[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(158) 望下#1 先 預先準備 別做苦主

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
新人求List需知
買前好問問 買後問懵撚

為方便連登眾巴絲可以幫助你,請你合作
不但可以令連登眾巴絲可以盡快回覆你的問題,更可以令條List更適合你所需

關於所有店舖事項請巴打從其他有效方式聯絡

顯卡係蝗語,請講顯示卡或display card

1. Budget
NO MONEY NO TALK ,預算上限寬鬆可以買好一點,預算太低可能要將就或繼續儲錢

打機INTEL
多工AMD

intel low budget 留意返真。唔超就cpu:8700 or below, mb: b360, ram: 8*2 2666Mhz ddr4

2. 電腦主要用途
你想玩咩遊戲? (多數砌機都會打機,如果唔係請另外講明)
最好講game名,唔好一句Steam game/blizzard/EA game就算
因為成千上萬隻人地唔知你玩邊隻
需唔需要直播或錄製遊戲影片?

3. 個人需求
玩以上遊戲你最低可接受嘅畫質(Ultra/高/中/低)?最低可接受幾fps?
如果你預計會玩新遊戲,想幾耐唔駛升級電腦硬件?
想唔想超頻?散熱需求如何?使唔使靜過Dyson?
有冇特定嘅牌子信仰?想唔想有華麗嘅RGB光效?

4. 現在或將會使用mon的類型
解像度有分1080p, 2K(1440p), 4K(2160p)
更新頻率有分60Hz, 144Hz, 240Hz
畫面比例有分 16:9, 21:9, 32:9
你想要咩解像度(畫質)同更新頻率(流暢度)?
解像度高,會對打機效能造成影響,但畫質會更好
更新頻率高,如效能足夠可以造成比低更新頻率更好嘅流暢度

5. 自己都學習一些
講真,班巴絲好憎伸手黨,所以建議你行多一兩步
哪怕你直接照抄悠二巴打List放上黎問,佢地都會出手幫助
只係Ctrl-C和Ctrl-V咁簡單,大家都會開心嘅事點解唔做呢?
甚至可能你在過程中已經搵到需要的答案都不一定!
(悠二List網站 : http://yujihw.com
HKTerminal 飛馬等網站都有list provide)

6. 大腦Google係一樣很有用的東西

7. 火牛: 平 Antec eco2, delta 500W(Comdex有賣) 貴 corsair RMx OR Evga G2/P2/T2 (G3 有人話QC 有問題 唔推)

8. 請上銅柱(MB and M.2),重覆檢查插好power,hdd led pin,HD AUDIO,MB 24PIN,usb2.0/3.0,fan pin(cpu,cha) or 3pin 4pin

9. 召喚硬件傳心師
冇人知你部機咩spec 呀
你有咩壞野問題唔該貼返full spec
CPU, MB, RAM, DISPLAY CARD, PSU etc.
如果開唔到機請附上機箱內部圖片一張
走好線先

10.
邊到買野好?
HJ2Q 3C1J
黃金:中央田 CentralField
黃金:正都 Capital
黃金:匯訊 Comdex
旺電:珍寶 Jumbo

網店:
faroll (悠二白汁腸)
hkterminal
飛馬電腦

海外:
新蛋 NewEgg
美馬 Amazon
(R free shipping 小心畀人開post 話乞衣
你屌返佢轉頭當打和喇)

11.
拆cpu cooler 前記得整熱部機
Amd 拔劍有事幫你唔到

12.
H310 A320 不了
真係冇budget 先考慮
Cooler Master 不是好東西
見親都係叫你轉嫁喇

13. 買咩箱好 (FD 教軍)
Itx: Node 202, Silverstone RVZ 系列, inwin A1
Matx: Define Mini C
Atx: Define C 有d 錢多HDD 就再上 Define R6 , 窄身RL06, P600S(新出)

14. For Advance Information
vrm 資料
amd : https://www.hardwareluxx.de/community/f12/pga-am4-mainboard-vrm-liste-1155146.html
intel :
https://www.hardwareluxx.de/community/f12/lga-1151-mainboard-vrm-liste-1175784.html

有咩要加再同1001講
係咪1001 唔開po 呢到既習慣黎
CPU Intel 8C16T Core i9-9900K Coffee Lake (3.6GHz,16M Cache,LGA 1151,14nm,Unlocked) CPU BOX w/o Fan 4180

Motherboard ASUS 華碩 ROG MAXIMUS XI EXTREME Z390,DDR-4,LGA 1151,Intel GbE Lan,USB3.1 Gen2,WiFi ac EATX M/B 4550

RAM G.SKILL Trident Z RGB DDR4 4266MHz 32GB Kit (4x8GB) F4-4266C17Q-32GTZR 智能彩光超頻內存模組 6590

DISPLAY ASUS / 華碩 ROG-STRIX-RTX2080TI-O11G-GAMING OC Edition 11GB GDDR6 三風扇顯示卡(DI-E208TX1) 12750
ASUS / 華碩 ROG-STRIX-RTX2080TI-O11G-GAMING OC Edition 11GB GDDR6 三風扇顯示卡(DI-E208TX1) 12750

ASUS / 華碩 ROG-NVLINK

HDD WD 4TB Enterprise Ultrastar DC HC310 (7K6) SATA3 /256MB 0B36040 HUS726T4TALE6L4 Data Center Drive 920

SSD Samsung 1TB 970 PRO M.2 2280 MZ-V7P1T0BW PCIe 3.0 x4, NVMe 1.3 SSD 固態硬碟 2425
Samsung 1TB 970 PRO M.2 2280 MZ-V7P1T0BW PCIe 3.0 x4, NVMe 1.3 SSD 固態硬碟 2425

PSU ASUS / 華碩 ROG-THOR-1200P 80Plus Platinum 1200W (Full Cable Management ) 火牛(PS-ARTH1K2) 2400

"CPU Cooler " Asus ROG RYUJIN 360 Liquid CPU Cooler 水冷散熱器(TH-ARRJ360) 1800

CASE Phanteks Enthoo EVOLV X ATX Black MiddleTowerCase 強化玻璃側板黑色(Tempered GlassWindows)PH-ES518XTG-DBK01 1600

幫朋友問
想問下巴打可唔可以幫手執執張LIST 有冇地方可以改/錯 (條友無限金錢)
主要用黎 4K GAME
MON會買pg27uq
無限budget真係好
Ram咩牌子好我見好似差唔多
依加用緊corsair
我見adata都係永久保 雖然未用壞過
g.skill 世界第一
G SKILL世界第一
G SKILL ROYAL世界第一
無限就全部上到最盡啦
RAM 上埋4400MHz 64GB
張list 其實無乜問題已經可以去馬
但其實玩4K 都應該上唔足144Hz
砌左條9980XE既LIST
2080TI SLI 不過冇包到CASE同AIO
但佢係用黎打機
xeon 又真係無咁好
9980XE好似未到XEON?我見佢前面都係寫I9
你岩
性能上9980 係更好 但打機上都係9900 好返唔少
有錢就理撚得佢啦 咩都砌到最撚TOP就岩
不過好似今年又會出PCIE 4.0 過多一兩年就到5.0 到時呢D得PCI E 3.0既板又掉得
其實係同一樣嘢
i9 9980XE = Xeon W-2195 + 超頻 - ECC support - Max RAM support - 一大堆server功能
咁 AMD Ryzen 2990WX 如何
但係高頻好多wo boost到4.5
32春又多左d
Faroll落咗單幾耐收到貨G
想復活假有得砌
過多幾(十)年唔好後悔就得
pm佢囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞