架喎
聽落其實幾合理
咁點解我地後代一生出黎就要承擔捍衛香港文化既責任?
你生佢之前有無問過佢想唔想?

樓主搞野真係冇撚腦,點解教佢講=佢要承擔?

佢自己可以選擇點去處理問題,正如依家都大撚把00後,10後用殘體,講蝗語。

我要做既只係將我認為好既教比佢,佢大個都有權再學其他語言,而我所做既只係將承傳既火種傳落去,到時佢係火燒旺地定黯然熄滅都係由佢地自己決定。

掉轉講句,你又有咩資格取消佢地成為抗爭者既資格呀?

生個仔出黎為左做抗爭者
被老豆老母推上港中之戰既戰場上
最鳩變態就係你呢種人

教鳩佢用廣東話做母語
佢地就必然要承受母語滅亡之痛

唔教佢
佢地直接用英文面向國際
即使香港玩撚完對佢既心靈傷害亦係最低

用英文就係面向國際?去印度啦你朋友.
一日有人講粵語 粵語文化就唔會消失.
上面有位巴打個例子好好. 猶太人流散2000年 係人類史上受打壓最慘既民族.但最終佢地都保留左希伯來語建立以色列國. 香港人就算流散世界各地都應該講當地語言同粵語.
樓主係度練lvl
我唔知原因係咩
但我肯定香港呢個風氣一早已經存在
而且我地呢代人絕對改變唔到
我提出英語行先只係順勢而行
俾下一代自己決定再學唔學廣東話
而唔係一野就將廣東語以母語形式塞俾下一代

咩叫做絕對改變唔到?人類歷史上,崖到今日嘅每一個文明,全部都係經過千錘百煉,辛辛苦苦一代傳一代,大家今日先至會見得到,上面我一大堆例子,已經證明廣東話係絕對唔會消失

樓主唔需要過度悲觀

我地宜家面對緊既唔係自然環境帶黎既挑戰
而係一個獨裁政權有計劃有系統既攻擊

贏定唔贏我唔可以100%肯定
但下一代人至少有權選擇自己打唔打呢一場仗
重申我唔係要廢除廣東話
只係主張下一代以英文或其他國際間廣為接受既語言為母語
至於學唔學廣東話、捍唔捍衛佢
就交返俾下一代人自己決定

首先,現代嘅極權政府唔會千秋萬世,總會有仆街嘅一日,相反民主國家先可以千秋萬世,你問我共匪政權冧先定廣東話死先,我覺得前者可能性大好多囉

另外,你竟然主動放棄以廣東話為母語,咁咪即係幫緊廣東話徹底滅亡?定係你想他朝一日全香港人都講曬英文啦!咁咪同世界接軌囉!唔洗再受蝗入侵啦!係咪咁呀?樓主你係咪咁諗呀?

照呢種邏輯咁不如全世界都統一講英文啦!咁又點解世界上又有咁多唔同民族要講返自己嘅語言呢?因為自己嘅語言係代表緊自己文化,每一個民族都好尊重自己文化,亦以自己民族為榮。講返頭先冰島例子,人地成個國家連沙田嘅人口都冇,佢哋嘅處境更加危險,我地廣東話人口至少超過德文日文系統,點解人地又會個個講冰島話?樓主又有冇諗過呢個問題呢?
聽落其實幾合理

開頭望都覺得合理,但諗深一層就會發現呢個post只係樓主一時之興嘅歪理
屌你老母啦
屌你老母樓豬
連登好多𡃁仔上㗎
咪教壞啲細啦屌
你喺度9up
會害到下一代㗎仆街陷家剷
咩叫做絕對改變唔到?人類歷史上,崖到今日嘅每一個文明,全部都係經過千錘百煉,辛辛苦苦一代傳一代,大家今日先至會見得到,上面我一大堆例子,已經證明廣東話係絕對唔會消失

樓主唔需要過度悲觀

重申我唔係要廢除廣東話

首先,現代嘅極權政府唔會千秋萬世,總會有仆街嘅一日,相反民主國家先可以千秋萬世,你問我共匪政權冧先定廣東話死先,我覺得前者可能性大好多囉

另外,你竟然主動放棄以廣東話為母語,咁咪即係幫緊廣東話徹底滅亡?定係你想他朝一日全香港人都講曬英文啦!咁咪同世界接軌囉!唔洗再受蝗入侵啦!係咪咁呀?樓主你係咪咁諗呀?

照呢種邏輯咁不如全世界都統一講英文啦!咁又點解世界上又有咁多唔同民族要講返自己嘅語言呢?因為自己嘅語言係代表緊自己文化,每一個民族都好尊重自己文化,亦以自己民族為榮。講返頭先冰島例子,人地成個國家連沙田嘅人口都冇,佢哋嘅處境更加危險,我地廣東話人口至少超過德文日文系統,點解人地又會個個講冰島話?樓主又有冇諗過呢個問題呢?

我只係提出以改收母語方法俾下一代揀學唔學廣東話
而唔係要成個語言廢除,只係將選擇權交返俾下一代自己決定

佢地自己想學想捍衛固然係好
但萬一佢地其實唔想學呢?
對佢地黎講我地呢代人咪等同硬塞左一個國際上實用性比英文低得多既語言俾佢地承傳?

樓主唔需要過度悲觀

重申我唔係要廢除廣東話

我只係提出以改變母語呢個方法俾下一代揀學唔學廣東話
而唔係要成個語言廢除,只係將選擇權交返俾下一代自己決定

佢地自己想學想捍衛固然係好
但萬一佢地其實唔想學呢?
對佢地黎講我地呢代人咪等同硬塞左一個國際上實用性比英文低得多既語言俾佢地承傳?
我屌你老母臭閪
連登成堆00後
母語教學根本係香港墮落既第二禍根
如果keep住英文教學
星加坡根本車尾燈都見唔到
因為被侵略,唔想下一代因爲捍衛而受苦,索性放棄。
你個下一代就真係受緊苦啦
你都係咪撚上黎開膠post啦 你個狗乸老母等緊你幫佢執骨架
樓主快啲去死
唔洗你捍衛廣東話

咁我地呢一代人做過咩去捍衛?
自己都無做過就一野推個責任俾下一代唔見得有幾清高

呢一代人當然有份去捍衛,唯獨你一個人,日思夜想廣東話會死

呢一代人當然有份去捍衛,唯獨你一個人,日思夜想廣東話會死

咁做過d乜?
你係咪on撚鳩 香港人唔支持廣東話唔通支持普通話? 我衷心希望樓主係出膠post 唔係嘅話香港有你啲咁嘅人做長輩真係好可悲
你係咪on撚鳩 香港人唔支持廣東話唔通支持普通話? 我衷心希望樓主係出膠post 唔係嘅話香港有你啲咁嘅人做長輩真係好可悲

我無講過唔支持廣東語
負評
完全封鎖
屌你老母啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞