[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(158) 望下#1 先 預先準備 別做苦主

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我同個fd 都唔識整
真係要整手工費都幾和味下真心
多春不嬲都唔易寫,所以去到宜家都係時脈>春數
一係有朝一日發明到寫多春又唔煩既coding
唔係intel就繼續慢慢擠牙膏
btw amd點解咁耐以黎都係做唔到好似intel咁高頻
製程/技術限制
我覺得未必係制程方面既問題
可能係技術層面未去到
都咁多年 仲係咁渣
又要比intel 撬人走
睇下zen 3 會點
聽日你應該可以砌到機?
聽晚砌
講個比喻,極度簡化晒去9up你地當cpu係成塊底牌去睇就明,大家用埋同一個製程都好,入面d線點走位,d control unit點排係會直接影響到效能。amd好明顯係粒u設計圖呢樣未夠intel黎
如果係咁就冇計啦 比人智商壓制
console cpu , 分分鐘仲廢過幾年前既i3
咁console cpu 都幾年前嘅
同埋console hw 不變 有助寫game
咁講語氣上好似有少少侮辱amd好似唔係咁好
又例如F1咁大家都係一部車,點解Benz 法拉里佢地可以個個圈都快人幾秒,咁緊係有d技術係好過人嘅
想砌部5000-6000打機list LOL全開同長期開機掛online+youtube同普通文書
同埋for 第日可能升級

睇過悠二6000 打機list好似岩用

想請教有冇大問題同洗唔洗買埋CPU 散熱器 Be Quiet! Pure Rock CPU Cooler?佢推介

CPU Intel® Core™ Coffee Lake Refresh i5-9400F
Motherboard ASUS PRIME B365M-A Micro-ATX
RAM ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19 數量:2
Display Card Gigabyte GeForce GTX™ 1660 OC 6GB GDDR5
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
SSD Kingston A400 Series 240GB SATA 3
PSU FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
Case AeroCool Cylon RGB Window ATX (三風扇版本)
比多少少谷到上去2060你會開心好多
因為intel d security 做得差
貴一千蚊
暫時都少打大食game

係唔知洗唔洗再哂幾百裝多個cooler
可以睇返 intel 同 ryzen 既 instruction per cycle 同 smt/ht 能力比較
如果你日後可能會升級既話
底板我建議用mATX / ATX 板
你而家呢塊都係可以
火牛可以買大返少少 怕你日後換display card 有可能會唔夠用
1660 淨係玩lol 都係夠用有凸 鋅係唔知你會唔會玩其他
會玩3A 大作既話上埋2060會比較好
i5原裝夠洗
谷多1000你買番黎既體驗可以差好遠
同埋adata ddr4 2666仲要c19真係
買ageis gaming好撚過
卡皇
想玩但矛時間幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞