為下一代著想,請停止要求下一代以廣東話為母語

366 回覆
89 Like 4127 Dislike
我屌你老味呀,翻大陸啦咁撚照顧大陸感受
其實樓主知唔知宜家全世界講廣東話嘅人口,比起講德文、日文嘅更加多?廣告話又點會有滅亡嘅一日呢?

正解,咁仲守護乜鳩野呢? 廢廣東話完全無問題

覺唔覺自己好撚諷刺? 用廣東話嚟反廣東話
邏輯學你講你已經犯咗語害
收皮啦樓主,返大陸用普通話講嘢為主啦垃圾
如果你移民去歐美 你錯唔晒
但如果你香港生又唔教佢講廣東話
就戇天下之大鳩

傻啦,好多華裔係個邊出世都識得講廣東話
好多時都係靠睇tvb劇學
我個班表兄弟姊妹平時出街都係英文溝通,但有時都會用廣東話,雖然口音唔正聽上去幾好笑

佢地呢個case就係我希望下一代見到既情況
以英文做母語,廣東話為次
捍唔捍衛承唔承傳由佢地決定
萬一真係守唔住
起碼佢地唔會感到痛苦
其實樓主知唔知宜家全世界講廣東話嘅人口,比起講德文、日文嘅更加多?廣告話又點會有滅亡嘅一日呢?

反緊廣東話做母語喎樓豬係
駁唔到發爛渣

唔係你咩?
自己駁唔到 就喺度轉移視線講埋呢啲垃圾話

我原句還比你就得啦, 你d野一睇都知唔make sense 仲要俾point你去counter argue? 你個類比錯撚晒 搵個個point啦柒頭 有書唔讀走去做5毛

真係笑撚咗
你現實係咪嗰啲同人鬧交會跟人講嘢嗰啲人嚟
法國有好多地方只有法文
德國有好多地方只有德文
日本韓國更加唔洗講
連支那都有好多地方只有蝗文

點解反而得香港有唔少地方只有英文冇咗中文?

而且香港有一個好差嘅風氣,太崇尚外文

喺香港竟然真係會有少數人以「剩係識講英文而非廣東話」為榮,宜家好多家長寧願比自己仔女學英文/普通話/其他咩日文西班牙文之類,都唔學廣東話

其實,世界上有一個地方,叫冰島,全國人口只係有成個沙田區左右,人地都冇放棄過自己語言,點解香港人思想會畸形成咁?

講數量上,全世界講廣東話嘅人口,比起講德文、日文嘅更加多,廣告話又點會有滅亡嘅一日呢?

其實香港人先至係世界異類,竟然可以完全唔愛惜自己文化,糟蹋自己語言,蹤觀人類文明,實在世間罕見

反緊廣東話做母語喎樓豬係

反廣東話母語唔係反廣東話?
呀kai子你升中一未
其實啱
法國有好多地方只有法文
德國有好多地方只有德文
日本韓國更加唔洗講

喺香港竟然真係會有少數人以「剩係識講英文而非廣東話」為榮,宜家好多家長寧願比自己仔女學英文/普通話/其他咩日文西班牙文之類,都唔學廣東話

其實,世界上有一個地方,叫冰島,全國人口只係有成個沙田區左右,人地都冇放棄過自己語言,點解香港人思想會畸形成咁?

講數量上,全世界講廣東話嘅人口,比起講德文、日文嘅更加多,廣告話又點會有滅亡嘅一日呢?

其實香港人先至係世界異類,竟然可以完全唔愛惜自己文化,糟蹋自己語言,蹤觀人類文明,實在世間罕見

我唔知原因係咩
但我肯定香港呢個風氣一早已經存在
而且我地呢代人絕對改變唔到
我提出英語行先只係順勢而行
俾下一代自己決定再學唔學廣東話
而唔係一野就將廣東語以母語形式塞俾下一代
我地既下一代其實無責任保存廣東文化
佢地唔係生而捍衛廣東話呢樣野

教識佢地講廣東話,佢地將會同我地一樣要承受廣東話被蝗話侵略既痛苦,而且果種痛苦將會比宜家更甚

與其係咁,不如俾佢地學英文法文西班牙文
等佢地以後不但無須承受自己母語滅亡之痛
更加可以面和國際,真正脫離香港同中國呢個垃圾地方

捍衛廣東話
我地呢一代做好啦
除非三年內有革命發生
否則廣東話必定會被支那貶為方言

你真係會希望我地呢代人既痛苦延續落去?

廣東話屌打全世界各種語言

點屌打?全世界有幾多人用?
呀連登kai子已經笠撚晒水
係咪夠鐘交更先唔覆?
如果你移民去歐美 你錯唔晒
但如果你香港生又唔教佢講廣東話
就戇天下之大鳩

我個班表兄弟姊妹平時出街都係英文溝通,但有時都會用廣東話,雖然口音唔正聽上去幾好笑

萬一真係守唔住
起碼佢地唔會感到痛苦

你都癡鳩線
你依家講緊香港喎,人地廣州都未放棄啦
唔見咗才子嘅?
我等緊你講笑話喎
其實你啲言論幾似高官
有冇諗過做公務員

萬一真係守唔住
起碼佢地唔會感到痛苦

你都癡鳩線

時間問題
同上海話情況一樣
只係死得慢d既分別

我再重申
除非我地呢代人用盡方法成功收復失地
否則唔斬纜只會延長下一代既痛苦

可惜既係,我見唔到呢代香港人有反擊既意識
要消滅一個地方既文化 必須要從語言開始
當下一代唔識講講廣東話 好多舊有文化都冇辦法承傳落去

好心擴闊下自己眼界喇 冇一個地方既人係唔希望將自己本來既語言文化承傳落去 要幾撚無知先可以up得出上面堆野 戇鳩到咁都有

Btw樓主小學畢業未係咪老師唔比你講講東話啊

咁點解我地後代一生出黎就要承擔捍衛香港文化既責任?
你生佢之前有無問過佢想唔想?

生於亂世 有種責任
我相信有危就有機
我更加相信我既細路會handle到
唔需要你來做predict咩佢想唔想
法國有好多地方只有法文
德國有好多地方只有德文
日本韓國更加唔洗講

我唔知原因係咩

咩叫做絕對改變唔到?人類歷史上,崖到今日嘅每一個文明,全部都係經過千錘百煉,辛辛苦苦一代傳一代,大家今日先至會見得到,上面我一大堆例子,已經證明廣東話係絕對唔會消失

樓主唔需要過度悲觀
要消滅一個地方既文化 必須要從語言開始
當下一代唔識講講廣東話 好多舊有文化都冇辦法承傳落去

好心擴闊下自己眼界喇 冇一個地方既人係唔希望將自己本來既語言文化承傳落去 要幾撚無知先可以up得出上面堆野 戇鳩到咁都有

Btw樓主小學畢業未係咪老師唔比你講講東話啊

咁點解我地後代一生出黎就要承擔捍衛香港文化既責任?
你生佢之前有無問過佢想唔想?

生於亂世 有種責任
我相信有危就有機
我更加相信我既細路會handle到
唔需要你來做predict咩佢想唔想

用左英文做母語
你唔需要predict都知佢地到時想唔想學廣東話
想學佢自然會提出
亦唔洗好似你咁將一個責任強加於下一代人
萬一真係守唔住
起碼佢地唔會感到痛苦

你都癡鳩線

時間問題
同上海話情況一樣
只係死得慢d既分別

我再重申

唔係呢一代,而剩係你一個唔好拉埋全部人講
等緊才子你上水呀
你下一更幾時開始?
冇得睇你啲小學雞鬧交搞到我好悶
我地既下一代其實無責任保存廣東文化
佢地唔係生而捍衛廣東話呢樣野

教識佢地講廣東話,佢地將會同我地一樣要承受廣東話被蝗話侵略既痛苦,而且果種痛苦將會比宜家更甚

與其係咁,不如俾佢地學英文法文西班牙文
等佢地以後不但無須承受自己母語滅亡之痛
更加可以面和國際,真正脫離香港同中國呢個垃圾地方

捍衛廣東話
我地呢一代做好啦
除非三年內有革命發生
否則廣東話必定會被支那貶為方言

你真係會希望我地呢代人既痛苦延續落去?

廣東話屌打全世界各種語言

點屌打?全世界有幾多人用?

多過德文日文,夠未?
笑撚到我
屌你老母
乜撚嘢叫冇責任
佢地乜撚責任都冇架
你第日有子女 佢都冇責任孝順你個柒頭
法國有好多地方只有法文
德國有好多地方只有德文
日本韓國更加唔洗講

我唔知原因係咩

咩叫做絕對改變唔到?人類歷史上,崖到今日嘅每一個文明,全部都係經過千錘百煉,辛辛苦苦一代傳一代,大家今日先至會見得到,上面我一大堆例子,已經證明廣東話係絕對唔會消失

樓主唔需要過度悲觀

我地宜家面對緊既唔係自然環境帶黎既挑戰
而係一個獨裁政權有計劃有系統既攻擊

贏定唔贏我唔可以100%肯定
但下一代人至少有權選擇自己打唔打呢一場仗
重申我唔係要廢除廣東話
只係主張下一代以英文或其他國際間廣為接受既語言為母語
至於學唔學廣東話、捍唔捍衛佢
就交返俾下一代人自己決定
你都癡鳩線

時間問題
同上海話情況一樣
只係死得慢d既分別

我再重申

唔係呢一代,而剩係你一個唔好拉埋全部人講

咁你支唔支持武裝革命?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞