想結婚但另一半唔願意,係咪應該放手

29 回覆
36 Like 1 Dislike
一齊就三年,由拍左一年幾時覺得經濟未許可,到兩年時就轉口風話我未符合佢要求唔改唔結,到最近開始話要生仔(而一開始時我已經講過唔會要,佢當時話暫時都唔想要住,而家諗返只係言語藝術拖住我)
覺得佢不斷揾籍口搬龍門 而家一講親幾乎一定鬧交,係咪放手好過?
佢未準備好(同你)結婚
痛苦都要分
除非你肯改變自己,變成完全符合佢要求
但有機會你改左,佢都係擺龍門

忍痛分,表達不滿,可能佢會因此而變
如果佢會因為唔捨得你而改,都仲可以一齊返
如果分手佢都唔願意改,一齊冇意思,唔好浪費大家時間

拖落去大家都冇好處
咁你認定左佢未?
實際要準備d乜 我地都覺得結婚唔需要大龍鳳
未認定點會想同佢結
佢應該仲需要自由,唔想結婚綁住晒
一分手佢遇到下一個會即刻結婚。

信不信由你
想大家有個名份,同安全感,如果愛一個唔係就會想同佢結婚咩?
其他既原因就參考下點解同性戀既人要爭取合法結婚
平時相處已經好信任大家同尊重,例如唔會check電話報行蹤嗰啲,見面都會就大家schedule

大把虛位俾佢搵過件,一check 電話嚇死你
唔分手你期望 d 乜野 ?
認定點會想同佢分?
放手啦
你說愛一個就想同結婚,首先你要明白什麼是愛。
如果佢的外在(靚仔) /內在(內涵/談吐) 條件,或者所做的事/所賺的錢,整個 package 吸引到你帶給你滿足感,你會愛上佢。

你為左 keep 住佢滿足你的條件,你願意付出做滿足到佢的事(如果你夠靚佢帶你出街都好滿足,咁你就乜都唔駛做) 。

你為左要獨佔這份滿足感或者維持這份安定感,就希望憑結婚的名份來鎖住這個人。

說到這裡都只是以你自己為考慮點,轉個角度睇,有咩帶給佢滿足感?佢之前說唔結婚,不是因為唔夠愛你,只係他的愛/滿足感沒法從結婚得到提昇。到佢想生仔,因為小朋友可以提昇他的滿足感,可惜你不願意提昇他這個滿足感,是對佢不夠愛,還是其他生理原因,我不知道所以無法判斷。

不要拿同性婚姻作比較,他/她們即使雙方肯滿足大家,法律還不給予他/她們這份權利。而你同佢,根本未達到雙方滿足到大家的程度。
拍拖一年幾你已經諗結婚
你認定對方就要為收窄雙方的價值觀而努力,而不是一味要對方迎合你的價值觀。
同埋有幾唔愛先講到出口唔肯為對方生小朋友?
趁自己仲後生,止蝕離場把啦
你想同佢結婚唔代表佢想同你結婚,而唔係佢未想結婚
唔生小朋友唔係因為佢,無論係同任何人我都唔會生,係我價值觀問題,而我都一早講左,但我無聽過佢有不婚主義之類。
不是一味要對方迎合你的價值觀<-你啱,由知道大家咁重要既價值觀唔同就應該果斷放手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞