[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(158) 望下#1 先 預先準備 別做苦主

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Matx箱?
DP301M Max CPU Height ≤ 160mm
U14S Height (with fan) 165 mm
頂蓋list
合得埋就得 ok?
禁錯左箱
唉屌 d ram真係食得越黎越多
32GB 夠用就唔理佢
本身想買8x4 但係冇晒貨先轉16x2
不過當留位加ram算
d80
跟BRO改左條LIST, 上2060, 7000蚊, 仲爭2個問題就可以去馬
1. 個Case好似得3個USB位, 我想要至少機箱前面4個USB位(1個3.0), 後面都最好有2個USB位插mouse 同 keyboard, 巴打有冇case推介?
2. 呢款SSD會唔會唔夠快見人地話Samsung evo/M.2 好一點
Budget希望唔好變太多

RAM 2件 G.SKILL AEGIS GAMING SERIES 8GB (1 X 8GB) DDR4 3000MHZ C16 F4-3000C16S-8GISB 690
Display MSI GeForce RTX 2060 VENTUS 6G OC 2930
PSU ANTEC NEOECO TUF 650W 80 PLUS BRONZE 599
CPU Intel® Core™ Coffee Lake Refresh i5-9400F 1295
Motherboard ASUS PRIME B365M-A Micro-ATX 599
SSD Kingston A400 Series 240GB SATA 3 245
Case AeroCool Cylon RGB Window ATX (三風扇版本) 389
TOTAL 7046
其實我唔明佢M-ATX 卡點解用 ATX箱,可能散熱好D?
卡?
Kingston A400 Series 240GB SATA 3 245
呢一隻係sata ssd 黎 速度你預比HDD 快兩三倍左右

再貴少少既就會係NVMe SSD 你預會比你呢種快四倍左右
平少少既可以揀intel 760P / adata SX8200 / Crucial P1 etc
samsung 既話應該就會係970evo plus 但個價位就可能高唔少

後面USB 位主要係睇返底板
你而家呢塊有四個USB 位 想再多少少就揀返ATX 板
CASE 既話可能要搵搵先
再唔係你買機個陣再揀
ssd 其實開機開software 一般用家 行sata都夠做
btw case front io要有4個usb都幾難搵
貴野咪有
e.g.垃圾cm h500
400幾蚊既箱頂盡都係3個
我明啦 我見佢機箱介紹得3個USB以為後面未必有,原來後面係睇motherboard 咁7個都夠用了

依家計下用邊款SSD

唔夠budget買d行sata既ssd都夠啦
sad but true
有預算問題就揀返sata
反正一般人都唔差在果幾秒時間
hdd去ssd先最感受到速度既分別
sata去nvme個感覺冇咁明顯
太熱呢樣野有d板會有散熱片跟埋
但多數高階板先有
同埋唔係長期有野抄黎抄去 溫度其實唔係問題
有部分係SSD 都會包埋散熱
itx箱用atx牛都叫邪道
大把都得啦
Itx箱用到5.25 ODD就真係邪道啦
我依家就係用緊部notebook, 以前好勁打咩都得,依家用耐左睇youtube都會過熱關機 風扇轉都唔識轉 所以對過熱好大陰影

本身冇用SSD 我諗用SATA SSD應該都感受到好大分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞