香港降低醫生門檻迷思

215 回覆
383 Like 13 Dislike
深圳有孔雀計劃,叻既海歸醫生去深圳做人工唔低
唔明點解要降低醫生門檻,培養唔到醫生就要降低門檻。
太多賊又使唔使降低刑責?

狗噏,邊有降低。你去啲私家醫生診所睇吓,好多都掛愛丁堡醫學院進修文憑。咁點解佢地嘅英國老師唔夠資格嚟香港執業?

依家就係連依班醫生都唔做公立醫生,你仲想佢地老師會做?
其實成日話咩海外醫生海外醫生
不如代入個角色惗下香港有咩吸引啲歐洲或者已發展地區既醫生黎執業

由先工時長 工作做到死 做錯少少野又比人炒上新聞公審 咁大壓力 加上係外國如果normalise工時 其實人工差唔多 講真經濟誘因已經唔大 你香港缺醫生 人地其他地方唔缺呀? 同樣咁多incentive點解又要黎香港適應新生活? 而佢地又有實力 執業試只係小事一椿 降低考試門檻根本唔會增加佢地黎香港執業既吸引力

但如果換轉支那醫生又唔同講法啦 佢地讀醫既支那種大部份都識啲唔識啲就扮代表 內地完全唔興內外全科 大部份人都好似讀ive asso咁讀死一啲專科 底唔穩 野唔熟就扮叻去讀臨床野 黎香港要考番全科野一定收皮 如果黎香港降低門檻 一定會一車車咁黎實習 加上內地醫生月入一皮都無 聽到呢啲消息一定一大班人一齊湧過黎 香港亦都等收皮 再離譜既係佢地學位係可以買番黎 質素參差 如果無exam去filter 大家等比一班CPR唔識 咩都打吊針 開抗生素既垃圾醫

不過無計啦 全世界標準提升緊 就算醫生唔夠都推高每樣野 每個醫療領域既standard之際 香港就好似看透世事咁去降低standard去meet個demand 唔單止醫療 咩都係 建築又好 法治又好 咩都好 而呢班on9港豬 仲覺得人地投反對票係拖累社會發展同進步 無所謂啦 不過仲有一樣野要提醒大家 如果大量引入支那醫生 對香港醫生黎講呢個地方就無左incentive 到時醫生多得濟 人工低 香港呢班under英國優秀政策底下既人才自自然然去移曬民去繼續搵食 根本唔使擔心人工會比拖低 全世界對醫療個demand都咁大 怕咩無野做 仲洗留係香港? 第時得支那醫生睇 加上好快支那就會話啲醫生走曬去香港無人醫個邊啲畜生 就會有藉口share system

唔反抗 大家等食屎啦

新加坡自己都唔夠醫生培訓,所以新加坡會去印度 馬來西亞 中國 台灣高中搵讀書勁頭腦醒既人,再用免費讀大學醫科加入藉吸引佢哋過黎,條件係要留係到做一定年期醫生,結果係好成功。再加上全部係當地學醫,解決左類似中港醫生資格差異問題。

新加坡就引入南亞醫生,香港就引入南亞難民,多謝超雄。
1.政府想香港醫療水平同大陸下降同步
2.醫生唔想多左14億蝗落黎爭食,咁樣比你拉一拉低/多左人爭,搵開8萬都變4萬
其實解決醫生數目不足好簡單

將醫生實習期由一年拉去五年,人工維持三萬
過到五年先俾牌照
而且有牌後要做多五年政府醫院先可以岀私立
只要一通過,每年多幾百個醫生用
十年後就多幾千個本地醫生不是夢
第一年houseman 1 就跟返依加啲實集野
houseman 2 3 4 5就當普通醫生用,儲下經驗,中間無岀錯先發牌

醫科咁複雜咁多野,一年經驗邊夠幫人,緊係儲夠五年先
醫生獲得更多經驗,市民又受惠,政府又用少左錢

最緊要係大粒果班利益唔會受損,細節可以慢慢微調,但大方向不變,透過增加實習期增加醫生人數

唔洗驚無勁人讀醫,大把勁人貪圖安逸而揀醫科
三十幾分想挑戰自已既會揀gbus engine sci,點會困死自已係香港
其實直接recognize英聯邦醫生咪得, 每年一定一車車香港人去英國讀醫
其實直接recognize英聯邦醫生咪得, 每年一定一車車香港人去英國讀醫

唔知邊度睇過一個訪問 英聯邦黎考好似都好低合格率
唔肯定有冇記錯
其實不嬲都aim at 香港去外國讀醫班移民二代
支持引入任何醫生,包括大陸!

而家問題係香港醫畜太垃圾, 壟斷、收費貴、服務差、無醫德!一定要打殘佢哋香港醫療先可以改善!

你都痴撚線,明明係人口問題,政府而家想轉移視線到人手問題,跟本就係本未倒置,仲有一班所謂嘅病人組織支持

而家問題係香港醫畜太垃圾, 壟斷、收費貴、服務差、無醫德!一定要打殘佢哋香港醫療先可以改善!

你都痴撚線,明明係人口問題,政府而家想轉移視線到人手問題,跟本就係本未倒置,仲有一班所謂嘅病人組織支持

你都onlun9, 人口問題,人手問題,醫畜問題,擺曬喺度啦,係現實!

接受現實,推到重來明唔明呀!

唔引入外地醫生就可以唔洗死?
醫療事故已故成日發生
唔好好檢討自己
剩係嚇啲病人
唔好扮到好為香港人諗

唔肯定有冇記錯

set到個試勁撚難然後話唔會有人黎
班醫牲賤撚到
佢識講廣東話

更加唔會黎香港,台醫真係勁嗰d好好搵,而家整容外科差唔多追到韓日

粗粗地,月領30萬HKD

有無咁誇張,我諗中上應該5-7萬hkd

唔肯定有冇記錯

set到個試勁撚難然後話唔會有人黎
班醫牲賤撚到

根本就保護主義
更加唔會黎香港,台醫真係勁嗰d好好搵,而家整容外科差唔多追到韓日

粗粗地,月領30萬HKD

有無咁誇張,我諗中上應該5-7萬hkd

真係有
其實不嬲都aim at 香港去外國讀醫班移民二代

其實年中都有唔少香港人去外國讀醫
返唔到香港做都有機會係當地執業
問題係你地接唔接受到成績麻麻嘅人嚟處理你嘅身體咁解啫
講到口水都乾
第一,所謂海外醫生好多時都係香港人去外國讀書再返黎香港,邊有真係咁多鬼佬呀,或者係香港人嘅第二代移民。你要放止大陸人嘅大把方法,包括恢復英聯邦醫生免試,只準有香港身份證,或者香港居民後代嘅,呢d都係一d feasible 措施。

第二,根本係你香港個試難考,你睇下取消英聯邦醫生免試之前個幾年英聯邦醫生嘅數量直頭係同local畢業醫生數量差唔多,但取消左免試之後即刻個數字跌到接近無,點解釋先大佬??

第三,唔該唔好成日覺得人地外國d大學收分低過你香港就廢過你啦,莫樹錦,加拿大醫生,香港有限度執業,佢都話根本加拿大澳洲呢d地方嘅醫生訓練出黎係有質素嘅。真係得香港班傻仔仲拎住人地個dse/al分去睇人勁唔勁

第四,你淨係睇下連登班local醫科生,都成日笑9外國d醫生,笑9人澳洲醫生廢,收分低,炒左dse先會去讀,之但係,事實放在眼前,人地一班「廢醫生」建立出黎嘅醫療系統好過你香港多多聲 ,究竟人地係咪真係咁廢先
引入多啲醫生一定好, 有競爭先有進步, 你唔睇非香港醫生, 其他人睇, 咁你睇香港醫生都快咗,平左啦

係呀 平左快左但推冧個標準=進步 笑撚死

同華為用抄襲靠平價同廢手機去霸佔市場有咩分別? 有進步呀

係真係平左
係呀 平左快左但推冧個標準=進步 笑撚死

同華為用抄襲靠平價同廢手機去霸佔市場有咩分別? 有進步呀

係真係平左

你到時鐘意用iphone都仲可以照用iphone

人地係外面做咪順便移埋民囉 不知幾happy 洗撚回流咩on9
根本唔係個試難唔難既問題 屌你老母自己冇考過無做過就鳩up保護主義on99
無計 成班人比泛民洗腦仇富
比支那畜醫都要車低而家本地醫生既人工
等食屎啦 香港賤種

人地係外面做咪順便移埋民囉 不知幾happy 洗撚回流咩on9
根本唔係個試難唔難既問題 屌你老母自己冇考過無做過就鳩up保護主義on99
無計 成班人比泛民洗腦仇富
比支那畜醫都要車低而家本地醫生既人工
等食屎啦 香港賤種

https://leip.mchk.org.hk/EN/dexam_I.html
屌你老母全部考MCQ都話難 on閪鳩鳩
咁又唔會
英國請左勁多波蘭醫生

講真比著係你 你會去英國定香港執業?

去英國
因為波蘭係EU牌,EU公民
唔洗考直接開工
二來又近屋企
大家又係白鬼,易溝通

英國要去印度搵醫生添
講真比著係你 你會去英國定香港執業?

去英國
因為波蘭係EU牌,EU公民
唔洗考直接開工
二來又近屋企
大家又係白鬼,易溝通

英國要去印度搵醫生添

班人比泛民洗腦以為香港冇海外醫生係因為試難
好撚好笑
我們只是要求無論對外來還是本地醫生都一視同仁,投考同一執業試,這都是基於公眾利益和貫徹《基本法》所保障的專業自主。香港醫療衛生開支只佔本地生產總值的5%,遠低於一些先進國家如英國(9.1%)、加拿大(10.4%)及美國(17.1%;註),但政府堅決不願增加醫療承擔,捨本逐末,為增加人手而「便利非本地培訓醫生到港執業」,不惜藉醫委會改革破壞醫生的專業自主。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞