【天水圍血案】39歲大陸閪親述提離婚遭六旬夫劈頭 負傷衝出走廊保命

22 回覆
35 Like 0 Dislike
【天水圍血案】39歲妻親述提離婚遭六旬夫劈頭 負傷衝出走廊保命

https://www.hk01.com/article/318402

夫妻2011年相識結婚 近日鬧離婚

溫女士與前丈育有兩名子女,與60歲姓曾丈夫相識於2011年,同年結婚。去年三母子由內地來港,與丈夫搬入天悅邨居住,一家只有17歲兒子於快餐店工作,原本家人關係和睦,但近日她稱因不習慣本港生活,曾提出離婚。

夫醉酒罵「野仔野女」 遭駁嘴後擸菜刀斬妻女

溫女士憶述,昨晚丈夫飲醉酒,兩人發生爭執,丈夫辱罵子女:「野仔野女!」她隨即反駁:「你同我一齊結婚都預左架啦!」丈夫怒氣沖沖走入廚房取出菜刀,她與女兒見狀欲衝出門口,「但未出得切門口,就斬埋嚟!」丈夫揮刀劈向母女頭部及背部,登時血流如注,兩人衝出走廊高呼:「救命!救命!」鄰居聞聲而至制服丈夫,並協助報警。

妻傷心不敢再同住

溫女士頭部受傷需縫多針,傷口無大礙,但「暈暈哋」;其女側右邊太陽穴位置貼有紗布,精神良好。她稱,丈夫平日善待三母子,但醉酒後會斥罵子女,看電視劇亦會斥罵,「但從未郁過手」,事件令她感到「好傷心,真係敢攞刀,點敢再佢一齊住!」由於三母子在香港無親友,亦沒有聯絡內地親友,前路茫茫未知出院後居住何處,但目前已有社工與她聯絡跟進。

周日晚上8時許,天悅邨悅泰樓樓上一單位,一名60歲姓曾男子與39歲姓溫妻子因感情問題爭執,其間男子以菜刀襲擊妻子及22歲姓賴繼女,涉嫌「傷人」被捕,案件交由元朗警區刑事調查隊跟進。據了解,該男子被捕時身上有酒氣。

返大陸囉唔撚知去邊 屌你老母臭閪
班社工真係好撚垃圾
廢老大陸雞劇本
今次重要1拖2
呢條廢老死咗要拎佢出黎鞭屍
全撚部食屎狗
以為自己真係做好事
同啲保險狗一撚樣
啲劇本真係好悶
達陣即係提離婚
搵人搞鳩佢?
瞬間多間公屋,正,呢d橋真係快靚正
不習慣本港生活咪返大陸囉
仲可以點
咪撚俾間公屋佢呀,屌你老母
分分鐘之後同返個前夫復合,申請埋落嚟一家團聚,又多一家人👨‍👩‍👧‍👧,件廢老屋又無鳩埋又斬佢唔死睇住人風流快活
呢單野上埋報, 應該會有特快公屋俾個大陸女人架喇
俾人斬幾下就可以提早N年上屋, 賺左啦
應該斬撚死佢兩隻賤種啦
廢老真係廢老
最慘係個仔
條友同隻蝗乸結咗婚,離婚間屋多數會判俾隻乸,因爲有隻幼蝗
三隻支那狗
39歲 22 歲 17歲
要香港人養佢哋幾多年?
點解香港咁多廢老走去溝大陸雞
唔係真係覺得人地貪你夠靚仔呀?
搭巴士都見好多呢啲
個老公白晒頭
個老婆勁後生講野有鄉音
死廢老送晒身份證同公屋俾蝗蟲
一向都話問題出自男人>大陸女人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞