香港降低醫生門檻迷思

215 回覆
383 Like 13 Dislike
其實成日話咩海外醫生海外醫生
不如代入個角色惗下香港有咩吸引啲歐洲或者已發展地區既醫生黎執業

由先工時長 工作做到死 做錯少少野又比人炒上新聞公審 咁大壓力 加上係外國如果normalise工時 其實人工差唔多 講真經濟誘因已經唔大 你香港缺醫生 人地其他地方唔缺呀? 同樣咁多incentive點解又要黎香港適應新生活? 而佢地又有實力 執業試只係小事一椿 降低考試門檻根本唔會增加佢地黎香港執業既吸引力

但如果換轉支那醫生又唔同講法啦 佢地讀醫既支那種大部份都識啲唔識啲就扮代表 內地完全唔興內外全科 大部份人都好似讀ive asso咁讀死一啲專科 底唔穩 野唔熟就扮叻去讀臨床野 黎香港要考番全科野一定收皮 如果黎香港降低門檻 一定會一車車咁黎實習 加上內地醫生月入一皮都無 聽到呢啲消息一定一大班人一齊湧過黎 香港亦都等收皮 再離譜既係佢地學位係可以買番黎 質素參差 如果無exam去filter 大家等比一班CPR唔識 咩都打吊針 開抗生素既垃圾醫

不過無計啦 全世界標準提升緊 就算醫生唔夠都推高每樣野 每個醫療領域既standard之際 香港就好似看透世事咁去降低standard去meet個demand 唔單止醫療 咩都係 建築又好 法治又好 咩都好 而呢班on9港豬 仲覺得人地投反對票係拖累社會發展同進步 無所謂啦 不過仲有一樣野要提醒大家 如果大量引入支那醫生 對香港醫生黎講呢個地方就無左incentive 到時醫生多得濟 人工低 香港呢班under英國優秀政策底下既人才自自然然去移曬民去繼續搵食 根本唔使擔心人工會比拖低 全世界對醫療個demand都咁大 怕咩無野做 仲洗留係香港? 第時得支那醫生睇 加上好快支那就會話啲醫生走曬去香港無人醫個邊啲畜生 就會有藉口share system

唔反抗 大家等食屎啦
而佢地又有實力 執業試只係小事一椿 降低考試門檻根本唔會增加佢地黎香港執業既吸引力

有實力執業試就一take pass啦
強國仁醫來醫你
而家降低門檻 要引入班點既醫生 心知肚明啦
第時你仲會唔會有病去睇醫生?
獸醫黎醫豬 無問題
支持引入任何醫生,包括大陸!

而家問題係香港醫畜太垃圾, 壟斷、收費貴、服務差、無醫德!一定要打殘佢哋香港醫療先可以改善!
工時長因為少醫生囉

加人唔比加薪可以解決問題咩
支持引入除強國以外既醫生咪得
打你老母殘啦 佢地要考其他國家執業試無難度啦 留係到同支那醫爭咩

你咪留係到享受改善左既醫療囉

收你60蚊比張床你又點話 不過唔比888微信利是唔使止意佢地會check ward 咁又係第時有冇醫德你班港豬都唔會有聲可以出啦
問題係有市場咩? 你而家出去見到有幾多白人醫生
就係你啲港豬囉
人地醫療壓力係用醫生per thousand population去計
係得港豬話得分子影響個醫療系統
100萬腥移民無份
負皮狗每部比支那醫生醫到變植物人
吸引東歐南歐醫生
英文都唔識呀可能
引入醫生:班大陸/外國醫生咁垃圾,不了
唔引入:香港醫生為保住飯碗先反對引入醫生,正仆街,唔理港人死活
老實,叻既外國醫生只會考USMLE移民美國做醫生
咁又唔會
英國請左勁多波蘭醫生
講真比著係你 你會去英國定香港執業?
去英國
因為波蘭係EU牌,EU公民
唔洗考直接開工
二來又近屋企
大家又係白鬼,易溝通
先掛先話大灣區共用醫療系統 一車車白車送港人返去同車蝗出黎 其實降唔降門檻都無分別
先前先話大灣區共用醫療系統 一車車白車送港人返去同車蝗出黎 其實降唔降門檻都無分別
台醫采你有味咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞