[最終季] Game of Thrones 權力遊戲 Season 8 劇情討論區 2

1001 回覆
107 Like 1 Dislike
你係你個comment 入面用「理想主義者」就合理啲,個呢個term照搬落去蕉巴個comments都唔make sense.

係蕉巴comment 入面,係Tyrion 將龍女變「左膠」。
Tyrion 點將佢變「理想主義者」

我覺得佢同時係左膠大愛,加理想主義者,同時都想做征服者同統治者。

左膠:解放奴隸
理想主義者:大原則唔compromise, e.g. 奴隸主因釘死細路所以要被釘死
(嫁俾奴隸主個仔係佢最大錯誤,但其實佢係不情願做呢個決定)

統治者:留係Meereen治國,直至啲人知道無主人都得
征服者:統一七國

佢的確有走火入魔,但唔係用title撻人,而係逼人bend the knee。呢個位佢「理想主義者人」個光環無咗,因為佢妥協無好似以前解放奴隸咁以德服人。
一啲著數都無就叫人bend the knee,可見佢呢個位走火入魔。

其實佢仲有一個缺點,就係同Cersi一樣淨係識以己度人,唔太識尊重人。
其實龍母又冇咁廢
佢打仗同侵略人嗰陣都算幾醒
係內政同外交廢到笑啫
而且佢有幾件王佐幫佢手
有d似進擊的巨人 又係巨牆倒塔,Bran=繼承始祖巨人之力
永遠無答案應該
佢地成個組織都識變面又成日講大話扮其他人
正路 亂倫家族成日生弱智仔
打交都唔撚係靠佢個腦 一係有左右手 一係有條龍
龍老母永遠覺得自己真龍血統高高在上
冇由人地角度出發去諗每件事
第一季推人落樓
係時候還🥜
只要唔係sansa坐
邊幾個都ok
最好梗係ayra
最後龍媽退守台灣 (Pyke)
今集 yara 都係咁講
仆街 對1-7 印象少左好多 又唔想重追
有無懶人包
第7 我記得講到Jon 要搵龍女搞店 喪屍軍先
龍女就計劃滅Cecis國?
同意,龍女太走火入魔,佢解放奴隸講得好聽 但自己做得一般
係佢地幾個之中真正偉大同識統治係 Tyrion 同 Jon Snow
一個知道為左大局放棄title會比人屌到爆都去做
一個就識得政治談判 ,永遠利益最大化
睇落結局都係龍女/jon做 ,但都係覺得Tyrion 最實至名歸
傭兵軍見到white walkers會有咩反應
佢有龍仲洗打
外交仲可以用龍撻人
內政就睇下佢聽唔聽人講
我覺得一日有龍個故事都會無限loop

Jon做下精神領袖 打仗時候就好使好用打又得激勵士氣又得但叫佢管好國家就唔得
講身世果度已經話treason Ned真係教導有方
帶兵到北面唔發兵救援,夾擊Last hit gg ez
可能係悲劇結局
為免拍太多重成本戲
傭兵應該即走難等cersei坐空城
見到sam個樣
我都想喊埋一份
佢都唔係死得好on9姐。
一、佢低估Sansa,以為Sansa好純品。由佢賣Sansa俾Bolton死變態時,佢應該料到Sansa會好憎佢,但佢好天真咁覺得Sansa好單純
二、佢錯誤咁挑撥離間,以己度人,以為人人都好似佢咁渴望權力。因為Sansa知Arya一啲都唔想做Lady of Winterfell,所以係佢離間佢嗰下陰謀已經穿咗煲
三、佢計謀係基於佢可以狠心冷血之下先會成功,但佢又衰鐘意Sansa兩母女。換言之,佢高估咗自己對感情控制能力。
四、佢一直以黎無培育一個可以保護到佢嘅武裝人士。Daenerys 有龍同Mormont, Cersi 有 mountain 同 Jamie, Sansa後來都在Brianne, Arya 同 Jon。結果係危急關頭命令人帶佢走,人地睬佢都有味

而操控權力方面佢太少氣,啲棋子全部用完即棄。有時賣個無害嘅人情俾人無壞,反而會為自己贏到朋友。但佢就算死草,步步都計盡,以致於佢實際上一個盟友都無。

太監係呢方面高明過過佢好多,有人肯用條命幫佢換情報,仲識救Tyrion賣俾龍媽搏回報。

題外話,個演員非常出色,奸到笑面迎人嘅陣都奸到出汁
明明係得jon坐同冇人坐呢兩個可能
唔覺得Jon Snow 識統治,佢都係大愛撚,低估咗一部分night watch 嘅憤怒。
一個出色嘅政治家,應該係係放wilding入黎之前同之後安撫咗啲同wilding係世仇啲百姓同night watch。
但佢無及時化解呢個feud,導致一部分城內人遷怒於佢,直接導致自己俾人殺死。
而殺死佢嘅人動機都好合理同legitimate。
佢淨係識叫人睇大局,this is the way to do,明顯缺乏政治智慧。
如果係Tywin or Tyrion應該會諗辦法分開兩批人,或者補償啲不滿人士。

其實我一直覺得做皇帝唔使精通政治,但要睇人眼光準、惜才、謙虛仁厚、願意承擔責任。

策略同執行可以搵個信得過嘅king’s hand做,例如Tyrion, Stannis條靚(唔記得個阿伯叫咩名😛), Mormont, 甚至Sam Tarly

Tyrion 都識適合做皇帝,但老實講身體缺陷的確係死穴,皇室形象好緊要,你睇Donald Trump都要執靚先出鏡就知。佢差咗啲皇者風凡。
尤其係打仗,啲武官如果打贏翻黎會睇個侏儒唔起。好似佢第一次上戰場無耐就俾人ko咗。係嗰個時代,男人老狗帶唔到兵唔係幾好睇。
唔係打算漁翁得利咩
唔係針對你,但你個討論有少少低質,一句高貴血統論就判人死刑
不如你睇下其他巴打點砌龍媽缺點好嘛
佢係有咁打算,但更深層嚟講佢只係打算報復。
喺報復同打贏Night King之間,Cersei一定揀前者。佢覺得最好更係漁翁得利 ,如果唔得就上去攬炒。所以佢從來冇諗到去打Night King呢一步。

其實Cersei有BB應該都係計嚟,用嚟留住Jamie同埋令Tyrion上當。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞