[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(158) 望下#1 先 預先準備 別做苦主

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
打機好過啦
咁燒完點都係要燒一燒睇下夠唔夠穩定既
唔係一陣打打下機突然reboot 收自己皮都似
你打機都會連續玩6hr以上啦
燒夠6hr咩都夠啦
aida64要燒幾耐
一個鐘乜都夠啦
我燒都無燒
多謝尋晚既巴打,我再改左個list,應該啱啱好fit到個筆直(8k)。但宜家我放棄左32GBram轉左16GB一條去換返個直立式slim D既ITX case,但我想問一下有冇類似RVZ03 size既case價錢又會低dd? slim D size既case會fit我屋企個位置多D但我又真係唔需要嗰D燈光呀之類效果。

CPU Intel 6 Cores 6 Threads Core i5-9400F Coffee Lake (2.9GHz,9M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝 1270 1 1270
MotherBoard ASRock 華擎 B360M-ITX/ac B360,DDR-4,LGA 1151,WiFi ac, Intel GbE Lan, USB3.1 Gen2, Mini-ITX M/B 780 1 780
Ram ADATA Premier DDR4 2666MHz 16GB (1x16GB) Ram AD4U2666316G19-R 665 1 665
Display Card MSI / 微星 RTX2060 VENTUS 6GB GDDR6 OC Edition 雙風扇顯示卡 (DI-N2060V6) 2999 1 2999
Case SilverStone RAVEN RVZ03B ARGB 黑色 USB3.0 極致玩家機箱 788 1 788
Fan SilverStone AR06 CPU Cooler Fan 299 1 299
Power Supply ANTEC NX650 AN-PS-NX-650 650W 80Plus Bronze 火牛 450 1 450
SSD ADATA 256GB XPG SX6000 Lite M.2 2280 ASX6000LNP-256GT-C 3D TLC PCIe Gen3 x4 NVMe 1.3 SSD 345 1 345
HARDDISK WD Blue WD20EZAZ 2TB SATA3 6Gb/s /256MB HDD 385 1 385
屌仆街突然開唔到機 點樣分壞CPU壞底板定係壞火牛
一開始嘅時候係開到機 之後風扇轉左一下 之後即刻熄咗
之後再開都開唔番
而家火牛插住條線連住拖把 底板燈唔着 顯卡燈有着 咁係唔係壞底板
屌仆街突然開唔到機 點樣分壞CPU壞底板定係壞火牛
一開始嘅時候係開到機 之後風扇轉左一下 之後即刻熄咗
之後再開都開唔番
而家火牛插住條線連住拖把 底板燈唔着 顯卡燈有着 咁係唔係壞底板
唔係唔着 係閃下閃下
抆走張顯示卡
用內顯開機試下
要燒架?
咁intel要架?
咁咪node202 平100
不過一定要買SFX牛 又貴啲
cooler又要換 又貴啲
ram 兩條個效能會好過一條
如果你短中期內會升返級既話一條都可以
如果你係預左用好耐都唔升既話我建議用返兩條會好少少
我用緊呢個系列
前面first panel有啲橡膠位好痴塵仲痴立立咁
唔知有咩方法打理
唉屌我都知,SFX要搵返同樣效能又真係貴好多,cooler就叫做多2mm....不過應該都要換。我都有睇過銀欣其他case ML07 08嗰D 都係要換個SFX牛
我應該預一兩年內會加多條先至留返個位
要用到atx牛的窄itx箱,窄極有限
仲要平,冇咩可能
(有的話我都有興趣)
諗緊tf8定nth2
有無人知灣仔有無得賣
Help 岩岩砌機整到隻牛個陣
發現底板駁火牛啲插頭唔夠可以點搞
即係底板要2x2 + 2x4 但我隻牛啲線得 2x4 仲有兩條6+2
睇下會唔會係check 唔到風扇個轉速
有時轉速check 唔到佢都會出呢個error
又或者開機個陣電腦時間有無問題?
有時底板粒電無電都可能會有CPU fan error 出現

見你風扇仲識轉應該就唔會係供電 / 老化 / 接觸不良
影出黎
同spec?
Z390 底板?
係咪講緊CPU 供電個個位?
如果你唔係用9900K 又超好勁既話
淨係插夠8pin 都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞