[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(158) 望下#1 先 預先準備 別做苦主

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
突然發現我舊機用i7-3770 (LGA1155)
用緊Cooler Master Hyper 212 EVO
Sup唔support LGA1151個socket
準備換i7-8700
大家幫幫手, 我而家部機條list係

i7 4790 non k
16gb ram
B85M
RTX2060
ANTEC 550W PSU

我一直諗住係display card問題, 由970 upgrade左去2060, 點知upgrade完仲差左, 而家唔知咩問題 玩咩game都有stutter, 連lol都會micro lag,唔知板壞定u壞, ram係新既

如果係板or u壞 我就一定要成個system換,如果俾大家揀會揀 8700 non k +b360定9600k+z390?
易走少少同好睇少少
on9, 無知, 低能
見到fsp raider ii 650一條線出5個頭可能嚇到賴屎
換U12S
check check好
4790都好有力
唔壞可以等多一代
傻鳩一問
岩岩砌左部新機 win10 有齊新SSD hard drive
咁我舊果部win7既hard drive成舊裝落新部機度
得唔得?
唔想搞data transfer
有冇人知
有d咩方法可以做到cpu psu 同mb check? 我做過ram test 冇問題

咁多位師兄唔好意思 小弟乜都唔識
想請教下咁多位巴打呢條list有冇伏
冇伏既話開雙mon得唔得
平時用黎都係做下文書野
間唔中打到fifa lol 同ow就夠
飛馬你 eco2幾時加
想你加之前快快手手入返隻先
咁最平七百 我係唔係買fractal 好過
慘呀
隻define c粒power掣如果唔係禁右上開就會凹入去唔彈返上嚟
先用咗幾日
巴打買左幾錢
聽朝就要暴力拆水管好緊張
Call 保養
淨係拆制
唔使搬成個箱
Today 你係買就落左Order先 過一兩日先黎拎都無問題既
煩緊點拆線嘅時候發現個掣有塊膠紙未摵
摵完即刻順暢返

俾返一打膠自己

好似68x
同Grade 既野黎
why
game run normally but with shutter should check software

running any 3D / high RAM / high Storage usage software in background?
#1 係咪要加返afterburner
仲有就係ddu
因為冇裝drain valve
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞