香港降低醫生門檻迷思

215 回覆
383 Like 13 Dislike
當年計條數既結論係醫生人手將會過剩
你起當年醫委會委員 係咪要明知人手會過剩 都要煲大學額 令醫生畢業等於失業先叫有醫德為社會着想 ?

而家既問題當年未必估計到 以廿年後既結果嚟斷定當年醫委會決定不當係冇意思

同埋你班友唔洗將責任推晒起醫委會
醫委會有一半委員係政府委任
作為社會最大醫療服務提供者 政府政策絕對係造成今日亂局既主因 假約2000年政府會大力擴展醫療服務增聘人手 我相信醫委會絕對唔會反對加學額 無謂乜野都賴醫生賴醫委會 政府有心卸膊 唔肯比錢加強醫療服務 減少人口增長 淨係比錢起無謂基建 先係問題核心
40分唔低, 如果無人簡,39分都可以讀。

A level早年只讀4科, 94年左右開始才加入文化。 就是那時開始A level就cut咗好多野。

利申: 親人讀英+phy+chem+bio, 現職醫生。
唉 好無奈 而家港共就捉到班傻閪仇富心態 亂咁吠 搞到香港人鬥香港人 慢慢啲人就會忘記港共既無能同錯
原來係咁,長知識,sorry呀巴打

利申:其實41分都覺得有啲辛苦🙈🙈
未讀過dse
再次混淆視聽
呢個係醫學會 唔係醫委會
係清一色醫生選出 冇任何政府代表架
再者 咁你只係認為政府冇錢請 又唔提下當年根本連醫生代表都支持呢個決定
兼且仲建議政府加大開支
知唔知當年政府一直都支出太高,服務太好搞到醫學界議員勞永樂屌佢搞到私家醫生冇嗒好食呀??楊永強仲諗住買幾多新醫療器材添
https://hk.lifestyle.appledaily.com/nextplus/magazine/article/20020321/2_2497533/%E6%A5%8A-%E6%B0%B8-%E5%BC%B7-%E7%9C%BE-%E5%8F%9B-%E8%A6%AA-%E9%9B%A2
http://www.epochtimes.com/b5/2/3/14/n176656.htm
而且,根本嗰個年份政府都冇大減醫療性既經常性開支
https://www.fhb.gov.hk/statistics/download/dha/cn/table1_1617.pdf
https://www.fhb.gov.hk/statistics/download/dha/cn/figure1_1617.pdf
你呢啲連香港新聞都唔先查下就上黎鳩噏係咪以為個個cc台小朋友冇人理?
係咪睇醫生爸爸愛足球太多以為所有野都係政府責任呀?
最後咁十年前政府加學額醫學會反對又點解呀
你遲啲出黎做野可能會feel多啲中文有時幾有用
中文有用
dse中文有乜撚用
醫學會反對乜乜柒柒關政策走向咩事 ?
醫委會先係法定機構 醫委員得幾個委員同時係醫學會代表 再加上一半係政府委任既代表

政府有啲咩利民政策係本身好想推但因為醫生反對而作罷? 而家個政府咁叻打媒體輿論戰 淨係海外醫生實習通過唔到就上晒A1 逼到醫委會要急急腳開多次會

講到尾 政府係醫療科學生畢業後最大僱主 佢控制學額有幾多 請幾多人 計劃未來醫療服務 咁都唔係政府責任 你真係覺得醫生話晒事 ?
醫學會反對乜乜柒柒唔關政策走向事
你睇下醫委會改革嗰排佢地做過乜野囉
一個單一組織晌醫委會24名醫生裏面佔7個位仲唔夠大聲
再者,另外既7個係由醫生直選出黎,醫專又選出2個代表
即係醫生選出既代表根本控制住醫委會一半既議席,冇醫生既同意,任何方案可以過到咩?
而家係醫生選出黎既代表既意向,點解唔關醫生事呀?
乜醫委會有權決定學額多少既咩?醫委會既職能係咩呀?你係咁拉醫委會出黎做乜春呀?
咁你咪解答,點解你講得出1半係政府委任既話,都可以晌上次會議到,唔夠票通過4個方案囉,點解既,點解既?
點解醫委會要即刻開會?因為今次連班醫生都屌9佢囉,咁簡單
其實人口係好多問題既癥結,
房屋, 醫療, 福利....
只係政府為左奉承大陸, 而轉移視線
demand supply, 只係focus喺supply
avengers 個thanos 提出既滅絕一半人口, 其實錯唔哂
夠唔夠醫生只係借口
目的係要控制香港的醫學界
一如 4 大師的會計師公會,工程,法律。。。。
點解我成日拉醫委會講 因為佢係法定機構囉
唔講法定機構 成日講醫學會呢啲半工會既組織有咩意思? 醫學會要表達意見咪又係要起醫委會投票

點解過唔到 咪就係有4個方案要過半數 一啲人要方案一 另一啲人要二咪過唔到 但4個方案都係放寬實習要求

冇錯你講得啱 學額唔係醫委會決定 咪又係政府決定 你仲未答我 你成日話所有野醫生要負責任 但你又成日無視政府先係決定 人口 醫科學額 醫管局有幾多錢請醫護人員 等等政策既人 得罪講句 醫委會既權力都係法例賦予既 政府真係嫌醫委會阻住地球轉仲可以交法案去立法會收回權力 以立法會建制佔絕對優勢 通過法案一啲難度都冇

如果咁都唔係政府政策有問題 你仲要個個post狙擊醫生而放生政府 我真係唔知你邏輯有問題定係別有居心
痴線
醫委會有冇權力決定學額呀?
醫學會反對加學額有冇拎過去醫委會討論呀?
咁點解早幾年醫委會支持醫委會改革既時候成個方案都要仆街呀?
究竟邊個把聲先夠大呀?拎住法定機構黎打飛機?
而家係成個民選既醫生控制住醫委會既一半議席,佢地作出既任何決定唔入醫生數入邊個數先?
咁你咪睇到,政府委任都一樣唔代表絕對夠票囉,你拎政府委任黎做理由做乜呢?自已駁完自己都唔知,有線一早就計晒數政府有幾多票啦
你又好笑啦,既然醫生支持政府既提議,咁政府點解要再修改?即係商人反對送中修例,政府先要改架,呢個決定,唔係兩者一齊孭咩?咁點解你一次又一次只係提政府既責任?你唔問下當年點解啲老屎忽唔離開HA個個留晒晌度塞住晒啲位唔俾啲新人上去?
而且,早幾年政府加番學額,係修正之前既問題,咁醫學會反對既理由係乜呀?政府又放過風恢復英聯邦免試,邊個大大聲話人戀英情意結?呢啲唔係醫生既立場咩?你一次又一次咁無視我提出既問題,仲夠膽黎話我無視你?
係呀,政府佔有絕對優勢,點解第一次醫委會改革投票難產呀?通過法案一啲難度都冇?你真心?而家一早就可以再改革醫委會添啦
根本係水平差先驚

而且連專業既飯碗都不保搵鬼人香港做

識人話過左過日本做醫護好過
所以應該直接引外國名醫去私院 同可以開診所執業

多勁醫生咪仲好
講多次

香港政府當年係反對引入新移民

係反對派為反而反支持加終院判既

另外香港人口增長極低 點解以前夠而家唔夠?
你既然同意政府有責任就可以
我亦同意你所講醫學會而家係比一班保護主義既老屎忽把持 但我只想強調所謂醫學會充其量只係一個有牙力少少既壓力團體 佢對政策影響力亦遠不及醫委會

改革醫委會打破過往政府委任同醫生民選一半一半既平衡 過咗就令政府可以十分容易通過比中國醫生來港 而且臨近立會會期完結先勉強被拉布拉倒 你講得冇錯 政府要夾硬過既 係冇人可以阻止到 醫委會改革如此 廿三條亦如此

見咗你幾個醫護post 我都係留呢句總結
水深火熱既醫護係起公立 un un 腳歎世界既醫護起私立 兩者之間立場會有唔同 無謂以一個半工會既言論拖晒成個界別落水
現時公立醫生有好多都支持引入英歐美醫生來港起公立醫院工作(如果佢地肯既話) 只要政策係對準呢個目標既話 我相信大多數起公立既醫護都會支持 我亦會支持
人口老化; 加上醫療科技進步, 人口壽命增加
增長再低, 一年多幾萬, 十年都多幾十萬
但香港多左幾多間公立醫院?
唔好玩啦
醫委會有政策影響力,咪即係醫生有絕對既政策影響力囉,你再次咁single out醫學會/醫委會都冇用架,投票結果最誠實架啦
我咪用番今次既投票結果話你知,委任唔等於絕對夠票囉,如果學你咁講,政府明明有16票架,點解又過唔到既?係咪人講乜,你就信乜呀?
點解政府一直夠票,一直都唔搞醫生,因為一直以黎醫生都依附住呢個政權囉,你睇下周一嶽,梁智鴻,李國章,甚至何志平呢d人,出任幾多同自己專業無關既公營機構公職?咁你話政府點會無端端郁呢個專業?呢班人大有利用價值喎,
而且,我唔同意你講醫學會只係一個半公會,醫學會本身係一個民選機構,佢亦有超過一半香港醫生會員,更冇任何既政治篩選,絕對有足夠既代表性代表香港醫生既聲音,唔通你覺得醫委會可以代表醫生呀?香港選舉次次都只有一半既投票率,唔通呢班議員就唔足以代表香港人?即係美國總統唔足以代表美國人?你呢d神邏輯我真係不敢恭維囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞