[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(158) 望下#1 先 預先準備 別做苦主

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
同埋我睇左呢篇文,話sata穩定D,又驚太熱,咁我上面個7,000 list應該夠做了

https://ofeyhong.pixnet.net/blog/post/193264786-%E3%80%90%E9%9B%BB%E8%85%A6%E7%B5%84%E8%A3%9D%E3%80%91ssd%E5%9B%BA%E6%85%8B%E7%A1%AC%E7%A2%9F%E7%9A%84%E9%81%B8%E8%B3%BC%E8%88%87%E5%BB%BA%E8%AD%B0---(2019.

太熱呢樣野有d板會有散熱片跟埋
但多數高階板先有
同埋唔係長期有野抄黎抄去 溫度其實唔係問題

我依家就係用緊部notebook, 以前好勁打咩都得,依家用耐左睇youtube都會過熱關機 風扇轉都唔識轉 所以對過熱好大陰影

本身冇用SSD 我諗用SATA SSD應該都感受到好大分別

有冇拆開過黎清塵
其實我唔明佢M-ATX 卡點解用 ATX箱,可能散熱好D?

卡?

motherboard 係M-ATX 但佢箱係ATX
但多數高階板先有

我依家就係用緊部notebook, 以前好勁打咩都得,依家用耐左睇youtube都會過熱關機 風扇轉都唔識轉 所以對過熱好大陰影

有冇拆開過黎清塵

睇過文,太高難度了。。。又冇咁多時間
同埋有人話係acer 缺陷
部用用左都7年,都正常既
其實我唔明佢M-ATX 卡點解用 ATX箱,可能散熱好D?

卡?

其實冇問題
板matx唔一定要買番個exactly淨係容納到matx既case
咁第時換atx底板果陣又買過個咩

有冇拆開過黎清塵

咁不如買過部算啦仲upgrade
有冇拆開過黎清塵

依家咪買部全新$7000 list 囉

依家咪買部全新$7000 list 囉

屌sor唔記得左以為你淨係upgrade ssd 講左太耐ssd
巴打袋錢落我袋姐
卡?

其實冇問題
板matx唔一定要買番個exactly淨係容納到matx既case

我果時就係matx板atx箱,個箱勁空曠,學毒撚咁擺個figure入去都得

其實冇問題

我果時就係matx板atx箱,個箱勁空曠,學毒撚咁擺個figure入去都得

咁都得
其實冇問題

咁都得

好多毒撚咁做呀,放幾個女女figure,再加埋rgb
毒氣沖天
卡?

其實冇問題

我就係成功既例子,由itx轉返去atx買過個箱

其實冇問題

我而家都係
但聽日就換番atx板了

咁都得

好多毒撚咁做呀,放幾個女女figure,再加埋rgb
毒氣沖天

光害沖天
其實冇問題

我而家都係
但聽日就換番atx板了

你竟然離棄你的老婆

我而家都係
但聽日就換番atx板了

你竟然離棄你的老婆

matx b板狗也不屌
我而家都係
但聽日就換番atx板了

你竟然離棄你的老婆

matx b板狗也不屌

咁你又買

我塊asus prime b360m-a ,二手都仲賣到400,估唔到
你竟然離棄你的老婆

matx b板狗也不屌

咁你又買

我塊asus prime b360m-a ,二手都仲賣到400,估唔到

而家D 二手價真係好難捉摸
同埋我睇左呢篇文,話sata穩定D,又驚太熱,咁我上面個7,000 list應該夠做了

https://ofeyhong.pixnet.net/blog/post/193264786-%E3%80%90%E9%9B%BB%E8%85%A6%E7%B5%84%E8%A3%9D%E3%80%91ssd%E5%9B%BA%E6%85%8B%E7%A1%AC%E7%A2%9F%E7%9A%84%E9%81%B8%E8%B3%BC%E8%88%87%E5%BB%BA%E8%AD%B0---(2019.

但多數高階板先有

notebook 係易過熱好多
matx b板狗也不屌

咁你又買

而家D 二手價真係好難捉摸

二手從來都係願者上釣
個價啱自己就得
你竟然離棄你的老婆

matx b板狗也不屌

咁你又買

之前budget唔夠 逼住買
matx b板狗也不屌

咁你又買

唔攻頂遲下又要換件啦
加多少少系列
咁你又買

唔攻頂遲下又要換件啦
加多少少系列

如果陣攻左頂而家就唔洗買9900k啦
攻頂系列
9900k
Z390 ace
2080ti大屌 sli
仲可以點玩
攻頂系列
9900k
Z390 ace
2080ti大屌 sli
仲可以點玩

點解唔係玩神喜
zotac 張ArcticStorm 好似都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞