香港降低醫生門檻迷思

215 回覆
383 Like 13 Dislike
我其實冇咩點理政治 覺得都係up下up下又一日
但聽到呢個降低門檻 醫生? 屌 冇撚野呀
呢d唔同政治比人壓榨 係真係會死人
日日支前支後 大陸人宜家醫死曬啦?睇過
淨係開放俾英美德意法日既醫生黎
仲要調高人工
同時調高埋本地醫生人工
反正俾錢既係政府
唔同意最後個結論,香港醫生都係香港人,香港人咁鍾意香港又點會離開呢?
閘住啦 鍾意先要放手 放手 其實我絕非愛得不夠
今次投票結果我講得好清楚 4個方案每個要過半數 得一個方案係50 50被否決 證明政府委任既代表意見都唔一致 50 50個方案投票支持既有機會係民選代表 暗票大家都唔知 唔需要講到政府既代表好想通過議案 係民選代表全部投反對阻住地球轉

醫學會我講咗好多次 只可以反映意見 實際決定既都係政府 人口政策 醫療科學額 醫管局有幾多錢請人都係政府決定 唔係醫生 冇錯 有幾個醫生係會入政府做 政府有時會做決定前問醫學會醫委會意見 唔代表錯在醫生 追究責任永遠係搵做決定嗰個 而唔係比意見既人

其實我唔明你講咁多想證明啲乜野 你係想討論政策? 政策走向決定權起政府手中 冇理由唔鬧政府而鬧醫生
定係唔理政策係點 要證明所有醫生都係仆街?

喂講真 每個人都自私 賺錢就個個都想 只要佢地賺錢既時候冇傷害其他人利益 我覺得我地冇資格批評 而家香港醫生係咪要收錢先救人? 係咪自己夠鐘收工就見到危急病人都唔理? 成日話醫生保護主義 冇一個專業界別會想自己行業既grad出到嚟係乞食 只要政府確保畢業生人人有工開 加學額 引入海外醫生亦冇咩人反對 (除非係引入大陸醫生拖低質素 btw其實學額係每幾年加緊)

我只係想講 起私家做緊既醫生係舒服賺好多 但同一時間有好多醫生起公立醫院每日做十幾個鐘 返十幾日先放一兩日假 睇緊所有香港人八 九成既症 而佢地賺唔算好多 仲好多時係賺咗都冇時間洗 為既只係希望醫到更多人 環境既限制令醫療服務水平低咗 但呢個唔係醫生既責任 係政府既責任

所以我想問你 你洗咁多個post搵咁多資料 到底係想證明啲咩 ? 香港醫療政策有問題的係醫生真係好仆街?
其實你要死撐暗票個個都唔知究竟點投都唔駛點討論其實第一個方案醫學會都贊成架
咁既然政府委任都可以有唔一致意見 憑乜會覺得佢地會一致支持引入大陸醫生?
咁當初反對醫委會既理由係乜?
唔該答得正面啲啦
你咁鍾意將醫生呢個團體不停咁切割做個體 咁其實外國醫生都可以係一個個個體黎 點解要一刀切要佢地全部考試?甚至中國醫生都可以係架喎 呢啲邏輯咩邏輯黎
答我啦 醫學會究竟可唔可以代表香港醫生既立場呀?
仲有 乜野叫俾意見就唔屌得?
而家立法會討論收番醫生權力 都係無約束力議案黎 因為唔係政府提出
所以就唔屌得呀?
壓力團體講既野 點解唔屌得呀?因為佢地講既野本身就有問題囉
事實佢地真係投暗票 咁都叫死撐? 唔通你憑感覺認為民選代表全部投反對先叫持平?

醫委會組成係制度 而家既委任代表可以有不同意見 唔代表將來都係 5年後換咗個比梁振英更紅更奶共既特首委任極奶共既"醫生"入醫委會一致投票支持引入大陸醫生到時責任邊個孭? 而家政府民選一半咪確保冇一邊可以絕對主導

而家考試咪就係正正逐個審視 不論出身一律考同一個試 pass咗個試過到實習話知你大陸定非洲醫生一樣可以執業
至於點解成日針對大陸 因為整體大陸醫生比唔到信心比人囉 收紅包唔識CPR既新聞時時發生

你成日針對醫學會有咩意思? 佢只可以籠統咁反映 有唔同議題都係靠問卷調查攞意見 醫學界立法會議員否決831政改添 係咪代表所有醫生都係民主派 ? 區議會都係一人一票冇篩選 18區區議會通過議案支持831添 係咪全港市民支持831 ?

你成日針住一個半工會既組織既領袖意見就話所有醫生都係咁 其實有咩意思 ? 有醫生一樣唔同意醫學會領袖既立場 咁又點計 ?

你仲未答我 你到底係想就政策討論定係純粹想針對醫生放生政府掩蓋佢地施政失誤?
我有正面答你問題 麻煩你都正面答
屌得 但一味高舉某個意見團體話要屌鳩佢 而放生做決定既政府 就好似古時做決定既皇帝衰咗唔鬧得就夾硬賴落啲大臣蒙蔽聖上囉
意國醫生水準可能連台灣都不如,笑
啲傻仔以為西方國家就係好野

英國後段醫科仲廢過台灣個d
93年前的確係冇中文
民建聯而家又吹免試 班傻仔又咪信海外(包大陸)啲醫生想黎香港既個個都勁過香港班亂收錢亂醫人既醫生
同埋一味睇排名未必有用
排名幾高都好都會出廢醫
個陣grad幾勁既醫生都好
如果冇讀好耐又咪唔記得點醫人
試下免試攞
其實香港本地既咪一樣
最好大家都要考執業試
而家民賤聯要中門大開開路比支那庸醫
其實好似外國咁,搞國考制最公平
USMLE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞