[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(158) 望下#1 先 預先準備 別做苦主

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
SOR小弟真係唔識...
其實CPU要夾底板我聽過~但係唔知點睇...

另外AMD唔係都打得機咩?(新果代聽講都唔差過INTEL)
我都用amd打機, 冇問題
乜野CPU 都可以打機既
但係amd 推遊戲方面真係唔太好
fps 可以差廿幾三十 (同一顯示卡既情況下)

最容易就係睇返socket
就好似你呢條LIST咁
AMD RYZEN R5 2600 3.9GHz 16M L3 6 Core 12 Thread 65W AM4
AM4 = socket
ASRock B360M-HDV $510
上返官方睇 佢係Socket 1151 所以係唔岩既
B360 / B365 係intel
B450 就會係AMD (AM4 socket)
Yes,有隻再貴一截的g903 / g Pro就無線
咁多位巴打 我有多塊 技嘉 H110M-S2H 底版
呢塊野屬於咩定位 可唔可以超頻
如果想升級 最盡可以用到咩CPU
一係等埋下個月Zen 2
一係9400F + B360底板
屌仆街而家開機果陣個KB冇反應入唔到BIOS
咁多位巴打 我有多塊 技嘉 H110M-S2H 底版
呢塊野屬於咩定位 可唔可以超頻
如果想升級 最盡可以用到咩CPU

我塊舊板都係h110m前排換左新機但有d後悔唔upgrade就算
所以睇過下

升應該都係6-7 generation既u
1151最勁既u尋日睇過下應該都係 i7-7700 同k版
淘寶1500左右有 ram插兩條 2400 8gb
打機就睇筆直上rtx 冇用ssd就加ssd
其實都好夠用
唔該巴打
咩keyboard
有啲keyboard後面會有舊嘢可以啪 推返去bios個格先用到
有啲無線keyboard 未入Windows 用唔到
超唔到

h110黎講算好野

頂多i5 7000 series
k70
我估係開左fast boot先出事?
係咪無左e3大法
想知你地平時打機推盡部機會大概hold係幾多度左右?
會唔會特登改風扇setting 扯行啲去降溫定由得佢地auto就算

利申:
9700k + galax 2080 OC White
玩MHW推1920x1080 60FPS
如果用auto設定大概70度
用afterburner 扯大個風扇就可以hold到全程60度
雖然知70度無問題,但係壓到60的話間房可以涼爽啲
屌真係fast boot 問題
依家我都後悔升左P8B75-M
買左粒E3 1280V2 黎玩...
早D有塊版就好
ching用邊隻
原來如此。
學到嘢
咁我都係轉番intel
我都等得。
可以睇下下個月咩環境
有得等就真係等下
雖然佢公佈完都唔知幾時公開發售
其實我覺得個冷排放前面,將熱風吹返入個箱有d 智障

搞到其他嘢散熱差左
一定係想快啲壞再換
其實要放上面
要買其他風扇先有得搞
我琴晚砌個陣都諗緊擺前定擺上邊
最後為左走線方便D 我放左個冷排去前邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞