想統計一下大家移民底線同目標國家

432 回覆
72 Like 58 Dislike
遲啲庫房啲錢拎去填海喎,有冇糧出都成問題
芬蘭好撚凍,巴打頂得住

但聽聞芬蘭右翼抬頭?

仲唔介意分享下情報
準備去南美
可能係我表達得唔好,而家英國請人priority係UK/EU/ CANZUK > International,因為佢哋visa比較易搞/唔使搞,脫歐之後起碼請EU人同我哋係一樣咁麻煩,叫做同一起跑線,同埋immigration都改緊policy放鬆收外人(學生畢業留英,創業移民減門檻,tier 2 quota分類簡化以便用盡quota etc.),不過脫歐結局係點都冇人知,點都好,人都喺英國了,唯有hope for the best, prepare for the worst
去瑞典讀博士可移民瑞典
kmt執政
支持92共識
今日香港 明日台灣
去德國讀醫
想經歷兩次回歸?
依家算唔算?
想去英國啲小鎮住 出面有個花園
喺英國已經習慣左無乜人既生活方式 翻香港又多人越黎越迫
work holiday visa 最多成1年, 仲要果1年唔計入5年內
working holiday 不等於 working visa
好多嘢好難講嘅,講真,成日話英國排外排外,有冇諗過係班fucking chinese根本冇入過人哋生活,英文又唔講,西餐又唔食,又要嚟英國,之後話人排外,咁我幫你唔到,我自己嚟講就真係(我覺得)未試過俾人歧視,重對我好friendly,同老人家喺巴士吹水試過,問街頭表演啲人可唔可以一齊玩之後企響街邊吹咗半粒鐘又試過,去開間cafe個staff見到我又認得我同我講its nice to see u again,反而連登成日見嗰啲咩喺街大叫fucking slit-eyed chink又掉曬雞蛋咁又真係一次都冇見過
移民台灣真係笑撚左
講到好似你有得揀咁,冇錢又冇料,發乜鬼嘢移民夢
留係香港
彩數問題,同埋細地方會多啲排外撚。
你就當我好彩啦咁,我呢話大唔大話細唔細,叫做regional hub咁啦,不過冇咩外來人口,外國人得學生,本地居民九成九白人咁渣,都幾開心,起碼唔係一街包頭佬同普通話
好睇個人性格,有D人特別容易比人排
新加坡
泰國
英國
唔好咁啦,連登仔會話佢哋係暗地裏歧視㗎,佢哋眼中只有明歧視同暗歧視㗎喳,再唔係就話交唔到心

其實又唔係俾人排嘅,只係唔入去嗰個圈子啫,尢其是好多香港人喺呢邊,要唔踏出呢個圈子有幾難,又或者人哋覺得個個weekend去clubbing,日日去London搭UBER食好西就叫做踏出咗圈子,融入咗外國呢
Working holiday visa都唔係tier 2
係 只要有人肯幫你簽做Tier 2
For BNO holder only
諗住用哩個方法 nth lose
澳洲入唔到了. 反而加拿大我仲好高分
但要明白一樣野,其實EU人唔算叫做同我地係同一起跑線。暗地𥚃EU人係高過香港。
但當然我唔係話睇死香港人,我只係睇唔出依家移去英國有乜好處。依家就算有UK passport都已經唔再係EU人,稅收又重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞