香港降低醫生門檻迷思

206 回覆
373 Like 13 Dislike
以港共政府個格
大量引入支那醫生根本只係時間問題
現在4+3 要43分左右,即係科科要5*.

如果降到40分,相信還是DSE中的尖子。而且中文通識根本對讀醫任無幫助。

其實中文係講緊同病人溝通,通識係講緊你嘅邏輯思維。如果呢兩科考得差嘅人都好打極有限,淨係理科勁無用架,我地又唔係再train科學家
所謂外國醫生其實好多都係回流港人,唔會唔識講中文
其實最緊要係醫德呢樣野
唔知收開利是 手術cut 麻醉加收費既支那醫生有冇呢
支持引入任何醫生,包括大陸!

而家問題係香港醫畜太垃圾, 壟斷、收費貴、服務差、無醫德!一定要打殘佢哋香港醫療先可以改善!

你都痴撚線,明明係人口問題,政府而家想轉移視線到人手問題,跟本就係本未倒置,仲有一班所謂嘅病人組織支持

agger
到頭來都係
每日150
有咩問題
支那新移民由支那醫生醫返咪啱晒
香港醫生收入遠高過歐美
大把港人去左外國讀想去番香港做醫生

true
香港醫生收入遠高過歐美
大把港人去左外國讀想去番香港做醫生

true

true你老母咩
而佢地又有實力 執業試只係小事一椿 降低考試門檻根本唔會增加佢地黎香港執業既吸引力

有實力執業試就一take pass啦

屌你老母 可以比錢買嫁!!!

仲有改試卷果個係人 唔係機器!!

無料要合格 有幾難啊???

最緊要 有錢 同 滅聲!!

就好似周星馳 套 蘇乞兒咁 寫都唔識寫 照過筆試
雖然認同你嘅觀點
但話分兩頭
第3parts一睇就知唔易
頭2parts mc同寫文 基本醫科生應該應付到
臨床嗰度似乎唔易

臨床個度d資訊勁唔流通
根本勁難考

搞笑 你考完part3要做醫生架啦
唔通仲通曬水比你聽要點考?

唔係通唔通水既問題
毫無資料,點知香港OSCE點做?
[url][外國醫生唔想黎香港?]我地不如睇下以前幾多英聯邦醫生番黎香港執葉?
https://lih.kg/956768
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]
唔好玩啦
冇外國醫生番黎做都噏得出
睇下幾多外國番黎考試啦
人人係醫生 咁醫生短缺問題就唔存在
支持DSE 3322 就可以入醫學院

醫生總有一個係左近
現在4+3 要43分左右,即係科科要5*.

如果降到40分,相信還是DSE中的尖子。而且中文通識根本對讀醫任無幫助。

其實中文係講緊同病人溝通,通識係講緊你嘅邏輯思維。如果呢兩科考得差嘅人都好打極有限,淨係理科勁無用架,我地又唔係再train科學家

入到去讀,基本上背背背多
擺明鋪路引入中國醫生
擺明鋪路引入中國醫生

中國醫生叻既一早去左美國撈
擺明鋪路引入中國醫生

中國醫生叻既一早去左美國撈

咪引入緊無醫德又廢個班囉
政府入面醫生 律師 同一個專業職系officer同一人工,當然一d都唔吸引。

但一跳出去私人係可以星球月球,絕對係高。試下個條例係海外醫生只准做政府,醫學會即刻支持都似。
講到口水都乾
第一,所謂海外醫生好多時都係香港人去外國讀書再返黎香港,邊有真係咁多鬼佬呀,或者係香港人嘅第二代移民。你要放止大陸人嘅大把方法,包括恢復英聯邦醫生免試,只準有香港身份證,或者香港居民後代嘅,呢d都係一d feasible 措施。

第二,根本係你香港個試難考,你睇下取消英聯邦醫生免試之前個幾年英聯邦醫生嘅數量直頭係同local畢業醫生數量差唔多,但取消左免試之後即刻個數字跌到接近無,點解釋先大佬??

第三,唔該唔好成日覺得人地外國d大學收分低過你香港就廢過你啦,莫樹錦,加拿大醫生,香港有限度執業,佢都話根本加拿大澳洲呢d地方嘅醫生訓練出黎係有質素嘅。真係得香港班傻仔仲拎住人地個dse/al分去睇人勁唔勁

第四,你淨係睇下連登班local醫科生,都成日笑9外國d醫生,笑9人澳洲醫生廢,收分低,炒左dse先會去讀,之但係,事實放在眼前,人地一班「廢醫生」建立出黎嘅醫療系統好過你香港多多聲 ,究竟人地係咪真係咁廢先

講到口水都乾

你真係可以只比英美歐既醫生免試我諗冇咩人反對 但阻唔到鄰國醫生既我寧願阻晒所有海外醫生

但香港醫療系統爆煲係在於公立醫院唔夠醫生 香港一直有 有限度註冊比海外醫生免試起公立執業 如果比醫生免試直接註冊 代表比佢地起私人市場執業 對解決香港醫療問題係冇乜幫助

有班戇鳩仔成日話有得揀有得揀 事實係公立醫院睇醫生係冇得揀 你送到入病房係嗰個主診醫生就係嗰個
其實就算歐洲公共醫院都係做到狗咁 有得揀都留返喺自己國家做狗啦
一個post就想洗底?
搞山頭主義唔洗還啊?
以前醫學界唔開多啲學位搞到依家比位人話引入,又話我地唔撐本地醫生,一盆屎水淋落嚟

降人工就移民,恐嚇啊?你咪移撚飽囉,太陽照常升起

35分嗰班走曬仲有34 33分嗰堆頂住,驚你有牙?
支持引入任何醫生,包括大陸!

而家問題係香港醫畜太垃圾, 壟斷、收費貴、服務差、無醫德!一定要打殘佢哋香港醫療先可以改善!

你都痴撚線,明明係人口問題,政府而家想轉移視線到人手問題,跟本就係本未倒置,仲有一班所謂嘅病人組織支持

啱啦,人口問題都係其中一個重要因素,呢啲就心水清

但係人手問題一樣要解決
一個post就想洗底?
搞山頭主義唔洗還啊?
以前醫學界唔開多啲學位搞到依家比位人話引入,又話我地唔撐本地醫生,一盆屎水淋落嚟

一個post就想洗底?
搞山頭主義唔洗還啊?

以前唔開位係因為金融海嘯 政府財赤cut cost 就肥雞餐送現職醫生離職 凍結醫科學額

政府當年冇錢比又賴去醫學界 做人公道啲好喎
所以我都認為民主黨係鬼。
支持放寛資格試都講得出。

正所謂源頭減廢,唔減雙飛唔減單程証
肯定多多醫生都唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞