[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(158) 望下#1 先 預先準備 別做苦主

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
你預埋訂既時間差唔多一個禮拜内啦應該
等3代算啦
lm amd打殘intel
永遠支持intel
我只係期待amd 可以激發到intel 出更好既product
其實對上一兩年都算逼到intel擠多d牙膏出黎
唔係到而家我地仲玩緊4c8t咋
突然發現
叫茶包走線句野呢
幾時冇左
如果4C8T 都可以屌打到zen 2
反正佢都係要出到屌打到對家就夠
AMD 而家都係除左多核同性價比無乜特別優勢
多核好重要
ubi 都針AMD 多春咁寫
睇廠肯唔肯support
就係都未心會係呢幾年見到多核優勢,宜家寫game都係ps4 xbox pc一齊寫,就算pc呢邊去同12c 18c 32c普及都好,console個邊發展成點都未知
console 就amd 嘅
聽聞就用zen 8c16t
想買牛牛新手除咗計watt數外唔知應該點簡 atx同matx牛有咩分別係咪要配翻atx同matx版/箱
[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機
https://lih.kg/hauGJgX
#195 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
我都有睇過呢到 佢話隨便就得
https://m.newegg.com/global/hk-en/product/N82E16817139201?Description=CORSAIR+Power+supply&ignorebbr=1&cm_re=CORSAIR_Power_supply-_-17-139-201-_-Product
啱啱喺新強睇中呢個好似唔錯
用緊 h81me matx版大機箱
呢個世界得三種牛
ATX
SFX
定製牛(廠機)
ATX 牛
正常全部support atx/matx mb 都用atx 牛

SFX 牛 ITX 為主
但都有d 邪道ITX 箱牛裝到ATX 牛
牛呢D唔係ITX 買乜個SIZE都一定塞得落
點解CONSOLE係AMD 但係寫GAME果D都係唔針住多春去寫
反而仲比Intel係pc到拎到優勢
感謝兩位巴打
yy線發左貨
己經到左香港
望wiki 望到雙 4c8t 但唔知係咪真
share 睇下
隔離post po左
2080ti sli 上水係唔係有巴打可以幫手搞
不過d console都唔係死係用咩u
係d繪圖能力廢撚到閪咁
上網訂番套ek custom loop番黎啦
唔係搞到成組機都分組水既話
直接買D 一體水冷既2080ti 算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞