為下一代著想,請停止要求下一代以廣東話為母語

366 回覆
89 Like 4125 Dislike
我地既下一代其實無責任保存廣東文化
佢地唔係生而捍衛廣東話呢樣野

教識佢地講廣東話,佢地將會同我地一樣要承受廣東話被蝗話侵略既痛苦,而且果種痛苦將會比宜家更甚

與其係咁,不如俾佢地學英文法文西班牙文
等佢地以後不但無須承受自己母語滅亡之痛
更加可以面和國際,真正脫離香港同中國呢個垃圾地方

捍衛廣東話
我地呢一代做好啦
除非三年內有革命發生
否則廣東話必定會被支那貶為方言

你真係會希望我地呢代人既痛苦延續落去?
為下一代著想,樓主唔好生仔
你都痴撚線
我地既下一代其實無責任保存廣東文化
佢地唔係生而捍衛廣東話呢樣野

教識佢地講廣東話,佢地將會同我地一樣要承受廣東話被蝗話侵略既痛苦,而且果種痛苦將會比宜家更甚

與其係咁,不如俾佢地學英文法文西班牙文
等佢地以後不但無須承受自己母語滅亡之痛
更加可以面和國際,真正脫離香港同中國呢個垃圾地方

捍衛廣東話
我地呢一代做好啦
除非三年內有革命發生
否則廣東話必定會被支那貶為方言

你真係會希望我地呢代人既痛苦延續落去?

廣東話屌打全世界各種語言
你都痴撚線

廿幾年後
你個仔係香港講廣東話俾支那人歧視
連正常少少既工都搵唔到果陣
你仲會唔會咁口響?
為下一代著想,樓主唔好生仔

離開唔到香港既我一定唔會生
為下一代應該反泛民因為支持難民
你想變伊斯蘭教?
反對我既人
係咪認為自己仔女一生出黎就要承擔起守護香港文化之類既責任?有無諗過佢地無責任去受返我地呢一代要受既野?
你想變伊斯蘭教?

我有話我唔反咩?
索性咪撚生仲好啦
一係就移左民先生直接做某國人
支那狗講番狗話啦
你想變伊斯蘭教?

我有話我唔反咩?

無提即係無
on9仔縮返入你老母個閪到啦
索性咪撚生仲好啦
一係就移左民先生直接做某國人

我自己就係咁諗
但總有人因某d 特別原因咁生左仔
我真係唔明點解仲要教佢地學廣東話
咁做同拉佢地上去一個接近尾聲輸得七七八八既戰場打仗有咩分別?
我懷疑陳小春個仔講英文同普通話仲多過廣東話
即係強姦唔應該反抗 要用其他方式黎配合強姦你果個人?

你無錯。 錯在你老豆老母生到你咁弱智
你做得到以上邊種母語比你個仔?
為下一代著想,咪撚理樓主
on9仔縮返入你老母個閪到啦

你後代同你有咩仇?
即係強姦唔應該反抗 要用其他方式黎配合強姦你果個人?

你無錯。 錯在你老豆老母生到你咁弱智

即係你無睇過我篇文
你做得到以上邊種母語比你個仔?

英法文都可以
以色列亡國2000年猶太人都可以重新攞返啲希伯來文嚟講,你有冇攪錯?
請及早治療
以色列亡國2000年猶太人都可以重新攞返啲希伯來文嚟講,你有冇攪錯?

咁你係咪想你後代承受返猶太人果2000年亡國歷史
而唔係直接去歐美國家過正常人生活?
你都痴撚線

廿幾年後
你個仔係香港講廣東話俾支那人歧視
連正常少少既工都搵唔到果陣
你仲會唔會咁口響?

你唔識英文?
一定要學狗話?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞