想統計一下大家移民底線同目標國家

342 回覆
57 Like 51 Dislike
讀緊書定移咗民啊

我都有興趣去德國讀 至少因為唔洗學費
但個邊情況點? 唔係native German speaker 讀完書 難唔難搵嘢做?有冇話咩科易啲搵到工? 搵到工又係咪移到民

我讀緊咋
但我嗰科好專,好多嘢做,搵工係時間問題
建議你揀offer嗰陣留意吓你讀嗰科喺德國係唔係多工作機會
我讀緊嘅嘢返香港一定要轉行

底線其實一早過咗 依家加多條逃犯條例
我預自己幾年內移去日本 會儲錢加學日文
同時相信之後個幾年香港只會更差
條底線就係雨革失敗 就好想移
個人最想去係美國 不過冇錢又冇料
第二選擇就係去德國
我讀緊咋

Master
一開始讀書我覺得唔洗執著咩城市
還掂你讀完可以搬走搵工
嚟呢到讀書,完全無香港嗰種,讀呢科好似無咩用嘅感覺,大把人為興趣讀,甚至連讀完做咩都未知,當然呢啲係德國人/歐洲人心態
外國人為咗留低唔會咁,一定係想搵工/讀PhD
Master就一定要你bachelor 讀嘅科同master有關係,你可以慢慢上DAAD搵
Master多英文course,如果唔想用一兩年時間讀德文再去讀書可以搵吓
同埋我發現呢到啲人真係讀書,最少都master揸手,好似係基本咁

至於動力嘅嘢,無人幫到你,我就用生活壓力逼自己走

Thanks 巴打
我讀緊咋

Thanks 巴打
底線已過
十月去日本留學,之後喺日本打工
我讀緊咋

德國對大學嘅知名度真係無咩所謂咁
我諗極其量都係分tu9同non TU9
底線: 年齡 30之前會走 重有三年時間

屋企人去左澳洲
自己想去加拿大多D 無咁熱同可以有槍

加拿大冇槍的

https://www.youtube.com/watch?v=q9El7gEvJWU

errrr 唔係可以考個槍牌?
底線: 當香港無哂香港人,文化完全被吞噬,面目全非

想移民去英國,始終以往嘅香港都係英國制度下打造出黎,特別係最醫療制度
IT9 英國master, 3年工作經驗, 日本N1, IELTS得7.5, 可以去得邊
IT9 英國master, 3年工作經驗, 日本N1, IELTS得7.5, 可以去得邊

澳洲/紐西蘭得唔得?
加拿大

底線係2024年

德國對大學嘅知名度真係無咩所謂咁
我諗極其量都係分tu9同non TU9

我自己過到嚟 去Hackathon 同Recruiter 傾過都係感覺德國人唔care
不過我都係覺得要到自己開始搵工先prove 到
底線:香港人大叫我愛支那!我愛北京

利申:08年已移臭港無咩值得留戀

走啦垃圾
想去德國,搵到份好工就去
已走

人在英國

講講點走

spouse visa
2047前

2045可以實現係電腦永生
個人活係虛擬世界入面仲洗咩移民
拋磚引玉:

底線係過左逃犯條例一定走
目標國家係德或者美

想有個概念知道各位連登仔底線同取向
留係到做狗做畜生另計

已走,人在德國
想知道依到話走既巴打係已經有能力移民 定ff自己有能力移民

99%有能力移民深水埗
留名

99%有能力移民深水埗

係荷蘭讀書 反而想返香港(經濟同就業上考量)
有機會會去美加
我讀緊咋

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞