想統計一下大家移民底線同目標國家

432 回覆
72 Like 58 Dislike
唉 依家先出身 到儲得錢來
熱門國家又收緊政策
好撚羨慕d有得移民既人
底線係簽咗中英聯合聲明

目標國家係美國

利申:呢個係我舅父。佢喺84年之後先去加拿大再落美國當兵入籍。
已入美籍
舊年9月返咗黎一路都好掛住香港
到我覺得香港真係完全唔住得人果日就會返過美國

其實我揀英國都係感性決定嚟㗎啦,始終香港人都同英國有少少關係,一生只願效忠一個國家,如果為福利,為EU Citizenship嘅我求其搵個歐洲小國做踏腳石再去瑞典重平重扺重易啦,好多嘢唔係淨係講有咩著數嘅,重要記住做一國公民係有rights & obligations 同 national awareness,唔係一個名,拎住張passport咁簡單,咁我自認都愛英國,責任又做足,咪享受盡福利囉,移民淨係拎福利又唔肯愛國同蝗蟲有咩分別,不過我相信咁多位巴打都唔係等social benefit開飯嘅
其實愛唔愛國都無乜所謂,蝗蟲呢個term係講淨拎著數但無貢獻。
當然我唔係指淨我地移民淨係去係拎福利,有福利當然有義務去貢獻返,呢d雙向既。
只係我見有好多巴打都成日講移去英國好,但當中其實有好多考慮因素要諗下
我自己都係scotland個邊,亦係香港生活過,所以先叫依家話想移民既巴打真係考慮好哂利同幣先好話移民
有1M 美金,但無讀過大學有咩國家選擇?

英文溝通生活上問題不太大
美?
但門檻係點?
1百萬美金嘅話好多選擇,歐盟美國都得了,都係睇你prefer邊度
澳洲都唔得,歐洲失業率咁高都唔知有乜可以做
美國可以點搞?
http://www.em.hk/usa/?gclid=CjwKCAjwndvlBRANEiwABrR32AUDeWgSF7MpbJA-5H5-VHxwb7L8aXrC-PHzj0mgzVYnGcgKHvFQ6hoCYC4QAvD_BwE
2016補選見到啲人on99選個假面具楊on9已辭職準備移民
半年後立法會選舉見到泛民死灰復燃即走
思路一樣
2047前一定走
五十年不變完左一定好大鑊

但未諗到去邊..
澳洲/日本/新加坡/英國掛
BC撚隨時走路去英國
比票佢哋都係亂投,唔好話抗唔抗爭
儲到100萬都買唔到樓,就會用舊錢移民
入股人地公司得唔得?
你問問顧問好,我都係剩知個門檻
對於一個正值拼搏時期既後生仔黎講,
一個城市無晒價值投放俾自己既人生咪走
好老實,唔好講咩民唔民主自唔自由,單係無機會無發展空間係人都想走啦
好行夾唔送
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞