香港降低醫生門檻迷思

215 回覆
383 Like 13 Dislike
要考試唔係問題 其實溫書一日2-4個鐘 溫足半年要過part 1真係唔難
但係要捱醫管局醫院既話 一個月賺一球都唔會番黎
引入多啲醫生一定好, 有競爭先有進步, 你唔睇非香港醫生, 其他人睇, 咁你睇香港醫生都快咗,平左啦
引入醫生:班大陸/外國醫生咁垃圾,不了
唔引入:香港醫生為保住飯碗先反對引入醫生,正仆街,唔理港人死活

https://www.youtube.com/watch?v=XcFEYN2xutk&feature=share

引入台灣醫

台醫采你有味咩

佢識講廣東話
唔明點解要降低醫生門檻,培養唔到醫生就要降低門檻。
太多賊又使唔使降低刑責?
https://www.youtube.com/watch?v=XcFEYN2xutk&feature=share

引入台灣醫

台醫采你有味咩

佢識講廣東話

更加唔會黎香港,台醫真係勁嗰d好好搵,而家整容外科差唔多追到韓日
要考試唔係問題 其實溫書一日2-4個鐘 溫足半年要過part 1真係唔難
但係要捱醫管局醫院既話 一個月賺一球都唔會番黎

班港豬仲豬到覺得多啲醫生就solve到問題
但現實係支那人繼續濫用醫療系統
政府亦都無將資源撥落醫療 醫院又係得個幾間新起又得急症 社區醫療又做唔好 去搞大灣區
咩野政策都只求加快2047
大粒墨又係 醫療又係 屌
引入多啲醫生一定好, 有競爭先有進步, 你唔睇非香港醫生, 其他人睇, 咁你睇香港醫生都快咗,平左啦

有得揀先,至係老闆

引入台灣醫

台醫采你有味咩

佢識講廣東話

不過公允d講香港醫務喺癌症同埋病毒研究其實好l勁,遲下真係唔知會發生咩事

係呀 平左快左但推冧個標準=進步 笑撚死

第時支那醫生醫死人政府又會話要包容架啦

係呀 平左快左但推冧個標準=進步 笑撚死

同華為用抄襲靠平價同廢手機去霸佔市場有咩分別? 有進步呀
唔引入:香港醫生為保住飯碗先反對引入醫生,正仆街,唔理港人死活

引入台灣醫

pass執業試先講

狗噏,邊有降低。你去啲私家醫生診所睇吓,好多都掛愛丁堡醫學院進修文憑。咁點解佢地嘅英國老師唔夠資格嚟香港執業?

狗噏,邊有降低。你去啲私家醫生診所睇吓,好多都掛愛丁堡醫學院進修文憑。咁點解佢地嘅英國老師唔夠資格嚟香港執業?

英國好地地 月入差唔多5萬有齊福利 黎香港拖柒? 同埋最簡單不如執柒啲公立醫院佢叫港豬返大灣區醫啦

白痴仔,邊個話引入蝗醫呀?而家係只引入歐美醫生呀。
點解唔諗下係推啲有錢人仔女去讀醫之後番黎做?
好快改到 DNA, 窮人死哂,新人類出現 !

將引入嘅醫生專責醫治支持佢哋入嚟嘅人又得唔得?
傻豬黎嘅 人地就係要限制醫生人數
理得你班平民等到死 最緊要高人工

白痴仔,邊個話引入蝗醫呀?而家係只引入歐美醫生呀。

你要引入歐美醫生唔係要靠降低門檻囉好無 係都係減少工時 引入埋其他唔同醫療專業 RT PT 咁減低公院醫生負擔 再開社區層面既日間醫療中心 而唔係大灣區 係嘈先加5億塞人把口囉

引入台灣醫

pass執業試先講

佢向台大醫學系畢業,之後去左加拿大UBC讀過醫學博士,再向John Hopkins讀過碩士

神人黎
台醫采你有味咩

佢識講廣東話

更加唔會黎香港,台醫真係勁嗰d好好搵,而家整容外科差唔多追到韓日

佢向台大醫科畢業,加拿大UBC醫學博士,John Hopkins碩士

台醫采你有味咩

佢識講廣東話

粗粗地,月領30萬HKD
台醫采你有味咩

佢識講廣東話

其實台灣有好多勁野,但佢唔拎出黎sell姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞